Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Lassan elvirágzik Csongrád

Csongrádon, a parkok városában idén mindössze négy és fél millió forint jut parkfenntartásra. Ebből a keretből kell kigazdálkodni mindent – a faállomány gondozásától a fűnyírásig. A városgondnokság főkertésze szerint tízszer ennyi pénzből lehetne újjávarázsolni a húsz éve még virágzó Csongrádot.
Nosztalgiával gondolnak vissza a csongrádiak lakóhelyük húsz évvel ezelőtti színpompájára, amikor még a parkok városában lépten-nyomon virágágyásba botlott az ember. Manapság – mint ahogy másra se – erre se nagyon futja. A városgondnokság parkfenntartási feladataira mindössze négy és fél millió forintot szavazott meg a képviselő-testület.

Gazdag szomszédok

Makón és Szentesen a csongrádi keretösszeg sokszorosát fordítják parkfenntartásra. Makón 2005-ben mintegy 45 millió forintot költöttek ilyen célra, és abban az évben a Maros-parti város ezüstérmet is nyert a legvirágosabb városok európai versenyében, 2006-ban és idén pedig 22 millió forintot fordítanak parkfenntartásra. Szentesen tavaly 45 millió, idén pedig 50 millió forint jut a parkokra, zöldfelületekre. Csak a virágágyásokra hatmilliót költhetnek idén.

E keretből kell kigazdálkodni a fakivágások, a gondozás, a zöldfelületek és a virágágyások ápolásának költségeit, továbbá a parki utak, az ivókút és a játszóterek karbantartását. Mesterséges tápanyagpótlásra már nem jut pénz, például a Szentháromság téri parkban, ahol takarékosságból rothadni hagyják az őszi avart, és csak a napokban gyűjtötték, gyűjtik össze. Magától értetődő módon új virágágyások telepítését sem tervezik idén Csongrádon, a meglévőket viszont ápolni fogják.

– A jelenlegi keretösszeg tízszeresére lenne szükség ahhoz, hogy visszahozzuk a csongrádi parkokat arra szintre, amilyenek az 1970–1980-as években voltak – mondta lapunk érdeklődésére Tamási János. A település főkertésze szerint akkoriban a város kertészeti háttere jóval szélesebb volt: előnevelő telepek és faiskolák működtek, mára viszont ezeket vagy privatizálták, vagy ebek harmincadjára kerültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilátó lehet a bokrosi mérőtorony

Életet lehelnének Csongrádon a bokrosi vízlépcsőépítéssel kapcsolatos geodéziai mérőtoronyba: a… Tovább olvasom