Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Megmentenék a csongrádi lepényfát

Csongrád - A városházán és a tulajdonoson is múlik, meddig ágaskodhat a csongrádi vasútállomás szomszédságában az a 100 – lehet 120 – éves koronaakác, amelynek védelmében most összefogtak a helyi természetvédők és a MÁV-dolgozók.
A terület tulajdonosa kivágná a fát. Bár nem őshonos fajtáról van szó, a zöldek megmentenék a terebélyes növényt, népies nevén lepényfát, szerintük ugyanis a matuzsálem érték a vizek és a fák városában. A fához a vasutasok is ragaszkodnak. Az ő legendáriumuk szerint ugyanis a csemetét akkor ültették, amikor a vasút elért Csongrádra: 1888-ban. Mint Berkes István jegyzőtől megtudtuk: a természetvédők ez ügyben benyújtott fellebbezése hiábavaló volt, hiszen magánterületen a fakivágás csak akkor engedélyköteles, ha a fa helyi védettséget élvez, márpedig ez a koronaakác nem szerepel a listán. Ezért a famentők kezdeményezték a lepényfa védetté nyilvánítását.

A több mint száz éves fa mellett kiáll Deák József, a természetvédő egyesület elnöke. Fotó: Bíró Dániel
A több mint száz éves fa mellett kiáll Deák József, a természetvédő egyesület elnöke.
Fotó: Bíró Dániel

A polgármesteri hivatalnál azt mondták, megvizsgálják a beterjesztést, de az eltarthat egy ideig. A kérdés: vár-e addig az ingatlan tulajdonosa? – Megvárjuk, hogy lecsillapodjanak a kedélyek, de ez nem azt jelenti, hogy nem szeretnénk kivágni a fát. Ezt akár ma is megtehetnénk, mert elöregedett, és a helyére több facsemetét kívánunk ültetni, mert rendezni szeretnénk a területet – mondta lapunknak Pintér András.

Olvasóink írták

  • 1. benq 2008. november 23. 20:46
    „http://mrahalom.myminicity.com/tra”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi robotépítők

Csongrád - Csongrádi diákok nyerték az országos legórobot-tervező és -építő versenyt, így ők képviselhetik hazánkat decemberben a svájci közép-európai döntőn. Tovább olvasom