Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Követhetetlen halpusztulás Csanynál

Csanytelek - Egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot a csanyteleki halpusztulással kapcsolatban. Hétfőn azt jelentették, hogy nem csupán a Csaj-tón, hanem a Dong-éren is kóvályognak, döglenek a halak.
Egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot a csanyteleki halpusztulással kapcsolatban. Hétfőn azt jelentették, hogy nem csupán a Csaj-tón, hanem a Dong-éren is kóvályognak, döglenek a halak. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa is észlelte, hogy jelentékenyebb számban jelentek meg haltetemek a vízen, a vízügyi igazgatóságnál viszont azt mondják, ez csak a csatorna leeresztésének következménye.

Egyre nehezebb eligazodni a csanyteleki halpusztulás ügyében. Hétfőn este a távirati iroda azt közölte, hogy már a Dong-éren is pusztulnak halak. Az információ a halgazdaságot üzemeltető Silorus Kft.-től származott. A csanyteleki cég tulajdonosa, Szabó Zoltán tegnap lapunk érdeklődésére elmondta, hétfőn azzal kereste meg egy pálmonostori barátja, hogy egyik, a Dong-ér mentén élő munkatársa is észlelte a halpusztulást a csatorna felsőbb szakaszán. – Azt mondták, hogy – úgy, mint nálunk – kóvályognak és döglenek a halak. Kimentünk, de közben találkoztunk a természetvédelmi őrrel, akinek szintén szóltunk. Láttunk haltetemeket, de nehéz lesz végére járni az esetnek, mert megnyitották a Benedek-zsilipet, és a Dong-ér vizét – a szennyezett vízzel és a dögökkel együtt – leengedték a Tiszába – tette hozzá a halászmester.

Haltetemek mázsaszám. Fotó: DM/DV

– Az első bejelentés óta fokozottan figyeljük a területet, de csak egy-két haltetemet találtunk, arra utaló nyomot viszont nem, hogy tömeges halpusztulás történt volna a Dong-éri főcsatornán. Hétfőn, miután megnyitották a Dong-ér zsilipjét, természetvédelmi őrünk jelentette, hogy a mozgó víz jelentékeny mennyiségű haltetemet hozott a felszínre – nyilatkozta Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa.

– Szó sincs komoly halpusztulásról, a víz leengedésével együtt jár, hogy ennyi hal elpusztul – mondta lapunknak Ördögh József, az Atikövizig csongrádi szakaszmérnökségének vezetője, aki a nemzeti parkkal egyeztetve rendelte el a Dong-ér leeresztését. Szerinte az a megállapítás is tévesen jelent meg a sajtóban, hogy ammóniaszennyezés a határérték több százszorosára rúgott. A szakaszmérnökség többször is ellenőrizte a vizet az elmúlt napokban, és a vizsgálat a megengedett szint négyszeresét mutatta ki, ami olykor az esővíznél is előfordulhat. Ördögh József hozzátette, továbbra is kutatják a halpusztulás okait, de abban biztosak, hogy nem szennyvíztelepről származó szennyeződés okozta a csanyteleki tórendszer halállományának pusztulását.

Atiköfe: csak szórványos halpusztulást történt

Természetesen megkerestük az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyeletet (Atiköfe), ahol azt mondta Fontos Sándor, hogy ők a rendőrségtől kapták az információt, vettek is vízmintát a Dong-érből, de a vizsgálat még tart. A felügyeletnél is úgy tudják, hogy csak szórványos halpusztulást történt: százméteres szakaszokon négy-öt tetemet találtak. Fontos Sándor megjegyezte: a visszaduzzasztott víz mozgása is előidézhette a halak pusztulását, ilyen elő szokott fordulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész a Körös-toroki napok programterve

Csongrád - Némi vita után ugyan, de elfogadta a csongrádi önkormányzat az idei Körös-toroki Napok programtervét. Tovább olvasom