Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Krosszpályaálom – diploma előtt

Diplomamunkájában egy minden igényt kielégítő krosszpályát tervezett Csongrádra Gulyás Zsolt. A fővárosban dolgozó építészmérnök kifejezetten egy, a szülővárosában jelentkező problémára akart megoldást találni, amikor nekilátott a munkának. A fiatalember szerint a gazdaságos üzemeltetéshez csupán viadalokat kell szervezni.
Gulyás Zsolt Ladára támaszkodva krosszpályát álmodott Csongrádra. Fotó: DV
Nem is olyan régen, egy esős délutánon Gulyás Zsolt úgy döntött, kikapcsolódásként kilátogat a szülővárosában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Lada-krossz-versenyre. Amíg a körbe-körbe bömbölő járgányok igyekezetét figyelte, az időjárás viszontagságainak kitett nézők sűrűjében megfogant benne egy ötlet arról, hogy a motorzúgásra és kerékkaparásra vevő szurkolósereg jobb körülményeket is megérdemelne. A fővárosi építészirodában dolgozó fiatalember úgy döntött, az épülettervező szakmérnöki végzettséghez szükséges diplomamunkájában egy minden igényt kielégítő létesítmény tervez oda, ahol immár évek óta feltuningolt verdák róják a köröket.

– Kifejezetten egy csongrádi problémára szerettem volna megoldást találni – mondta a lokálpatrióta fiatalember. – Az elkerülő út mellett kialakított pálya fekvése kedvező, könnyen megközelíthető, ezért úgy gondoltam, olyan szolgáltatásokat kellene a versenypálya kiszolgáló egységébe telepíteni, amelyek a versenynapokon kívül is eltarthatóvá teszik az épületet. Ilyen lehetne egy vendéglátóhely, ami az itteniek mellett az átutazókra is építhetne, illetve egy javítóműhely, vagy akár egy motorkereskedés, amelynek egy-egy viadal pluszforgalmat hozhatna – magyarázta elképzeléseit Zsolt.

A tervezésnél úgy gondolkodott, hogy akár gokart-, BMX-, motokrossz- vagy modellezőversenyek színhelyéül is szolgálhatna a jelenlegi pálya, amit eredendően ladásoknak alakítottak ki. A koncepció szerint a kiszolgáló épülethez egy – később lefedhető – lelátó csatlakozna, a pályát körülölelő töltés fásítása pedig egyedi hangulatot kölcsönözne a létesítménynek.

A megvalósítással kapcsolatban nincsenek illúziói Zsoltnak, de reményteli lehetőségnek tartaná pályázati forrás kiaknázását, vagy akár befektető bevonását. Kalkulációja szerint 200 millió forintból meg lehetne indítani az építkezést, s amit újfent hangsúlyoz, hogy a kiszolgáló létesítmény magát is képes lenne eltartani, vagyis a költségek egy része könnyen megtérülhetne, ha akadna vállalkozó szellem, aki fantáziát lát benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negatív a szolgáltató mérlege Csongrádon

Közel 43 millió forint veszteséggel zárta az elmúlt évet Csongrád közszolgáltató társasága, a cég… Tovább olvasom