Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Lakat a csongrádi Erzsébet Szállón

Csongrád - Mától zárva van a csongrádi Erzsébet Szálló. A 102 éven át működő hotel két dolgozóját elbocsátották, másik két munkatárs további foglalkoztatása kérdéses, az idegenforgalmi kft. irodáit a fürdőbe költöztetik. Az évek óta veszteséget termelő szállóépület hasznosítására pályázatot ír ki az önkormányzat.
Hétvégén még fél tucat vendége volt, és októberre is érkeztek szobafoglalások, mégis mától bezár a csongrádi Erzsébet Szálló. Az 1906 tavaszán megnyílt, eklektikus stílusban épült hotel hosszú évek óta csak veszteséget termelt a szállóhelyet működtető önkormányzati cégnek, az idegenforgalmi kft.-nek. A 12 szoba kihasználtsága a 2000-es 30 százalékos szintről 2007-re 15 százalékra esett vissza, a vendégéjszakák száma ugyanebben az időszakban 2769-ről 1349-re csökkent. 2004 és 2007 között évente átlagosan 4,8 millió forint bevételt termelt a szálló, viszont a kiadások évi átlaga megközelítette a 8 millió forintot. Ezért is határozott úgy a városvezetés, hogy jelenlegi formájában nem üzemelteti tovább a szállót, s mivel saját forrása nincs rá, a patinás épület korszerűsítését beruházókra bízná.

Egy szakmai becslés szerint 75-80 millió forintos beruházással már modernizálhatnák a szállodabelsőt, de erre – a fenti okok miatt – nem vállalkozik az önkormányzat. Inkább hasznosítási pályázatot ír ki az épületre, amelynek földszintjén továbbra is működhet a bérletként magánkézbe adott presszó. A kiírás még idén megjelenik, a beérkező ajánlatokat pedig a Gyovai Gáspár, Tarr Ágnes, Pap Gabriella, Kurucz Ferenc, Somogyi Árpád és Berkes István alkotta eseti bizottság fogja előzetesen véleményezni. Ha a képviselő-testület egyik pályázó javára sem dönt, újabb kiírás következik, de az már nem az épület hasznosításáról, hanem az eladásáról szól. Ezt, vagyis hogy az első sikertelen hasznosítási pályázat után egyből eladásra hirdessék meg az ingatlant, a pénzügyi bizottság elnöke, Tarr Ágnes javasolta, és egyetértett vele a testület többsége.

Tegnap már a berendezést pakolták ki az épületből Fotó: Bíró Dániel
Tegnap már a berendezést pakolták ki az épületből
Fotó: Bíró Dániel

Hétvégén még féltucatnyi vendége volt az Erzsébet Szállónak, és mint a helyi Tourinform-iroda vezetőjétől megtudtuk, az ősz hátralévő részére is érkeztek szobafoglalások, de ezeket már el kellett utasítaniuk, és máshová irányították az érdeklődőket. Ami az igényeket illeti, Újszászi Erika lapunk érdeklődésére elmondta, a turisták egyre színvonalasabb, de még megfizethető szálláshelyeket keresnek, ezért egy háromcsillagos hotelre mindenképpen szükség lenne a csongrádi térségben.

Mi lesz a dolgozókkal?

A szálló üzemeltetési feladatait négy dolgozó látta el, közülük a recepciósnak és a pénzügyisnek mától megszűnt a munkahelye. A könyvelő és a munkaügyis munkatárs további foglalkoztatása egyelőre kérdéses, az idegenforgalmi kft. ugyanis ez év végén megszűnik, az uszoda üzemeltetését pedig a víz- és kommunális kft. veszi át 2009-től. Balogh Pál ügyvezető egyelőre nem tudott arra válaszolni, tudnak-e munkát adni a másik városi cég dolgozóinak, szerinte a kérdés januártól lesz aktuális. Mindenesetre a hotel irodáinak berendezéseit a hét elején a strandfürdőbe szállították át, a szálló légkondicionálóit leszerelték, azokat a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények fogják megkapni használatra. A szobák bútorzata egyelőre a helyén marad.

Olvasóink írták

 • 10. bakai timi 2008. október 03. 13:03
  „Jó néhány évvel ezelőtt nagyon jó kis gárda működött itt. Kevés pénzért de szívvel lélekkel csinálták Erzsike vezetésével. Szerettek idejárni a vendégek.Volt jó kis törzsgárda akik jól érezték magukat. Aztán jött a "hozzáértő szakember" Vásárhelyről aki a "nyakára lépett" a társaságnak. A vendégfogadáshoz nem értő barátaival együtt lezüllesztette a szállót. Most pedig majd osztozkodnak a koncon. Szomorú mintahogyan az is hogy Csongrád ma itt tart.Sajnálunk kedves Erzsébet szálló ég valad.”
 • 9. Nép 2008. október 02. 22:19
  „Legyen az Erzsébet Szálló Bokros külterülete! Majd felvirágoztatja!”
 • 8. dunántúli 2008. október 02. 10:08
  „Nagyon sajnálom az épületet.
  Pedig milyen szépre és jóra lehetett volna használni.”
 • 7. komcsika 2008. október 01. 20:23
  „azokra A szakemberekre bízták a döntést akik segítségével csődbe mehetett a szálló, de a város is jól tartaja az irányt

  a nagyokos mindenhez értő murányi meg nagypál hogy bír ebből kimaradni”
 • 6. Koller Andor 2008. október 01. 19:40
  „Nemsokára megépül az elkerülő (451) út is. Akkor a várost is be lehet zárni- hiszen veszteséges- a forgalom akadályozása nélkül.”
 • 5. hank 2008. október 01. 09:40
  „Bezárták a 109 éves épületet. "Van mire büszkék lennünk!"”
 • 4. haligali 2008. október 01. 08:40
  „Gratulálok a szocialista,kommunista világszinvonalas városfejlesztöknek valamint az értelmes szakembereknek. Csak így tovább! Mikor zárjátok be a polgármesteri hivatalt?”
 • 3. szentesi 2008. október 01. 08:33
  „Csongrádi jellemző példa. Amíg itt Szentesen 5 csillagos szállót alakítanak ki, addig Csongrád csak lefelé gurul a lejtőn. Hatékonyabb városvezetés kellene oda is! Nem az első év, amikor veszteséges volt a szálloda. Nem kellett volna ebben is az ottani vezetésnek előre lépnie? És már mindent szétosztottak?”
 • 2. KUCI 2008. október 01. 06:40
  „A fejlődés első jele ! Megint .”
 • 1. szemlelodo 2008. október 01. 05:40
  „A hasznosítási pályázat kiírása előtt a miért kell egyes felszereléseket már előre kimazsolázni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetésben a csongrádi fürdő

Csongrád - Megint megbüntette a tisztiorvosi szolgálat a csongrádi strandfürdőt üzemeltető városi céget. Nem kizárt, hogy nem ez a negyedmilliós bírság lesz az utolsó ÁNTSZ-szankció idén, a létesítmény hiányosságait ugyanis csak jövőre tudja pótolni az önkormányzat. Tovább olvasom