Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Losonczi Áronnak lett igaza az üvegbetonperben

Csongrád - Losonczi Áron javára döntött a müncheni bíróság az üvegbeton szabadalmi perében. A találmányt elbitorló német multicégnek, a HeidelbergCementnek kártérítést kell majd fizetnie. Az eddig luxusterméknek számító LitraConból tömegcikk lehet, ha nyáron egy hazai üzemben megkezdődik a gyártás.
A 2007-ben 10,8 milliárd euró forgalmat bonyolító HeidelbergCement sem tudott kifogni Losonczi Áronon, a üvegbeton csongrádi feltalálóján. Mint arról beszámoltunk, ez a multicég és a LitraCon gazdája tavalyelőtt már majdnem megállapodást kötött a fényáteresztő beton nagyipari gyártásáról, de a német vállalat az utolsó pillanatban visszalépett, majd elkezdte gyártani az üvegbetont – önállóan. A következő lépés az volt, hogy a tőkeerős cég még a csongrádi üvegbeton szabadalomvédelmi eljárását is megtámadta. Az ügy lezárult, a müncheni bíróság jogerős ítéletében kimondta: a HeidelbergCement bitorolta a magyar találmányt. A kártérítés mértékének megállapítása még hátravan.

Bár jelentős összegre lehet számítani, hiszen a vesztes fél a saját üvegbetonjának csak a reklámkampányára legalább egymillió eurót költött, a pénz egy része sikerdíjként a Losonczi képviseletét ellátó német ügyvédi irodához kerül. Arról, hogy ez hány százalék, illetve arról, hogy mekkora kártérítésre számít, Losonczi Áron nem kívánt lapunknak nyilatkozni. Döntés néhány hónapon belül várható ebben az ügyben.

Nem bírt a német multi Losonczi Áronnal. A fényáteresztő beton nagyüzemi gyártása nyáron Magyarországon kezdődhet meg Fotó: Karnok Csaba
Nem bírt a német multi Losonczi Áronnal. A fényáteresztő beton nagyüzemi gyártása nyáron Magyarországon kezdődhet meg Fotó: Karnok Csaba

Addig azonban kicsiben és nagyban is tovább folytatódik a fényáteresztő betonnal kapcsolatos munka. Műhelyszinten épp egy külügyi és egy New York-i megrendelésen dolgozik a csongrádi fiatalember. A párizsi nagykövetségen nagy sikert arató alkalmazás után most hazánk ciprusi követségéről érkezett megbízás, illetve a 2001-ben lerombolt Word Trade Center helyén épülő emlékhelyen is szívesen használnának LitraCont.

Nagyüzemi gyártás Magyarországon

Nagyobb falat, de a fényáteresztő beton jövőjét is meghatározhatja annak az újításnak a bevezetése, amivel jelentősen csökkenhet az eddig luxusterméknek számító építőanyag előállítási költsége, s így az ára is. Most a 25 milliméter vastagságú LitaCon négyzetmétere 845 euró, ami a jelenlegi árfolyamon 250 ezer forint. Amennyiben sikerül beindítani a nagyüzemi gyártást, Losonczi Áron szerint, ha nem is töredékére, de nagy mértékben mérsékelhetnék a termékeik árait. Egy magyarországi vállalattal már megállapodott az új technológia átadásáról, de azt egyelőre nem volt hajlandó elárulni, hogy melyik ez a cég, és hol fogják nagyban gyártani a csongrádi üvegbetont. Reményeik szerint már nyáron előrukkolhatnak a mostaninál olcsóbb LitraCon termékekkel.

Olvasóink írták

 • 12. bgrozalia 2009. március 26. 19:29
  „Méltó a nagyapja( Piroska János) nevéhez, aki sokat tett Csongrádért , mint polgármester, a háború előtt!!”
 • 11. viccmail 2009. március 08. 18:08
  „Gratulálok !
  Végre egy sikertörténet !
  És nem az óriáscég győzött , pénzel hatalommal , hanem az igazság !
  Ez kis hazánkban ritka és ezáltal követendő magatartás , öntudat ,igazságérzet , kitartás !
  Szép volt!
  További sikeres munkát , és jó egészséget !”
 • 10. kicsen 2009. március 04. 21:24
  „Gratula Áron!
  Öröm koncert mikor és hol?”
 • 9. szemlelodo 2009. február 24. 21:58
  „Sajnálatos körümény, hogy áldott emlékű édesanyja városunk rendszerváltás utáni első szabadon választott Polgármesterasszonya nem érhette meg az általa szeretett gyermeke művészi sikerét. Bizva abban,hogy fenntről óvó szemét gyermekén tartja és egyengeti rögös útját.”
 • 8. keletaru 2009. február 19. 11:17
  „Tisztelt Hoppá faQtya !

