Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Magasabbra vándoroltak a csongrádi temetők

Csongrádon a temetők évszázadok óta vándorolnak: mind magasabbra. Háromszáz éve még a Kossuth-iskola környékére, később az uszoda helyére temetkeztek a csongrádiak. A mai temető kápolnáját az a plébános építtette 154 éve, aki kilenc kivégzett gazdát a hatalomnak ellenszegülve temetett felszentelt sírba. A domb nem csak a holtak nyughelyéül szolgált: az élők is itt kerestek menedéket árvíz idején.
A csongrádi köztemető 154 éves kápolnájának építtetőjét a püspök mentette meg a kivégzéstől. Fotó: Bíró Dániel
A sírkertek, mint minden évszázados múlttal bíró településen, Csongrádon is vándoroltak. Területük kijelölésénél két fontos szempont volt: az egyik, hogy magasan fekvő részre kerüljenek, a másik pedig, hogy lehetőleg a város határán túlra. Ha meg is feleltek mindkét feltételnek, idővel – a település terebélyesedésével – új parcellákat kellett kijelölni ilyen célra. Gát László Csongrádi útikalauz című helytörténeti írása szerint az utóbbi négy évszázad csongrádi temetkezési helyei közül a legrégebbi a mai Kossuth Lajos-iskola helyén volt, oda a 17–18. században temetkeztek. A Nagyboldogasszony-templom 1769-es felszentelését megelőzően ezt a sírkertet lezárták, s helyette a mai uszoda helyén, és a tőle keletre fekvő földeken nyitottak temetőt. Csongrád kétszáz évvel ezelőtti terjeszkedése utóbbit is elérte, ezért egy, a várostól távolabb eső homokdombot jelöltek meg a halottak nyughelyéül. A hozzá vezető utat – a mai Erzsébet utcát – Halottak útjának nevezték.

Erre a homokhalomra – amit ma köztemetőként ismerünk – már a 1700-as évek végén is temetkeztek. Az egyre nagyobb területet foglaló sírkertnek csak fél évszázaddal később, 1852-ben lett kápolnája, méghozzá a hívek közadakozásából. Építtetője az a Virter Lajos volt, aki egy évvel később kilenc helybeli lelki üdvéért ellenszegült a császári hatalomnak. Az történt ugyanis, hogy 1853 tavaszán kilenc csongrádi gazda betyárokkal mulatott együtt, ezért a zsandárok letartóztatták őket.

Sírkert, élt 40 évet

A csongrádi izraelita temetőt az 1800-as évek végén alakította ki a helyi zsidó közösség. A legkorábbi sírkő 1806-ból való. A holokauszt során 237 csongrádit gyilkoltak meg a nácik, nevüket emlékmű őrzi a temetőjükben, ahol évek óta nem tartottak gyászszertartást. A csongrádi reformátusok temetője csak negyven évig létezett. Sírkertjüket 1930-as évek második felében a Szentes felé vezető országút mellett, a Holt-Tisza partján, a mai vasúti átjáró közelében jelölték ki, de az 1970-es nyomvonal-változtatás miatt felszámolták ezt a temetkezési helyet.

A törvényszék március 19-én rablókkal való cimborálással vádolta meg a tivornyázókat, majd kimondta rájuk a halálos ítéletet. A temetőhöz közeli vesztőhelyen minden elítéltre három katona lőtt, holttestüket pedig jeltelen sírba hantolták el. A Nagyboldogasszony-templom plébánosa, Virter Lajos viszont úgy gondolta, mivel az összes kivégzett tisztességes családapa volt, megérdemlik Isten kegyelmét, ezért felszentelt sírokba újratemette őket. Tettéért a plébánost a haditörvényszék perbe akarta fogni, a bitó alól csak a megyés püspök közbenjárása mentette meg.

A mai temető azonban nemcsak halottaknak adott nyughelyet, hanem többször az élők mentsvárául is szolgált. 1876-ban például a Tisza hatalmas víztömegének nem tudtak ellenállni a csongrádi gátak, a megáradt folyó elöntötte a város keleti részét, az otthon nélkül maradtak pedig a temetődombon leltek oltalomra.

A csongrádi temetővárdorlás 1868-ban folytatódott: a homokdomb környéke ugyanis annyira megtelt sírokkal, hogy új temetkezési helyet kellett kijelölni. A választás a szomszédos telekre, a ma Öreg temetőnek becézett területre esett. Negyven év alatt ez is megtelt, ezért 1920-as években ismét mindennapos használatba vették a temetődombot, a mai köztemetőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxus lett az üvegbeton

Továbbra is csongrádi műhelyéből látja el a megrendelőit fényáteresztő betonnal Losonczi Áron. A… Tovább olvasom