Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Különös fordulat a csongrádi halászházak ügyében

Csongrád - Mivel nem szálláshelyként, hanem múzeumként tartotta nyilván 8 csongrádi halászházát a megyei önkormányzat, a januári államosítás után most akár a szegedi önkormányzat tulajdonába is kerülhetnek ezek az épületek. A csongrádi polgármester egy ideje ezzel az üggyel fekszik, ezzel kel.
Hozzájárult az állami vagyont kezelő szervezet, hogy ha Csongrád önkormányzata megnyeri a halászházak felújításáról szóló pályázatot, el is kezdhesse a munkát még idén. A kérdés – mint Kőrösi Tibor csongrádi polgármester mondta – most már csak az, hogy kinek a tulajdonát fogja rendbe hozatni a város önkormányzata. Optimális esetben a sajátját, de a kilátások szinte hétről hétre változnak.

Csongrád gyönyörű Belsővárosában jó néhány védett halászház áll, 8 ezek közül még az előző rendszerben a megyei önkormányzat tulajdonába került, ingyen. A megye évekkel ezelőtt felajánlotta Csongrádnak megvételre az épületeket, de akkor nem élt a lehetőséggel a város. A mostani önkormányzatnak már határozott tervei vannak, turisztikai célra használná az épületeket, pályázati lehetőséget talált a felújításhoz, és 12 milliót ajánlott a megyének. A megye ezt kevesellte, 36 milliót kért volna.

Csongrád felújítaná a védett házakat. A szerző felvétele
Csongrád felújítaná a védett házakat. A szerző felvétele


Amikor kiderült, hogy az új kormány államosítja a megyék vagyonát, úgy látszott, rámosolyog Csongrádra a szerencse, akár ingyen is a tulajdonába kerülhet ez a 8 „vagyonelem". Kőrösi Tibor polgármester tárgyalt a kormányhivatallal, Vincze László országgyűlési képviselő pedig az Országgyűlés első idei ülésnapján azonnali kérdéssel fordult Fónagy Jánoshoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárához, aki biztatta a csongrádiakat. Azt mondta, ő is reméli, hogy a város mielőbb megkapja ezeket a házakat, tessék beadni a kérvényt a kormányhoz.

Ami az ügyintézést illeti, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az illetékes, és bár a beruházás elkezdéséhez hozzájárult, a tulajdonba adás nem megy gyorsan, hiszen több tízezer állami vagyonelem szakadt a nyakába. Bonyolítja a csongrádi történetet, hogy a megyei önkormányzat nem szálláshelyként, hanem múzeumként tartotta nyilván az épületeket, így jogilag a megyei múzeumi szervezethez tartoztak. Ez azért lehet probléma, mert a januárban szintén államosított megyei múzeumok sorsával kapcsolatban most az a hír látott napvilágot, hogy a kormány a megyeszékhelyeknek akarja átadni mindegyiket. Elég abszurd lenne, de mégis előfordulhat, hogy Csongrádnak legközelebb Szegeddel kell tárgyalnia a halászházakról.

Kőrösi Tibor polgármester azt mondta, nem hitte volna, amikor belevágtak, hogy ez ilyen bonyolult lehet, és most már jó ideje ezzel az üggyel fekszik és ezzel kel. A pályázat szempontjából jó lenne, ha két hónap alatt tisztázódna a házak sorsa.

Olvasóink írták

 • 2. hank 2012. április 26. 20:29
  „Nem értem, hogy ha a megye vagy a múzeum rossz gazda volt, akkor miért kérdés az, hogy kinek a tulajdonába kerül.
  Igaz még azt sem tudjuk, hogy pontosan ki üzemelteti jelenleg.”
 • 1. cicamama 2012. április 19. 16:38
  „Én is itt lakom, de sajnálatos módon azt tapasztaltam, hogy a vendégházak elnéptelenedtek. Úgy tudom, hogy bérbe voltak adva a Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő házak és jól működtek az utóbbi 1-2 évben. Talán meg kellene kérdezni az üzemeltetőt is aki jó sok pénzt beleölt ezekbe a házakba.
  Sajnos a belvárosban már alig van őslakosság, mivel a felét nyaralónak vették meg, (még az az egy bolt sem működik). Jó lenne ha újra élet lenne ezekben a házakban és nem csak nyáron.
  Volt a Kemence csárda, az is tönkrement ahogyan a többi Csongrádi Önkormányzat tulajdonában lévő épületek.
  Remélem jó döntést hoznak.
  Tisztelettel: Gyurkó Jánosné”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád anno: képek a múltból - 2. rész

Csongrád anno sorozatunkban régi fotókat teszünk közkinccsé. Ezúttal ismét a Tari László múzeum képeivel utazunk vissza az időbe. Tovább olvasom