Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kétszázan demonstráltak Csongrádon a vasúti szárnyvonalért

Csongrád - Békés tüntetésen mintegy kétszázan tiltakoztak tegnap Csongrádon a Szentes és Kiskunfélegyháza közötti vasútvonal bezárása ellen. Bedő Tamás csongrádi szocialista polgármester és országgyűlési képviselő szerint marad a vonal, Vincze László csongrádi fideszes országgyűlési képviselő szerint viszont bizonytalan a sorsa.

Bár tegnap döntött a szaktárca, hogy elhalasztja a szárnyvonalak megszüntetéséről szóló döntését, a bejelentés után néhány órával mégis megtartotta előre beharangozott tüntetését az Összefogás Csongrádért Egyesület, a Fidesz, a KDNP és a kisgazdapárt a helyi vasútállomáson. A civil szervezet képviselője, Murányi László kijelentette: semmilyen megbízható formában nem született közlés arról, hogy a szárnyvonal megmarad, indokolt tehát a csongrádi vasúti közlekedés érdekében szót emelni.

Vincze László fideszes országgyűlési képviselő – szerint bizonytalan a csongrádi vasútvonal jövője Fotó: Tésik Attila" href="https://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2002011/2061515/" target="_blank">A tüntetők – középen <a href=Vincze László fideszes országgyűlési képviselő – szerint bizonytalan a csongrádi vasútvonal jövője Fotó: Tésik Attila" src="http://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2061515.jpg" border="0">
Vincze László fideszes csongrádi országgyűlési képviselő élesen bírálta a kormányt, hangsúlyozva, hogy ő most is vonattal érkezett Budapestről.

Elhalasztották a szárnyvonalak bezárását

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban tegnap bejelentették, hogy elhalasztják a 38 vasúti szárnyvonal december 9-ére tervezett bezárását. Csongrád megyében az Újszeged–Mezőhegyes, a Szentes–Orosháza és a Szentes–Kiskunfélegyháza vonalat érintette volna az intézkedés. A 38 mellékvonalból 26 üzemeltetésére vállalkozókat keres majd a szaktárca. Ide tartoznak a fentebb felsorolt megyei szárnyvonalak is. Lapértesülések szerint amíg a kiválasztás lezajlik, várhatóan nyárig a MÁV üzemelteti még a vonalakat. A 38 vonalból 12 van veszélyben, de az biztos, hogy idén ezek sem zárnak be. A minisztérium szerint ezekre nincs szükség, de egy több hónapos időszak következik, amikor még járnak a vonatok és a helyettesítésükre kitalált buszok is.

Elmondta, számára elfogadhatatlan választ adott interpellációjára Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára, aki kifejtette: az önkormányza-
toknak kellene működtetni a vasutat. Vincze emlékeztetett arra, hogy a tömegközlekedés finanszírozása elsősorban állami feladat. Az államtitkár válaszára ő nemet mondott, szerinte Szirbik Imre szentesi szocialista polgármester és országgyűlési képviselő farizeus módon igennel szavazott, azt pedig érthetetlennek tartja, hogy Bedő Tamás, Csongrád MSZP-s polgármestere és országgyűlési képviselője miért nem foglalt állást. Vincze élesen bírálta a Bedőt, mondván, miért cselekszik a fővárosban így, ha itthon másként beszél? Vincze szerint Kókának mindenképpen le kell mondania, Bedőnek pedig ugyanezen el kell gondolkodnia.

Bedő Tamás Rácz Sándor állomásfőnök mellett várakozott arra, hogy szót kapjon, majd a felcsigázott csongrádiaknak azt mondta: „Ez a gőzős nem ment el." Bedő december 9-én vált egy-egy jegyet Szentes és Kiskunfélegyháza felé. A politikus biztos abban, hogy a közepes kihasználtságú vonal sorsának lebegtetése véget ért, hiszen sikerült stabilizálni a helyzetet.

Elmondta: ígéret van arra, hogy megkötik a közszolgáltatási szerződést, a csongrádi vasút pedig a következő évtizedekben fejlődési pályára áll. Közölte: a parlamentben azért nem szavazott az államtitkár válaszáról, mert az korábban született meg annál, mint ahogy a szocialista képviselők megegyeztek a tárca illetékeseivel. Szerinte Vincze nem tett többet a csongrádi vasútért, minthogy egyszer interpellált a parlamentben.

Gyovai Gáspár késő délután érkezett meg a Vasutas Települések Szövetségének találkozójáról a fővárosból. A csongrádi alpolgármester a tüntetőknek elmondta: a 147-es vonal hat hónap haladékot kapott. Néhányan kíváncsiak voltak arra, ezt vajon írásba adta-e a minisztérium, amire Gyovai nemmel felelt. Hat óra előtt tíz perccel a Honfoglalás című film zenéjére befutott az állomásra Szentes felől a menetrend szerinti Bz motorkocsi. A tüntetők fáklyákkal és gyertyákkal vették körül a vonatot, a vasutasok pedig visszaintegettek a fülkéből.

