Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Levetették a lyukas zászlót a mopedről?

Levetették a lyukas zászlót a mopedről? Állítólag levetették a rendorök a zászlól a kerekesszékrol. Fotó: Facebook.com/csongradi.hirek
Csongrád - Egy csongrádi hírportál olyan filmet tett közzé, amelyen rendőrök igazoltatnak egy mozgássérült férfit. Bár a felvétel eleje hiányzik, állítólag levetették a lyukas zászlót az elektromos kocsiról. A férfinak nem akadtunk nyomára, a rendőrök választ ígértek, és türelmünket kérték.
A lyukas zászló története

A magyar lobogó közepén 1945-ig a kiscímer – amely megfelel a mai magyar címernek – szerepelt. 1946. február 1. és 1949. augusztus 20. között a Szent Korona nélküli, úgynevezett Kossuth-címer, majd 1949. augusztus 20. és 1956 októbere között a szovjet mintára készült népköztársasági, más néven Rákosi-címer volt középen. Az 1956-os forradalomban a felkelők és a lakosság jó része kivágta ezt a jelvényt, így született a forradalom jelképe, a lyukas zászló.
Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a rendőrség kifogása egy lyukas zászló ellen. Az eset a vasárnapi csongrádi ünnepségen történt, a facebook.com/csongradi.hirek közösségi portál videofelvételét eddig több százan osztották meg. Lapunk is kíváncsi volt a történtekre.

A filmből annyi látszik: egy elektromos kerekesszékkel közlekedő mozgássérült férfit igazoltatnak éppen, majd Laczkó Zsolt önkormányzati képviselő odasétál, hogy megkérdezze, mi történt. Az akció eleje nem látszik a felvételen, de a városatya lapunknak felidézte a történteket.

– Kérdeztem az igazoltató rendőrtől, hogy le kellett-e venni a férfinak a zászlót. Azt a választ kaptam, hogy igen – közölte. Az esetet megelőző percekben a férfi mécsest helyezett el a városházánál, az emléktáblánál, akkor még megvolt a zászló. Hogy távozás közben pontosan mi gond akadt vele, vagy hogy egyáltalán a zászló, esetleg valami más volt a konfliktus forrása, nem sikerült kideríteni.
 

Kerestük a férfit, de nem tudtuk meg, hol lakik. Annak ellenére, hogy Csongrádon kis túlzással tényleg mindenki ismeri egymást, sem Laczkó Zsoltnak, sem más képviselőnek nem tűnt ismerősnek. Talán nem is csongrádi, próbált segíteni egy alsóvárosi férfi. Kérdeztük a rendőrséget, a válaszadásig türelmünket kérték.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád is ünnepelt

Csongrád is ünnepelt
Az 1956-os ünnep alkalmából a koszorúzás mellett díjakat adtak át Csongrádon. Tovább olvasom