Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Már szüretelnek Csongrádon

Csongrád - Minden eddiginél korábban kezdődött a szüret a csongrádi hegyközségben: pénteken már szedték a fehér szőlőt, ezen a héten pedig már a vörös fajták következnek. Előzetes számítások szerint Bokros környékén a tavalyihoz képest kevesebb, mintegy 21 ezer mázsa össztermés várható.
Minden eddiginél korábban kezdődött a szüret a csongrádi hegyközségben: pénteken már szedték a fehér szőlőt, ezen a héten pedig már a vörös fajták következnek. Előzetes számítások szerint Bokros környékén a tavalyihoz képest kevesebb, mintegy 21 ezer mázsa össztermés várható. A borvidék déli területein is már javában tart a betakarítás, ott hektáronként 40 mázsával kalkulálnak.

A szokásosnál egy hónappal előrébb jár a természet, ezért a szüret is minden eddiginél korábban kezdődött meg a csongrádi borvidéken. A terület déli hegyközségeiben már leszedték a korai fajtákat, pénteken Bokroson is megindultak a szüretelők, ahol elsőként a fehér szőlőt szedték. Ezen a héten a zweigelt következhet, a hónap közepétől pedig a kékfrankos.

Borvidéki kérdés

A borvidéki központ Csongrádra költöztetése kapcsán nincs komolyabb véleménykülönbség az érintettek között. Mint arról beszámoltunk, a csongrádiak azt szeretnék, hogy Mórahalomról a Tisza-parti városba kerüljön az adminisztráció. A jelenlegi elnök, Géczi Lajos szerint ennek nincsen semmilyen akadálya, ha megfelelő programmal rukkolnak elő Csongrádon. Hozzátette, a csongrádiak sohasem pályázták meg a titkári állást, ezért nem merült fel eddig a központváltás kérdése. Ungerbauer György szerint ez a téma sokkal inkább elvi, mint személyi kérdés. A csongrádi hegyközség elnöke úgy véli, az mindenképpen mellettük szól, hogy csak náluk van állandó és gyakorlott adminisztráció, illetve a felvásárlók is helyben vannak. Ungerbauer ugyanakkor leszögezte, nem ő akar lenni a borvidék vezetője, a feladat szerinte egész embert kíván.

– Nincs értelme várni, mert hiába emelkednek a fokok, el fognak égni a savak – nyilatkozta lapunknak a megkezdődött szüret kapcsán Kiss István. A csongrádi hegybíró kalkulációi szerint az idei termés valamelyest kevesebb lesz, mint a tavalyi volt: erre az őszre 21 ezer mázsával számolnak Bokros környékén. Hozzátette, a meg nem égett tőkéknél ideális fokok lesznek. A fagyok és az aszály után most a rengeteg seregély okoz fejtörést a Csongrád környéki termelőknek. A hegybíró elmondta, hiába szerették volna legalább riasztással távol tartani a tőkéktől a madársereget, a nemzeti park az állatok védettsége miatt nem engedélyezte ezt. A felvásárlási árak kapcsán megjegyezte, nagyjából a tavalyi árak fognak visszaköszöni, esetleg párszázalékos emelkedéssel lehet számolni.

– A nyár eleji becslés fele fog teljesülni – nyilatkozta lapunknak Géczi Lajos, a borvidék elnöke. Ez hektáronként negyvenmázsás termésátlagot jelent. Géczi szerint idén sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a szüret időzítésére: nem csupán a fokot, de a savtartalmat is folyamatosan kell vizsgálni. A rendhagyó évjárat azonban nem borítja fel a felvásárlási árakat, amiket továbbra is az olcsó olasz és spanyol borok dömpingárai befolyásolnak. Az elnök úgy véli, a kék szőlőkért 60-70 forintot adhatnak a pincészetek, míg a fehér fajták ára valamivel 70 forint felett lesz. Mindez azt jelenti, hogy a szőlőtermelés ebben az évben nem sok nyereséggel fog kecsegtetni a csongrádi borvidék gazdái számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon újra kell tárgyalni a költségvetést

Csongrád - Nem fogadta el a csongrádi képviselő-testület a város első félévi költségvetési… Tovább olvasom