Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Megelégelték a sok balesetet, kivágják a platánokat

Megelégelték a sok balesetet, kivágják a platánokat
Érzékeny téma Csongrádon a platánok kivágása. Néha azonban nincs más megoldás. A Fő utca néhány kereszteződésében nagyon sok a baleset, onnan biztosan menniük kell a fáknak.
– Két éve kezdtük a települések közlekedési helyzetét vizsgálni. Közel 1,5 millió forint értékben cseréltek, pótoltak közlekedési jelzéseket, ezeken a helyeken érezhetően csökkent a balesetek száma – mondta Csongrád rendőrkapitánya, Koncz József a csütörtöki képviselő-testületi ülésen.

A Fő utca helyzete volt terítéken, a rendőrség számos javaslatot tett le a csongrádi városatyák elé. Lapunk többször írt már arról, hogy a Tisza-parti városban bizonyos kereszteződésekben jóval több a baleset, mint máshol.

Ennek főként az az oka, hogy – bár a biciklivel közlekedők felelősségét sem vitatták el a városatyák – a kerékpárút mellett jókora platánfák állnak. Ezektől viszont a merőlegesen érkező autó csak az utolsó métereken látja meg a kerekezőt. Akkor is csak úgy, ha a sofőr már szinte rááll a kerékpárútra.
 

A legkritikusabbak a Zsinór, a József Attila és a Jókai utcák csomópontjai. Úgy tudjuk: egyéb módszer, például tükör sem javítana a helyzeten. Ezeken a helyeken nincs más megoldás, fákat kell kivágni, döntött a testület.

– Ne feledjük: nemcsak mi, emberek öregszünk, hanem a fák is – közölte Bedő Tamás független polgármester. – Apránként egyébként is el kell kezdeni a fák cseréjét. Néhány utcában már hozzá is fogtunk a fiatalításhoz. Fel kell készíteni a lakosokat a változásra, meg kell nekik mutatni, milyen szép lesz az utcájuk az új fákkal – magyarázta.

Ezzel azért kell ilyen részletesen foglalkozni, mert Csongrádon a platánok, illetve általában a fák kérdése érzékeny téma, másként kell hozzá közelíteni, tette hozzá.

– Ez szerintem pont nem olyan ügy, amit a helyiekkel kellene megszavaztatni – utalt a város honlapján a témával kapcsolatban közzétett voksolásra a független Somogyi Árpád. – Arra kaptunk az emberektől felhatalmazást, hogy felvállaljunk döntéseket. Ez szakmai kérdés, az elénk tett anyag alapján képesek vagyunk határozni – mondta.

Közel 60 baleset történt a szóban forgó helyeken, közölte Murányi László (Csongrádért Egyesület). A rendőrség 15 fa vágását javasolta, ebből három platánt nagyon rövid határidőn belül kivesznek a Fő utcán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martin szerint félig tele a pohár: Generosával hódítanák meg Európát az alföldi borászok

A 27 éves Bodor Martin nappali tagozatról levelezőre váltott, amikor tanult, és elment dolgozni a szakmába. Idén szüretel először egy olyan ültetvényről, amilyenje másnak nincs a környéken. Tovább olvasom