Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megfiatalodott Csongrád főtere

Csongrád - Térfesztivállal avatták hétvégén Csongrádon a megújult városközpontot. A mozi előtti Fiatalok terét meg a két új játszóteret már belakták a gyerekek, és a lapunk által megkérdezett idősebb csongrádiak is elégedettek a látvánnyal.
Egyelőre nem árnyasabb, de mindenképpen tetszetősebb lett az új csongrádi főtér, mint a régi – legalábbis azok szerint, akik elismerően nyilatkoztak lapunknak a megújult városközpontról. A mozi előtti kies betonplacc helyére 31 fát ültettek, a területen parkolót, illetve egy süllyesztett térelemet alakítottak ki azzal a céllal, hogy a gördeszkások és a BMX-esek találkozóhelye legyen a Fiatalok tere. A számítás bevált: délutánonként 20–30 gyermek foglalja el a kikövezett gödröt, és ügyességüket próbálgatják.

A hétvégi térfesztivál délutánjain is ők voltak a legaktívabbak. A felnőttek – közel kétezren – szombaton, sötétedés után lepték el a teret, ahol az idén 10 éves Experidance tánckar mutatta be a Nagyidai cigányok című produkciót. A kíváncsibb nézők a városháza előtti szökőkutat is meg akarták csodálni, de az esőzések miatt ott még nem fejeződött be az építkezés, szeptember 20-ára végezhetnek a munkálatokkal.

Az ifjúság már birtokba vette a mozi előtti gödröt. A szerző felvétele
Az ifjúság már birtokba vette a mozi előtti gödröt.
A szerző felvétele

– Jól sikerült a tér átépítése. A legkisebbeknek és a kamaszoknak is van hely, ahol játszhatnak, és ahogy az elmúlt hetekben tapasztaltam, rengetegen töltik itt a szabadidejüket – nyilatkozta lapunknak Mándli Zsigmond. Az idős férfi hozzátette, vannak aggódók, akik attól tartanak, hogy a részegek beleesnek majd a gödörbe, de szerinte az ittasan közlekedőkre mindenütt veszély leselkedik. Dömötör Dávid, egy szentesi kisfiú cseppet sem félt, mikor meglátta a Fiatalok terét: édesapja autójából elővette rollerjét, és már gurult is lefelé a lejtőn.

– Így már tetszik, de egy hónapja még ijesztő volt a látvány – fogalmazott Lengyel Béla, miközben a pergolát méregette a mozinál. – Még szebb lesz, ha megnőnek a fák, és talán ezt sem ártana befuttatni rózsával. Szép lett a két új játszótér is. Szerintem ügyesen kitalálták a tér felosztását, hiszen amíg az unokák játszanak, a nagyszülők a hűsben gyönyörködhetnek bennük.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. nandor002 2010. október 02. 13:33
  „keletaru, Juccus két balos csongrádi bértollnok lehet?”
 • 42. keletaru 2010. szeptember 30. 20:44
  „LocalPt :-) Ily kevés szó kinccsel hogy lehet kommentálni !!!! Ez kevés hogy meg tévelyedjek !!! Üdv Kuci”
 • 41. keletaru 2010. szeptember 30. 15:42
  „LocalPt .Mert különben ???? Mi lesz ??? Egyszer be is kellene fejezni azt a mondatot . Faluban félszavakból is értenek miiiii ?? Üdv Kuci”
 • 40. Drakón 2010. szeptember 28. 19:22
  „Aki változást akar Csongrádon Körösire és a Fideszre szavaz!”
 • 39. LocalPt 2010. szeptember 25. 19:29
  „KELETÁRU!

  Jó lenne ha örülnél már!!! Nem mondom el még egyszer!!”
 • 38. nandor002 2010. szeptember 23. 20:38
  „Szép a főtér, de ettől nem lesz több munkahely! A diszkű nem étel! Aki több munkahelyet és kormányzati támogatás akar Csongrádon Körösi Tiborra és a Fidesz jelöltjeire szavaz!”
 • 37. stevestrong 2010. szeptember 23. 19:03
  „Kedves Keletáru!

