Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Losonczi Áron nyerte a harcot az üvegbetonért

Csongrád - Támadták a szabadalmát, engedély nélkül gyártották a termékét – a csongrádi Losonczi Áron évek óta harcol az üvegbeton hamisítói ellen. Most kimondta az Európai Szabadalmi Hivatal, hogy a találmány az övé.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Sikert ért el a csongrádi feltaláló, Losonczi Áron abban az iparjogvédelmi szabadalmi huzavonában, amely azért folyt: kinek lehet gyártani az üvegbetont. Decemberben még arról írtunk, hogy az üggyel az Európai Szabadalmi Hivatal foglalkozik. Losonczi korábban pert nyert a német Heidelbergcement AG-val szemben, amely elbitorolta a találmányt, és sajátjaként dobott piacra olyan terméket, amelynek az üvegbeton volt az alapja. A győzelmet, amelyet a tőkeerős, nagy befolyással bíró multinacionális cég ellen nyert a fiatal mérnök, akkor példátlan sikerként emlegették. Más hamisítók is forgalmazták az optikai szálak felhasználásával készülő fényáteresztő betont, nemrég ezek ellen is fellépett a csongrádi cég. Egy hónapja Losonczi lapunknak úgy nyilatkozott: a jogosulatlan gyártók hajlanak a megállapodásra, és reményei szerint kifizetik a neki járó szabadalmi részesedést.A feltaláló december végén jogerősen nyert egy úgynevezett felszólalási eljárásban. Ezt korábban olyan cégek indították a fényáteresztő beton európai szabadalma ellen, amelyek sajátjukként kezelték az eljárást. Az egyik – hasonlóan a Heidelbergcementhez – a találmányért fizetni nem akart, gyártani viszont szerette volna a termékeket. Sőt – tulajdonképpen zsarolásként – azt is kilátásba helyezte, hogy ha ezt megteheti, akkor nem támadja meg a szabadalmat. Több másik cég is hasonlóan gondolkodott, megpróbálták a találmányt elbitorolni, jogi fórumon is támadták a szabadalmat. Az év végén az Európai Szabadalmi Hivatal Fellebbezési Tanácsa müncheni ülésén ötórás tárgyalás után helybenhagyta a Felszólalási Tanács két éve hozott döntését, és ezzel az üvegbeton Losonczihoz köthető európai szabadalma érvényben maradt. A Fellebbezési Tanács jogerős döntése után sikerült a feltalálónak licencmegállapodást kötnie a két legjelentősebb szabadalombitorlóval.
– A döntést követően egyértelművé válik a leendő partnereim számára, hogy aki gyártani akarja a termékeimet, annak azért fizetnie kell – mondta lapunknak Losonczi Áron.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felgyői polgármester már csak az égiekben bízik

- Megijedtem az iskolák körüli cirkuszok miatt - mesélte a felgyői polgármester, Horváth Lajos. Tovább olvasom