Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Korszerűsítik a villanyhálózatokat a csongrádi külterületen

Csongrád - Közel 300 millió forintba kerül majd a csongrádi külterületen gazdátlanul maradt villanyhálózatok korszerűsítése, amit az áramszolgáltató és az önkormányzat – az érintett lakosok hozzájárulásával – 2011-ig végezne el.
Közel 300 millió forintba kerül majd a csongrádi külterületen gazdátlanul maradt villanyhálózatok korszerűsítése, amit az áramszolgáltató és az önkormányzat – az érintett lakosok hozzájárulásával – 2011-ig végezne el. A fejlesztési program révén 200-250 tanyánál és majornál normalizálódna az áramellátás, ami jelenleg – finoman szólva – ingadozó.

Néhol egy darálót sem tud elegendő árammal ellátni a csongrádi tanyavilágban évtizedekkel ezelőtt kiépített villanyhálózat, amelynek állapota a rendszerváltás óta évről évre romlik. A mára gazdátlanná vált vezetékeket egykor a termelő szövetkezetek tagjai húzták ki. Manapság az átlagosnál szelesebb időjárás is képes napokra megbénítani az elavult rendszert. A csongrádi lakosság közel tizede, több mint 1600 ember külterületen él, ezért ez sok családot érintő probléma. Az utóbbi években voltak ugyan kisebb fejlesztések, főleg Bokros környékén, de hogy mekkora munkára van még szükség, azt jól jelzi a Démász 2011-ig szóló ütemterve, amelyben mintegy 200 milliós beruházási költséggel kalkulál.

A tsz-időkből fennmaradt oszlopsor a csongrádi határban. Hálózatkorszerűsítésre készülnek. Fotó: Segesvári Csaba

– Ennek az összegnek a döntő részét a Démász fedezi, de 10-20 százalék erejéig az önkormányzatnak és az érintett fogyasztóknak is hozzá kell járulniuk a költségekhez – mondta lapunknak Bedő Tamás, aki elismerte, idén nem történtek ilyen fejlesztések a külterületeken. A polgármester hozzátette, a város is igyekszik javítani a tanyán élők helyzetét, ezért uniós pályázati forrásokból elsőként a kiskunfélegyházi úton lévő Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet körül felállított hálózatot újítaná föl 2008-ban.
Varga Lászlóné, a szövetkezet elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a közelükben 70-80 lakott tanyán alfogyasztóként veszik igénybe az elavult hálózatot. Valahol már aggregátort is be kellett szerezni, annyira bizonytalan volt az áramellátás.

Ugyancsak fontos lenne a megbízható áramellátással kiszolgálni a Nagyrét gazdálkodóit, csak az ottani korszerűsítés 25 milliót emésztene fel. Bedő Tamás szerint vidékfejlesztési és tanyaprogramokon 60-70 százalékos támogatási arányt lehet elérni, a fennmaradó részt pedig az önkormányzatnak és a tanyatulajdonosoknak kell állniuk.

Kónyaszéktől a Kisrétig

A Démász ütemterve szerint a kónyaszéki iskola környékén kezdenék meg a hálózatrekonstrukciót, ezután – még 2008-ban – a Szántói úti körzet következne, majd 2009-ben a Faragótanya és vidéke. 2010-ben a kettőshalmi rész és a Papptanya következne, 2011-ben pedig a Gáligtanya, a Százas Istálló és a Kisrét. Mindez 170 fogyasztónál jelentene szolgáltatásbeli javulást a Démász szerint.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába pereskedik a cipőjéért Tarnóczi Józsefné

Csongrád - Egy pár ortopéd cipő miatt fordult bírósághoz Tarnóczi Józsefné. Az idős csongrádi… Tovább olvasom