  Köszönöm, hogy tájékoztatott! Tegnap sétáltam egyet este, és továbbra is csak gyönyörködni tudok, bár lenne egy észrevétel a kivitelező-tervező csapatnak, üljenek már bele egy kerekes székbe, vagy hozzanak egy babakocsit és próbálják már ki a polgármesteri hivatal előtt kialakított "rámpát", és legközelebb tervezzenek/építsenek egy olyat ami megfelel a célnak. Hajrá Csongrád, cégek szaporodjatok, sokasodjatok!”
 • 36. keletaru 2010. szeptember 23. 06:57
  „stevestrong: Félve merem írni a gödörnek már van áldozata szél fújta információm szerint !!! Igen akkor lehetne őrülni teljes szívvel ha nem ész nélküli hitelekből költöttek erre .Mert " tételezzük " fel az ipari parkot növelték volna ebből az összegből , amiből lett volna bevételünk . S utána költöttek volna erre akkor se gáz , de így miből ....adjuk vissza . Megint segééééjbűűűűl ! Mindenesetre én annak örülök a legjobban hogy ciklus váltás végére tettek félre pénzt a jutalmakra , na ezt hogy csinálták ??? Üdv Kuci”
 • 35. szegedimelós 2010. szeptember 20. 19:46
  „Több munkahelyet Csongrádra!”
 • 34. Drakón 2010. szeptember 20. 19:46
  „Szép a főtér nekem is tetszik, de ettől nem lesz több munkahely! Aki változást akar Csongrádon Körösi Tiborra és a Fidesz jelöltjeire szavaz!”
 • 33. stevestrong 2010. szeptember 19. 18:23
  „Balotelli parkoljon a "gödörben", a többieknek ott a parkoló! :)

  Igaza van itt mindenkinek, de továbbra is tartom a véleményem, miért nem tudunk örülni ennek, meg kell nézni, tele van a mozi előtti tér fiatalokkal, a mamikák ülnek a padokon, gyerekek vannak a játszótéren, kocsik a parkolókban, mi kell még... ?! Végre csurrant-cseppent ide is egy kis uniós pénz, az, hogy ez "normál" áron mennyibe jött volna ki, már más történet, de akkor is azt mondom, hogy végre történt valami.

