Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Kinőtték az albérletet a csongrádi fúvósok

Legutóbb Svédországban, Skövdében játszottak a csongrádi fúvósok, készülnek a lengyelországi és a gyergyószentmiklósi fellépésre is. A város világjáró zenekara albérletben próbál: az ének-zene iskolával közösen használt terembe az összes zenész már be sem fér.
Kováts Attila karnagy nagyon szeretné, ha állandó és a jelenleginél nagyobb próbateremhez jutnának – például a Síp utcai iskolaépületben, mint erről korábban tervezgettek. Mindössze három, egymás mellett lévő tanteremről lenne szó. Arra a kérdésre, hogy miért kívánkoznak el jelenlegi helyükről, az ének-zene iskolából, azt válaszolta a zenekar vezetője: nem érzelmi okokból, hanem mert kinőtték a termet. Az összes zenész már nem fér be, így az üstdob is kiszorult. Emellett az általános iskolával közösen használt tanteremben az al- vagy társbérlet „örömeiben" is osztozniok kell. A zenekar szeretne végre számára megfelelő helyen lenni, és nyugodtan dolgozni: igen, dolgozni, mert komoly próbák nélkül vétek nagy publikum előtt zenélni.

Az Európa és Afrika több országában is sikerrel szerepelt zenekar próbaterem-gondja mellé oda kell tenni, hogy az önkormányzat az idén megszavazta azt a támogatást, melyet korábban élveztek. Ennek összege: 1 millió 400 ezer forint. S a városban a cégek és vállalkozók is juttatnak bizonyos összeget a zenekarnak. A zenészek mégis zsebbe nyúlnak, amikor a külföldi útra indulnak, és kifizetik a repülő vagy a busz költségeit.

A vendéglátó svéd fúvósok tavaly jártak Csongrádon és Szegeden, a Klauzál téren is muzsikáltak. A kapcsolat folytatása lett a Skövde környéki „kirándulás", a várva várt turné, amelyről elmondható: jó volt az idő, jók a körülmények, jól sikerült az első közös fellépés a csongrádi mazsorettekkel, akiknek vezetője Galambosi Gabriella tanárnő. Még ebben a hónapban a lengyelországi Belchatowban, Csongrád testvérvárosában szerepelnek, majd az erdélyi Gyergyószentmiklós következik, ahol már jól ismerik a csongrádiakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis indul első a csongrádi Széchenyiben

Eredetileg mindössze 13 gyereket írattak be a Széchenyi- iskolába Csongrádon. Kérdéses volt, hogy… Tovább olvasom