Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kocsmaregula Csongrádon

A csendháborítások miatt korlátozná a csongrádi vendéglátóhelyek nyitva tartását a polgármesteri hivatal. Arról, hogy mely kocsmákra terjedne ki a szabályozás, pénteken dönt a képviselő-testület. Az érintett vállalkozások tulajdonosai állítják: szinte csak este és éjjel vannak vendégeik, ezért ha nem maradhatnak nyitva éjfél után, lehúzhatják a rolót.
A lakossági bejelentésekre reagálva a csongrádi polgármesteri hivatal korlátozná a város vendéglátóegységeinek nyitva tartását. Főként a városközpontban élők panaszkodtak arra az utóbbi bő fél évben, hogy a szórakozóhelyekre érkező, onnan távozó, illetve vándorló vendégek hangoskodnak, bezörgetnek ablakokon és szemetelnek a hétvégi éjszakákon, ezért nem lehet nyugodtan pihenni. A szaporodó problémákra felfigyelve a közterület-felügyelet és a rendőrség ellenőrzésbe fogott. November óta 25 esetben indult szabálysértési eljárás úttesten gyaloglás miatt, továbbá 21 – javarészt fiatalkorú – csendháborítót vontak felelősségre. A mulatozók megrongálták a szeméttárolókat, leszakították a reklámtáblákat, s volt már utcai verekedés is.

Nyugi vagy buli

Nem rendítené meg Csongrád idegenforgalmát, ha korlátoznák a vendéglátóhelyek nyitva tartását – legalábbis erre lehet következtetni abból, amit a helyi Tourinform iroda vezetője mondott lapunknak a téma kapcsán. Újszászi Erika szerint nem jellemző a városba érkező turistákra, hogy a szórakozóhelyek után érdeklődnek. Kivételt csak a Körös-torok képez – ott viszont még szintén nyitott kérdés, hogy a nyugi vagy a buli élvezzen elsőbbséget a jövőben.

A mostani szabályozás szerint a kocsmák üzemeltetői határozhatják meg, meddig tartanak nyitva – de ebbe beleszólhat a település jegyzője, ha a megengedettnél nagyobb a zaj a vendéglátóhelyen. A tavaly hatályba lépett kereskedelmi törvény szerint az önkormányzat a helyi sajátosságok figyelembevételével rendeletben szabályozhatja az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjét. Arról, hogy mely kocsmákra terjedne ki a szabályozás – ha egyáltalán jóváhagyják a javaslatot –, pénteken dönt a képviselő-testület.

Berkes István szerint mintegy tucatnyi vendéglátóhely működését érintené az új rendelet – ha az csak a városközpontra vonatkozna. A csongrádi jegyző elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben hétvégéken csak éjfélig legyenek nyitva a csehók, akkor ugyanis az egységes időpont lehetővé tenné a rendőrség hatékony ellenőrzését, nem mellesleg pedig a környéken élőknek is nyugta lenne.

Vendégek ellenzékben

A lapunk által felkeresett kocsmák vendégei egyöntetűen ellenzik, hogy a jelenleginél korábban zárjanak be az üzletek. Két fiatalember azt mondta, ezzel a döntéssel megszüntetnék a csongrádi – eddig is gyér – szórakozási lehetőségeket, az ifjúság pedig kénytelen lenne vidékre járni, hogy kedvére bulizhasson.

– Becsukhatjuk a boltot, ha ilyen döntés születik. Hozzánk ugyanis csak este meg éjjel jönnek vendégek – mondta lapunknak Sarusi Kis István. A legtöbbször bepanaszolt Justh Gyula utcai, Piros Nudlira keresztelt kocsma tulajdonosa úgy érzi, direkt az ő üzletének címezték ezt a tervezetet, a városvezetés ezzel akarja kikényszeríteni, hogy bezárja a csehót. A vállalkozó szerint arra sincs tekintettel senki a városházán, hogy a vendéglátók közül egyedüliként ő támogatja a helyi sportot.
Három éve üzemel a Hársfa utca és az Ifjúság tér sarkán a Ben Joe Pub, és eddig egyszer sem érkezett miatta elmarasztaló be- vagy feljelentés.

Egyebek mellett ezért sem ért egyet a kocsmák általános megregulázásával Bozó Ferenc, a szórakozóhely tulajdonosa. – Nappal itt alig vannak, este tizenegytől indul be a forgalom. Ha korlátozzák a nyitva tartást, azonnal visszaadom a vállalkozóimat – nyilatkozta lapunknak. Bozó Ferenc szerint egy kocsmáros nem foghatja mindig a vendégek kezét. Elég lenne a Justh Gyula utcára rendőröket állítani, az ő jelenlétük féken tarthatná a magáról megfeledkező fiatalokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böjtölők klubja Csongrádon

Klubba tömörültek a csongrádi böjtölők, akikről korábban az a hír járta – tévesen –,… Tovább olvasom