  Ja, és kérném a kedves helyi lakosokat, ne tapossák ki a füvet!”
 • 32. keletaru 2010. szeptember 19. 13:46
  „Hank:-) Persze, persze, persze mikor egyes képviselők ország világ előtt el ismerik még a klaviatúrát sem ismerik akkor miképp szólnának az itt folytatódó fórumhoz ???? Építő jellegű kritika ???? Akkor miért veszik fel az illetményt ha erre van szükségük miért vállalják !!!??? Akkor vállalják ingyen ha már felelősséget sem vállalnak , csak nyomkodnak össze vissza , innen ez látszik !! Szégyennek tartom valaki még pártfogásba veszi " ezeket " mintha nem látná merre vezették a települést az elmúlt időben !!! Határozott döntéseikkel ..... s ki miért lobbizik merre épüljön a település ( érdekes dolgot látnának kik kinek a sógora, vagy mikor vette meg a kijeőllt területet ) Sajnálom egyesek úgy közlekednek, nyilatkoznak itt mint a vezetett " ló " aki nem lát csak arra amerre engedik !!Racionálisan gondolkodó oly kevés mint mackó sajtban a brummmmmmogás ! Tényleg ennyire nehéz lenne a régi székekhez ragadtakat ki seperni . Ennyit tudnak a másikról vagy régről pufajkás össze tartás meg marad/-t !!!!!!?????Üdv Kuci”
 • 31. hank 2010. szeptember 17. 20:07
  „mágnásmiska: rácsodálkozás? Lehet. De akár lehet összefoglalás és építő jellegű javaslatok írása, helyzetértékelés, egy benyomás továbbítása az olvasó felé.
  A macskakő arrafele tényleg jó lenne, jobban beleillene a képbe. És mintha valamit ebből vissza is állítanának. Valami ilyesmit hallottam
  A város lakosságának megkérdezése pedig bizonyos keretek között lehetne. Én itt arra gondoltam, hogy kicsit többet kommunikálhatna kifele az önkormányzat a tervekről. (Pl. weboldal, információs központon keresztül: nyomtatott dokumentumok stb.)
  Pár éve mondtam valakinek, hogy amit hiányolok, az az, hogy nem látom, hogy merre megy a város. Nem látom, hogy merre pályáznak. Ez nem azért kell, mert ellenőrizni akarom őket. :-) Hanem inkább nekik jó, ha tudják megfelelően előadni magukat.
  Pár hónappal később - biztosan véletlen - megjelent a pályazatokkal kapcsolatosan valami infó. Talán nyertes és folyamatban levő. Most meg a nyertesek vannak kint. Szerintem ez jó, mert van a lakosságnak valami féle infója. Nyilván választás előtt is jól mutat mindez.
  Ezt lehetne kicsit tovább vinni, ha többet fordítanának a külső kommunikációra. Kb. fél-3/4 éve a csongrad.hu oldalon már írnak híreket, ami szintén jó.
  Épp egy képviselőnek mondtam a napokban, hogy hiányolom, hogy nem reagálnak a virtuális fórumokon elhangzottakra. No nem mindenre, csak az építő jellegű felvetésekre. Ebből is profitálhatna picit a város. Ötletelni miért ne lehetne.

  Hank”
 • 30. Damokles 2010. szeptember 17. 19:59
  „Az utcakövet Csongrádon sem lehet megenni. Aki változást akar Körösire és a Fideszre szavaz!”
 • 29. Balotelli 2010. szeptember 17. 17:16
  „Keletaru örüljél már a fene enné meg, erőspista megmondta a mozi előtt parkolhatsz a gödörben.”
 • 28. mágnásmiska 2010. szeptember 17. 15:08
  „Hank: a stílusod tetszik, ami általában egy jó szándékú náiv rácsodálkozás a csongrádi életre - macskakővel vagy anélkül. De ha konkrétumot szeretnél, hadd idézzem ezt az opust: "De talán meg lehetne kérdezni a város lakosságát, hogy ők mit szeretnének, mi a véleményük 1-1 dologról."
  Ez bájosan naiv. Mert ha így lenne, akkor még mindig arról tartana a fórum, hogy legyen újra egy forintos kenyér meg sör, meg szputnyik szelet, mint hajdanán. Itt minden úgy jó, ahogyan régen volt!”
 • 27. stevestrong 2010. szeptember 17. 11:08
  „Parkolni!?Mozi előtti tér!”
 • 26. keletaru 2010. szeptember 17. 07:07
  „Hol lehet parkolni ??? Azt mondták a parkoló helyek száma nem változik ?? DE lehet csak elmegyek mellette .....valaki látja ?, Üdv Kuci”
 • 25. hank 2010. szeptember 16. 20:38
  „mágnásmiska: Konkrétan melyik része volt "üdítően naív" a véleményemnek? Azért kíváncsi lennék rá.”
 • 24. Balotelli 2010. szeptember 16. 16:50
  „Elakadt a szó, mert nem tudunk örülni a semminek........”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Somogyi döntése a Fideszt is meglepte

Időközi választáson, az első Orbán-kormány idején, 70 százalékos szavazattöbbséggel lett a csongrádi Piroskaváros képviselője az MSZP-s ifj. Somogyi Árpád. Tovább olvasom