Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Lefestenék a bökényiek a csőszobrot

Lefestenék a bökényiek a csőszobrot
Annak idején állítólag nem tetszett a csongrádiaknak a Kapcsolatok című szobor. A bélcsavarodás nevet kapta a helyiektől. Ma már nem válnának meg tőle. Sőt, akár saját kezűleg festik újra - hogy szép legyen.
– Ebben a városban születtem, nagyon sokáig Szegeden éltem, de tíz éve visszajöttem Csongrádra. Személy szerint nekem is kedves ez a szobor – mutatott a Bökény városrészben lévő alkotásra Kovács Klára. – Most, hogy megszépült a környezete, tényleg ráférne egy festés.

Szerintem a lakótelepen élők ragaszkodnak hozzá annyira, hogy benne lennének egy kis társadalmi munkában – fejtette ki. Losoncziné Bakró Andrea pedig felidézte: személyesen ismer egy ma már nagyon idős, 90 év körüli férfit, aki hegesztőként dolgozott, és annak idején részt vett a szobor összeállításában.

– Mindig mondta nekem, hogy ha a Bökényben járok, majd ő jusson eszembe a szobor láttán. Ez így van a mai napig – árulta el.

A Bökényben álló alkotás Mihály Gábor szobrászművész tervei alapján készült 1985-ben. Eredeti címe Kapcsolatok, ezt azonban nem tudja mindenki a helyiek közül. Még akkoriban a „bélcsavarodás" becenevet kapta, a csongrádiak jórészt ma is így emlegetik.

Állítólag annak idején nem tetszett a helyeiknek, a város részben ezért is igyekezett emészthető magyarázattal szolgálni, miszerint a három cső a munkásság, a parasztság és az értelmiség összefogását jelképezi. Akármit is jelent, úgy tapasztaltuk: a csongrádiak ha nem is a szépsége, de a különlegessége miatt ma már a Bökény szerves részének tartják, ragaszkodnak hozzá.

A most folyó Zöld város projektben megújították a Kapcsolatok környékét, a fémelemekről viszont itt-ott már pereg a festék. Ezt a napokban a testületi ülésen hozta szóba az egyik képviselő, Fábián György. Ha kell, akár a lakótelepen élők maguk ragadnak ecsetet, lefestik a művet, mondta. Nem kell ahhoz szépnek lennie egy alkotásnak, hogy egy közösség a magáénak érezze. Így vannak a bökényiek is a Kapcsolatokkal: ragaszkodnak hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonulót fújtak platánügyben - csak akkor döntenek fát, ha tényleg nincs más megoldás

Visszavonulót fújtak platánügyben - csak akkor döntenek fát, ha tényleg nincs más megoldás
Ismét napirendre kerül a februári ülésen a csongrádi platánfák ügye. Tovább olvasom