Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Kereszttűzben Csongrádon a Szentháromság téri park

Politikai és szakmai körökből is kritizálják a csongrádi Szentháromság tér felújításának tervét. A város központi parkját uniós forrásokból, mintegy 180 millió forintból varázsolnák újjá, a pályázatot pedig ősszel nyújtaná be az önkormányzat. Már jogerős építési engedély is van hozzá, úgyhogy ha módosításra kerül sor, igyekezniük kell a tervezőknek.
Rossznak tartja a csongrádi Szentháromság tér felújítási tervét a város főkertésze, Tamási János. Hegedűs Péter képviselő sincs elragadtatva a tervrajzok láttán. Előbbi szerint a sok kőburkolatú sétány – ami ráadásul nem is követné a jelenlegi szórt köves sétautak vonalát – teljesen szétszabdalná a ma egységes képet mutató park területét. A főkertész – más szakemberekre is hivatkozva – úgy véli, nem kellene radikálisan hozzányúlni a két világháború között kialakított ligethez, sokkal inkább a régi értékek felélesztésére lenne szükség.

A tavalyi polgármesterjelölt, Hegedűs Péter a konkrétan meghatározott funkciót hiányolja a tervekkel kapcsolatban. A képviselő szerint lakhatóvá és használhatóvá kellene tenni a Szentháromság téri parkot, mert az most csupán egy gyalogos közlekedési csomópont, a szabadidő eltöltésére viszont nem alkalmas. Ha rajta múlna, az augusztusi borfesztivált itt rendeznék meg, de azt is támogatná, ha kulturális rendezvények otthonául egy pavilon épülne. Azt is el tudná képzelni, hogy a település legnagyobb játszóparkja odakerüljön. Hegedűs Péter szerint az lenne a legnagyobb hiba, ha úgy költenének sok milliót a parkra, hogy annak nincs valódi rendeltetése.

Főépítész kontra főkertész

Seres Balázs főépítész, a csongrádi polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetője nem kívánt reagálni a felújítási terveket ért kritikákra. Csak annyi jegyzett meg, hogy Tamási János főkertész korábban aláírta, tehát jóváhagyta a tervdokumentációt. Tamási erre azt mondta lapunknak, hogy szignója mellett a kritikai észrevételeit is leírta.

Információink szerint valóban nem született különösebb koncepció a 2004-es tervezési munkákat megelőzően. A közel egymillió forintot felemésztő előkészítés során lényegesen csak a sétányok nyomvonalán változtattak a tervezők, a növényállományon nem, a mostani kisjátszótér helyére pedig szintén játszóteret terveztek. A felújítás költségei így is elérnék a 180 millió forintot. Ha lenne rá pénz, már kezdődhetne is az építkezés, mert az önkormányzatnak 2005 januárja óta jogerős építési engedélye van, amit meg is hosszabbított.

A város egyből, már ősszel benyújtaná pályázatát a megnyíló uniós forrásokra, épp ezért a kritikák az utolsó utáni pillanatban érkeztek. A tervek módosításához ugyanis – némi pénz mellett – idő is kell. Bedő Tamás lapunknak azt mondta, nem zárkózik el attól, hogy átdolgozzák a terveket, de ez nem késleltetheti a projekt beindítását. A polgármester érdemben nem változtatna az eredeti elképzeléseken, ezért azt javasolja, ha valódi igény mutatkozik rá, még márciusban kezdődjön meg az egyeztetés az áttervezésről, Bedő ugyanis nem szeretné, ha az elejéről kellene kezdeni a beruházás előkészítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fekvőrendőröktől várják a megoldást Csongrádon

Városszerte elhelyezett fekvőrendőrökkel javítaná a csongrádi közlekedés biztonságát egy… Tovább olvasom