Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Kevesebb pénz jut a médiára Csongrádon

Hatmillió forinttal kevesebb pénzt szán a helyi média jövő évi támogatására a csongrádi önkormányzat. A polgármester a városi büdzsé helyzetével magyarázza a kényszerű lépést, amelyről a televízió tulajdonosa nem kívánt nyilatkozni. A rádiónak is kevesebb jut. A stúdióvezető szerint ennél szomorúbb, hogy a politika megpróbál beleszólni a műsorkészítésbe.
Arányaiban eddig a csongrádi önkormányzat fordította a legtöbbet a helyi média támogatására a megye városai közül. Ezen a gyakorlaton azonban változtatni kényszerül a település vezetése. Mint arról korábban beszámoltunk, a megyeszékhelytől eltekintve egyedül Csongrádon működik egyszerre támogatott helyi televízió, rádió és újság. Idén és az elmúlt évben is összesen harmincegymillió forintot fordítottak erre a célra, 2006-ban viszont hatmillió forinttal kevesebb összeget juttatnának az elektronikus sajtó részére.

– Jövőre kevesebb jut az önkormányzat nem kötelező feladataira, így a megszorítás érinti a helyi sajtó dotálását is – indokolta a támogatáscsökkentést Bedő Tamás. A polgármester hozzátette, a karcsúsított juttatásoktól függetlenül azt szeretnék elérni, hogy az alapszintnél jobb színvonalon tájékoztassa a lakosságot az elektronikus média, a város kétheti lapja pedig lehetőleg több bevételre tegyen szert a következő esztendőben.

Megállapodás a felek között még nem született, de az már ismert, hogy 2006-ban Csongrád 2,3 milliót biztosítana a képviselő-testületi ülések televíziós közvetítésére, 432 ezret a korlátlanul kiaknázható képújságos hirdetésekért, valamint további tizenegymilliót híradók és magazinműsorok gyártására. A mintegy hárommilliós érvágás várható következményeiről Donka Ferenc, a Csongrád TV tulajdonosa nem kívánt lapunknak nyilatkozni.

A rádióval kapcsolatosan örömteli hír, hogy az ORTT szeptemberben született határozatának köszönhetően január elsejétől egészen 2010 végéig az eddigi négy óra helyett napi 12 órában sugározhat adást a médium. Az eddig megszokott délutáni program mellett 22 és reggel 6 óra között nyolcórás zenés információs műsor hallható a Csongrádió frekvenciáján. Lapunk úgy tudja, a csongrádi önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a napi 12 órás adás megszakítás nélkül, folyamatosan tájékoztassa a környékbeli hallgatóságot. Ugyanakkor hozzáértők szerint ez kivitelezhetetlen, hiszen a műsorszórásra kijelölt idősávot az ORTT határozza meg. Információink szerint a rádióra szánt hatmilliós önkormányzati támogatás csupán a frekvenciaköltségeket fedezi, az orgánum fenntartását saját bevételekből kell kigazdálkodnia a helyi stúdiónak.

– Szomorú, hogy a választások közeledtével a politika egyre hangosabban dörömböl stúdiónk ajtaján, és megpróbál beleszólni a műsorkészítésbe – fogta rövidre nyilatkozatát Morzsik János, a csongrádi stúdió vezetője, aki ennél többet nem kívánt hozzáfűzni a témához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmetlenül előzött a mikrobusz

Figyelmetlenül kezdett előzni annak a mikrobusznak a vezetője, amely tegnap délelőtt az árokba… Tovább olvasom