  Nem tudom önnek milyen az értékrendje , milyen vezető/-k az aki/-k totál " csődbe" visz/-nek egy települést . Felelőségnélkül ! Persze nem az említett válalkozónak jutatótt összeg tette ezt , s öröm látni valakinek segítenek , minden hátsó szándék nélkül . Nyílvánvaló ez megtérül , ha a válalkozás itt marad . Kár egymást kioktatni ki mit-tud , hisz egyről beszélnek csak egymás mellet s ugyan arról . De más " hullám hosszon " . Majd "odabent " ki írnak egy pályázatott "bizottságosdi" ami pont erre szól . De egyből itt nem megy , bizottságosdi hol legyen , bizottságosdi mekkora , bizottságosdi ki írásról , bizottságosdi betonbizottságról s ha ez mind megvan pecsét plecsni papírok akkor esetleg .......... Javaslom a hivatalokat ezzel a rendszerrel építeni a meghírdetett üvegzseb politika elkezdődjön valahol . Udv Kuci”
 • 7. faQtya 2009. február 18. 19:57
  „Kedves 6-os!

  Lehet, hogy meglepődnél, mennyi mindent tudok ezen világszenzáció születéséről.
  (Tudom, mely mű adta az ihletet, ötletet hozzá, láttam, hogyan készül még puszta kézzel az üvegbeton, stb.)
  Tény, hogy városi segítség nélkül nehezen boldogult volna Áron.

  De azért Te is beláthatod, hogy legalább annyira illő lenne a városba egy ilyen köztéri alkotás, mint mondjuk az állandó Séhlik-kiállítás, a kubikos-szobor, vagy az árvízi emlékmű. Ezek is mind szerves részei városunk történelmének.”
 • 6. Hoppá 2009. február 18. 19:26
  „Kedves 4-es!!
  Te biztosan nem csongrádi vagy, mert akkor tudnád, hogy a város anyagilag is támogatta a feltalálót, sőt, a város legmagasabb kitüntetését adományozta a Feltalálónak. Igaz, nem az elmúlt évben, hanem korábban, amikor a MŰ megszületett. A pénzt a vállalkozásának beindításához nyújtotta az akkori képviselő testület. Nem jó az igazságtalan elragadtatás, maradjunk a realitás talaján. Azt hiszem, akkor vagyunk járunk a tisztességes úton.
  Ok nélkül nem kell a városvezetést alábecsülni. Ők már akkor segítettek, amikor Ön még azt sem tudta talán, hogy Losonczi Áron milyen munkán dolgozik. Minden elismerés és megbecsülés megilleti őt és munkatársait”
 • 5. LocalPt 2009. február 18. 15:12
  „Mély tisztelet, és elismerés a fiatalember részére!! Csak gratulálni tudok, irigylésre méltó ez az egész.
  Igen óriási dolog ez, méltó lenne a város számára is egy Emlékmű ami innen származik!”
 • 4. faQtya 2009. február 17. 20:58
  „Én is őszintén gratulálok!

  Kíváncsi vagyok, hogy "városunk nagyjai" mikor eszmélnek már rá, hogy egy ilyen, tényleg világra szóló találmányból illene egy köztéri alkotás városunkban?
  ...majd biztos az jön, hogy akartunk, csak nincs rá pénz...
  Ha 1 képviselő el tudott intézni több, mint 20 millió forintos csillárt a városnak, akkor talán mintegy 20-an (remélhetőleg) össze tudnának kaparni néhány százezret, egy jelképes, de látványos alkotásra.
  Feltételezem, Áronnak lenne ötlete is, de ha nem, akkor is vannak elismert művészek városunkban, akik legalább a tervre adnának ötleteket.
  ... elnézést ... Csongrádon vagyunk.... no meg vilgválság... értem....”
 • 3. irdatlanbácsi 2009. február 17. 19:39
  „Hihetetlen, hogy igazat adtak egy magánszemélynek (igaz ő a feltaláló!!!) egy mocskos multicég ellenében. Csak így tovább!
  Valószínű a sikerdíj nem lesz kicsi. Kár, hogy ott marad náluk.”
 • 2. Beth 2009. február 17. 16:59
  „gratulálok!!”
 • 1. barkzso 2009. február 17. 16:11
  „Ilyen esetben miért nem nyújt segítséget (jogi) a magyar állam?? Miért kaszálja le a kártérítés nagy részét a jogász (pláne a külföldi)???? Gratulálok a kitartáshoz, és sokkal óvatosabban a továbbiakban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízlépcsőlátás: Csongrád és az ellentmondások

Csongrád - 85-110 milliárd forintba kerülne mai áron a csongrádi duzzasztómű megépítése. A… Tovább olvasom