Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Luxus lett az üvegbeton

Továbbra is csongrádi műhelyéből látja el a megrendelőit fényáteresztő betonnal Losonczi Áron. A fiatal csongrádi mérnök felmondta szerződését azzal a japán céggel, amely nagyüzemi méretekben állította volna elő a LitraCont. Azt mondja, azért nincs oka panaszra: munka, megrendelés akad bőven.
Modern asztali lámpa, üvegbetonból. A fényáteresztő anyagot Áron két barátjával gyártja. Fotó: DV
Tömegcikk helyett luxustermékké válhat a csongrádi üvegbeton, miután feltalálója többéves útkeresés után visszatért a kályhához: ismét maga teljesíti a LitraConra befutó megrendeléseket. A felismerést – a gyártásból kell megélni – egy Japánban kötött megállapodás hozta meg.

Mint arról lapunk is beszámolt, tavaly decemberben egy japán, optikai szálakat gyártó vállalattal, a Sumita Optical Glas-szal írt alá előszerződést Losonczi Áron. Tavaszra már a távol-keleti országban is elkészült az első üvegbeton elem, de a magas előállítási költségek miatt nem lehetett garantálni a termék piacképességét, ezért a csongrádi fiatalember visszakozott.

– Természetesen nagyobb forgalma lenne az üvegbetonnak, ha megfelelő technológiával készülhetne ipari méretekben, de erre most nincs mód, ezért a kisüzemi előállítás felé mozdultunk el, a licencek és a megrendelések pedig elegendő bevételt hoznak, úgyhogy nincs okom panaszra – mondta lapunknak Losonczi Áron.

A műhelymunkában hárman vesznek részt, kapacitásuk maximumát pedig már most elérték, hiszen egy megrendelést féléves határidővel tudnak csak teljesíteni. De a várakozás sem szegi kedvét a vásárlóknak, az üvegbeton után folyamatosan érdeklődnek a világ minden pontjáról.

Néhány hete egy luxus íróeszközöket, ékszereket és kiegészítőket forgalmazó cég új, háromszintes tokiói üzletébe szállítottak Csongrádról 30 négyzetméter üvegbetont. A különleges fényáteresztő anyag ott is osztatlan sikert aratott, amit jelez, hogy nemrégiben egy japán reklámügynökség rendelt magának LitraCont, szintén Tokióba. A megrendelői kör egyébként egyre bővül, Dániába és Belgiumba is készül új szállítmány, de Magyarországon is kelendő a portéka, hiszen Diósdon '56-os emlékművet, Pécsett pedig múzeumkaput állítottak üvegbetonból.

– Most ott tartunk, hogy megválogathatjuk a munkákat, ezért inkább referenciákat vállalunk, és én annak külön örülök, hogy megbízóink – pusztán személyükkel vagy teljesítményükkel – rangot adnak a találmánynak – folytatta Áron. Hozzátette, mint cég, tervbe vették a növekedést, de ennek üteme és nagysága még nem körvonalazódott.
Különösen annak tükrében nem, hogy hamarosan megint a termék nagyüzemi gyártásáról fog tárgyalni, most éppen ausztrálokkal. – Ez így működik. Jönnek-mennek az ajánlkozók, és ha minden klappol, egyvalaki partnerré válik. De az igazság az, hogy ha nem jön nagy befektető, akkor is van út a sikerhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laptopfóbia a csongrádi testületben

Egyes csongrádi képviselők idegenkednének a laptop használatától – derült ki a testület… Tovább olvasom