Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Ki mit tud a gólyatöcsről? A ciánkatasztrófa emléknapján környezetvédelmi vetélkedőn versenyeztek a csongrádi diákok

Ki mit tud a gólyatöcsről? A ciánkatasztrófa emléknapján környezetvédelmi vetélkedőn versenyeztek a csongrádi diákok
Csongrád - Jövőre lesz a tiszai ciánkatasztrófa húsz éves évfordulója, a környezeti tragédiára 2000 óta a Tisza élővilágának emléknapjával emlékeznek. A csongrádi diákok tizenkilencedik alkalommal ültek össze az emléknapon, hogy versenyen döntsék el, ki tud többet a környezetvédelemről.
2000. január 31-én este szakadt át a romániai Nagybánya melletti aranybánya cianiddal és nehézfémekkel szennyezett zagytározójának gátja. A rendkívül mérgező anyagokat tartalmazó hordalék a Szamoson keresztül február elsején érte el a Tisza magyarországi szakaszát, több száz tonna hal pusztulását okozva – Csongrádnál három tonnányi tetemet kellett kihalászni a vízből.

Az öko-tragédia napját az Országgyűlés még 2000-ben a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította. Az természeti katasztrófára emlékezve határozta el Deák József, a Környezet- és Természetvédők Csongrádi Városi Egyesületének elnöke, hogy a Galli János Általános Iskola ÖKO-munkacsoportjával együtt környezetvédelmi vetélkedőt rendeznek ezen a napon, hogy ezzel is ráirányítsák a tanulók figyelmét a Tisza és környezetünk természeti értékeire, azok megőrzésére.
A ciánkatasztrófa emléknapján környezetvédelmi vetélkedőn versenyeztek a csongrádi diákok. Fotó: Majzik Attila - GALÉRIA
A tizenkilencedik alkalommal megrendezett Tiszavirág környezet- és természetvédelmi vetélkedőn a házigazda Galli János Általános Iskola mellett hat másik, a Széchenyi István, a piroskavárosi, a bokrosi, a felgyői László Gyula, a csanyteleki Szent László és a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola harmadik és negyedik osztályosai mutatták meg, mit is tudnak a környezetvédelemről.

A játékos feladatok leginkább a madarakról szóltak, így az év madara, a gólyatöcs is szóba került, csakúgy, mint a madáretetés, a téli madárvédelem vagy a Körös-Maros Nemzeti Park lakói, de az év fáját, a sajmeggyet is ismerni kellett.
A ciánkatasztrófa emléknapján környezetvédelmi vetélkedőn versenyeztek a csongrádi diákok. Fotó: Majzik Attila - GALÉRIA
A felgyői iskolások is alaposan készültek a versenyre, a csapat tagjai, Kávai Réka, Meló Dorina, Justin Vanda és Fejes Dorina elmesélték, hogy együtt tanultak a vetélkedő előtt. A négy lány felosztotta egymás között a feladatokat, van, aki ezt, van, aki azt tudja jobban. Elmondták, otthon is odafigyelnek a környezetvédelemre, nem szemetelnek, nem pazarolják az áramot és a vizet és szelektíven gyűjtik a hulladékot.

A lányok, bár ügyesen válaszoltak a kérdésekre, lecsúsztak a dobogóról. A vetélkedőn a házigazda gallisok csapata, a Süvöltők végezett az első helyen, a második az Uhu, a csanyteleki csapat lett a bronzérmes Jégmadarak, a Nagyboldogasszony csapata előtt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar szót visz hátizsákjában a Versvándor: Tóth Péter Lóránt Szabadszállásra, Budapestre és Kanadába készül

A Versvándor. Tóth Péter Lóránt a magyar kultúra terjesztéséért kapta meg a Pro Cultura Hungarica díjat. családi fotó Tovább olvasom