Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kistérségi szükség

Kistérségi kényszerpályára került Csongrád és a három közeli kistelepülés: a közszolgálati feladatok jelentős részét – így a szociális ellátást és a közoktatást – együtt működtetnék a jövőben. A hogyanra még nincs egyértelmű válasz, de az bizonyos – még ha nem is mondják ki –, hogy az átalakulásnak lesznek vesztesei.
Fellélegezhettek a csongrádi térség kistelepüléseinek polgármesterei, amikor a csongrádi jobboldal támogatásáról biztosította azt a városvezetői kezdeményezést, amely a kistérségi feladatellátás bővítését szorgalmazta. Néhány hete még épp ellenkezőleg nyilatkoztak a konzervatív erők, és ez aggodalomra adott okot a felgyőiek, csanytelekiek és tömörkényiek körében, hiszen az már ismertté vált, hogy a kormányzat jövőre jó néhány feladat esetében jobban támogatja majd a társulásokat, mint az önkormányzatokat.

Hozzá kell tenni, néhány éve még a községek is ódzkodtak a közösködéstől, de mára a racionalitás rákényszerítette őket az együttműködésre. Mint ahogy Csongrádot is, ahol egyhangúlag fogadták el a 2007-es költségvetési koncepciót, amelyben a kiadásokat érintő intézkedési javaslatok között az olvasható, hogy a hiánymérséklés érdekében egységes, minden területre kiterjedő, de eltérő létszámcsökkentés, a tartósan üres álláshelyek zárolása, egyes kedvezmények megszüntetése, illetve a személyi juttatásoknál az adható összegek szükség szerinti visszavonása megfontolandó lehetőség. Ennek némiképp ellentmond, hogy a kistérségi feladatellátás átalakításának lehetőségeit taglaló, szintén elfogadott előterjesztés úgy fogalmaz: szociális területen változatlan létszámmal lehetne dolgozni. A közoktatás fejezeténél pedig szintén csak annyit említ az előterjesztő, hogy mélyebb elemzést igényel a későbbi dolgozói létszám meghatározása.

Mindezek tükrében szerteágazó alkufolyamat kezdődhet Csongrádon és környékén, amelynek bizonyára lesznek vesztesei. Mindez a szociális feladatoknál öt, a közoktatásban pedig tíz intézmény dolgozóit érinti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjemelésekről döntöttek Csongrádon

Elmaradt a vita Csongrádon a város 2007-es költségvetési koncepciójáról: a testület polémia nélkül… Tovább olvasom