A tüntetők mondták

Kovács István és Dezső József hetente többször jár munkába vonattal. A két férfi megegyezett abban, hogy élesen beszéltek egymással a város vezető politikusai. Dezső még azt is mondta, hogy szerinte „a kormány nem százas". Szabó Éva és Németh Ferenc elmondta: ha Budapestre mennek, vonattal utaznak, mert a busz zsúfolt és kényelmetlen. Medgyesi Sándor szerint Kóka rosszul számol. A lakiteleki vasutas szerint ha a miniszter a párhuzamosságokat akarja megszüntetni a közlekedésben, akkor nyilván lehetne Budapest és Bécs között a közút és a vasút helyett talán a Dunára terelni a forgalmat.

Olvasóink írták

 • 8. Zéé 2007. november 21. 18:56
  „Van aki neheztel a MÁV, a VOLÁN stb.... dolgozói szrájkja ellen, de manapság nagyon kevés szakszervezet van, aki tudja hallatni a szavát és nem csak a tagdíj levonásából áll tevékenysége!
  Minden ember, aki utazik, szeretne épségben, egészségesen megérkezni szeretteihez!
  Ezek az emberek akik tehetik, hogy hallatják szavukat, csak jót akarnak!
  Átmenetileg lehet,hogy kellemetlenséget okoznak, de nem rossz szándékkal!
  Higyjék el, sajnos ez az utolsó eszköz és ezek az emberek ezeken a napokon nem kapnak munkabért, mindanyiunkért teszik ezt!!!!!”
 • 7. Anonim 2007. november 21. 15:34
  „Mi meg köszönjük nektek MÁV dolgozók, hogy kiharcoltátok a szárnyvonalak időleges fennmaradását! Ez egyértelműlég nem a politika, illetve a politikusok érdeme! (Sajnos az ogy-ben helyet foglaló baloldali politikusunk, eléggé fajsúlytalan személy a politika színpadán.) De a kitartó, többszöri vasutas sztrájk meghozta az eredményt, és így a147-es szárnyvonal talán még egy esélyt kaphat.”
 • 6. Zéé 2007. november 21. 12:32
  „Kedves Csongrádiak!
  Szeretnénk megköszönni a tegnap esti, - a 147-es vasúti szárnyvonal megmetéséért rendezett - gyertyafényes demonstráción való megjelenést!

  Vasútállomás dolgozói”
 • 5. ditti 2007. november 21. 11:02
  „Benő!

  Akkor legyen megszünetva a városban is minden ami nem gazdaságos! Na ez, hogy tetszik?
  A vidéki embernek ugyanolyan joga van mindenhez.
  Azt persze senki nem feszegeti, hogy mennyibe kerül a 4-es metró!. Több mint 450 milliárd Ft!!! Úgy tud megépüli, hogy szépen lassan elsorvasztják a vidéket és központosítják az összes vidéki beruházásra szánt pénzt!
  Na ez fáj!”
 • 4. Benő 2007. november 21. 10:49
  „A ki nem használt szárnyvonalakat amivel párhuzamosan buszjárat is fut - szintén állami támogatással - meg kell szüntetni, vagy aki vonatozni akar az fizesse ki a szolgáltatás tényleges árát. Az már ugye fájna?”
 • 3. surrano 2007. november 21. 09:57
  „Mindenki monnyon le!”
 • 2. triatlonos 2007. november 21. 09:25
  „Teljesen jogos a megállapitás T. Cecilia, már lassan eljutunk oda, amikor a saját csapattársai sem hisznek ennek a "pápai nyomorból felemelkedő közjogi méltóságnak". Én igy hivom, mert nem szeretném megsérteni, de ha nagyon összekapom magam, akkor többszörösen összetett jelzős szerkezetet is irhatok.”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 21. 08:59
  „A hit, már régen elveszett, a hazudozóknak nem lehet többé hinni.
  Ez látszik ki abból, hogy ennyien utcára vonultak. Az öszödi beszéd után ki az, aki még mindig hisz "az adott szó" tisztességes fogalmában? Persze nyilván attól függ ki mondja. Azt lehet tisztelni, aki ezt megérdemli, mert beszédével, tetteivel igazolja ezt. Én ezt már gyerekkoromban szüleimtől megtanultam. És azt is, hogy nem akkor valljam be, hogy hazudtam, amiután az már kiderült. Jo a megbánás, de az is csak akkor ha nem folytatjuk tovább a hazudást, megújult erővel. Ennyi a véleményem és jólesik leírni, hátha valaki elolvassa, és tovább viszi okulásra. Akkor már megérte!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wellness szolgáltatások a megyei fürdőkben

Csongrád - A téli szezonban wellness szolgáltatásokkal várják a megyei fürdők a vendégeket. Szinte minden fürdőben van szauna, de nem mindenhol lehet utána hideg vízben megmártózni. Tovább olvasom