Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Mankót kérnek a kereskedők

Csongrád, Szentes - Megint segítséget kérnek a csongrádi kereskedők: 8 vállalkozás levélben fordult az önkormányzathoz, hogy foglalkoztatottjaik megtartása és boltjuk további működése érdekében csökkentse a város az üzletek bérleti díját.
A képviselő-testület egy éve úgy döntött, hogy 2009 második felében 15 százalékkal mérsékli a bérleti díjakat. A kedvezményes időszak után januárban a 2010-re jósolt infláció mértékével, 4,1 százalékkal emelkedtek a díjak – ezt a tarifaemelést vonná vissza a második félévre az önkormányzat, ha a testület többsége is rábólint a javaslatra. Az engedmény egymilliós bevételkiesést eredményezne Csongrád idei büdzséjében.

Szentesen is mélypontra került a helyi kiskereskedelem: soha ennyi kiadatlan, üres üzlethelyiség nem volt a városban. Az önkormányzati bérleményekben működő vállalkozások tavaly több mint 3 millió forint díjhátralékot halmoztak föl. A helyzetet – rövid távon – súlyosbítja a Kossuth utca átépítése, ami miatt járdaszakaszokat bontanak föl, és parkolók szűnnek meg. Lapunk érdeklődésére Szirbik Imre polgármester elmondta, nem csökkentették az önkormányzat üzlethelyiségeinek díjait, mert így is a piaci ár alatt vannak, de nem is növelték januártól. Ugyanakkor a Kossuth utcai vállalkozások jelezték, az utca átépítése miatt komoly forgalomkiesésre számítanak. Ezért a városvezetés úgy döntött, a Kossuth utcán kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenységet folytató kis- és középvállalkozásoknak nem kell bérleti díjat fizetniük addig, amíg üzletük nem megközelíthető, illetve további egy hónapig csak a tarifa felét kell kifizetniük az önkormányzatnak.

Olvasóink írták

 • 9. zuschlag 2010. május 01. 22:52
  „Még egy dolog, a városi cégek vezetőinek bérezését is Horváth István és Szirbik urakon kérjék számon.”
 • 8. zuschlag 2010. május 01. 22:49
  „A bérleti díjak emelésének szorgalmazóján, Horváth Istvánon kérjék számon, hogy miért kellett ennyire megemelni a bérleti díjakat. Természetesen a város érdekében a képviselők ezt is megszavazták.
  Jómagam a képviselők számának drasztikus csökkentésében hiszek.”
 • 7. keletaru 2010. április 30. 20:48
  „Jogos A régi MHSZ épületet 1.-Ft adták oda Csongrádon . Akkor a kereskedők is megérdemelnék . Üdv Kuci”
 • 6. triniti 2010. április 30. 07:51
  „A bérlakások díját is csökkentsék, mi is pénzből élünk...Továbbra sem lesz vásárlójuk, ha a vásárlókon szedik be a sarcot...”
 • 5. 1lefasisztázottbaloldali 2010. április 29. 16:50
  „Szentes Városi Szolgáltató KFT? Megáll a döbbenetben a kés!

  http://szentes.blog.hu/

  Amíg sokaknak a zsíros kenyér pácolódik az uzsonnás zacskójában, addig mások "hátizsákban hordják" haza a fizetésüket és egyéb juttatásaikat.”
 • 4. Bérlő 2010. április 29. 13:49
  „3. szentgyuri 2010.04.29. 12:44
  Sajnos a megfelelő pozíciókban lévő emberek, - mint például a bérlőkijelölési joggal érintett Magyar Honvédség, illetve az önkormányzat képviselői - igyekeznek lehetőleg nem tudomást venni a szabálysértésekről és a törvénytelenségekről, fejüket a homokba dugják és azt hibáztatják, aki szóvá meri tenni. A bérlők pedig küzdjenek meg az őket megillető jogokért, forduljanak a bírósághoz, hogy jogaikat érvényesíteni tudják. Ez a "strucc-politika" sehová nem vezet.”
 • 3. szentgyuri 2010. április 29. 12:44
  „Bérlő
  Azért fizethet ki az SZVSZ Kft milliókat jutalomként mert a kiszámlozott fűtésdíj sokszorosa az előállítási költségnek.”
 • 2. csucsu2 2010. április 29. 11:50
  „Mindenképpen azt kellene megoldani minden érintett területen, hogy a nem fizetők által keletkezett bevételkieséseket a rendesen fizetőktől szedik be. Kérdés, hogy meddig lehet azt csinálni, hogy, ha valaki fizet, akkor biztosan tud még 10% fizetni, ha ezt is szó nélkül megteszi, akkor biztosan tud még 10% fizetni, ha ezt is szó nélkül ...

  Elhiszem, hogy a városnak ez bevételkiesés, de el kell gondolkodi, hogy inkbb kevesebb bérleti díjat szedek be egy kicsivel, vagy lesz egy halom üres ingatlanom, amit fen kell tartani és jópár munkanélkülim, akit el kell tartani. Persze leht mondani erre, hogy visszaélésekre ad okot, de nehogy már az ilyenek miatt szenvedjen hiányt egy város.”
 • 1. Bérlő 2010. április 29. 10:29
  „Szirbik úr! A József Attila utca 6. szám alatti lakások bérlőinek is lehet kérni mankót? A szentesi önkormányzat nem csökkenti a lakbért pedig éppen elég ok van rá:
  1. A szentesi Városi Szolgáltató Kft évek óta törvénytelenül számolta el a fűtési költségeket.
  2. Az önkormányzat még a saját rendeletének sem tud érvényt szerezni a saját tulajdonában, kutyát tartanak a közvetlen szomszéd hozzájárulása nélkül.
  3. Az üzletek bérlői nem fizetnek semmit a közös használatú helyiségek(lépcsőház) fűtésdíjából, pedig éppen úgy használják, mint a lakások bérlői.
  4. Az épület hőszigetelésére kifizettek több mint 20 millió forintot, ennek ellenére nincs megoldva az alagsori födémszerkezet hőszigetelése, az üvegezett garázsok, üzletek hőveszteségeit a lakások bérlőivel fizettetik ki. (Nincs pénz rá? Miért fizetnek ki az SZVSZ Kft-nél milliós nagyságrendű jutalmakat gazdasági válság idején?)

  Szirbik úr ! Lenne mit tenniük, csak nem akarásnak sajnos nyögés a vége!
  Hamarosan én is kérni fogom a szentesi önkormányzattól a bérleti díj csökkentését.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősszel újra vetítenek a csongrádi moziban

Csongrád - Legkésőbb ősszel nyitja meg újra kapuit a felújítás alatt álló csongrádi mozi. Az épület… Tovább olvasom