Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Megnyitották a csongrádi elkerülőt

Csongrád - Mindenfajta ceremónia nélkül átadták tegnap a csongrádi elkerülő utat. Az új szakaszt mi is teszteltük, és kiderült: 3,5 perc alatt lehet megkerülni a várost.
Sokan csalódhattak tegnap reggel, akik már nem szerettek volna Csongrádon keresztülhajtani. Lapunkban is beszámoltunk róla, hogy több hatósági és egyéb hozzájárulás késése miatt a kivitelezés lezárulta után két hónappal sem lehet ráhajtani a 451-es főút új, Csongrádot elkerülő szakaszára. A jó hír pénteken érkezett, amikor Kőrösi Tibor polgármester bejelentette, hogy hétfőtől járható az elkerülő. Ehhez képest tegnap reggelre sem a terelőtáblák, sem a hó nem tűnt el az elkerülőről, amelyet végül délben nyitottak meg.

Hogy legyen összehasonlítási alapunk, előbb a 451-es főút eddigi belterületi szakaszán mentünk végig autóval. A 4,3 kilométeres utat a sebességkorlátozások betartása mellett 6 perc alatt tettük meg, míg az elkerülőn – amely 4,5 kilométer hosszú – 3,5 perc alatt mentünk végig. Úgy tapasztaltuk, hogy a kamionosok többsége az új útszakaszt választotta, de volt olyan vontatmány, amely a városközpont felé vette az irányt. Összességében egyértelmű, hogy déltől jelentősen lecsökkent az átmenő forgalom Csongrádon.

A teherautók többsége már az elkerülőt használja. A szerző felvétele
A teherautók többsége már az elkerülőt használja.
A szerző felvétele

Arra is kíváncsiak voltunk, mi lesz az elég gyatra állapotban lévő belterületi útszakasszal, amely az elkerülő megnyitása után az önkormányzat kezelésébe kerül. A közútkezelőtől azt a választ kaptuk, hogy többszöri tárgyalás után született megegyezés a várossal. Az egyeztetések még az önkormányzati választások előtt a korábbi polgármesterrel, Bedő Tamással történtek. Az önkormányzat kérte a közútkezelőt, hogy az átadás előtt különböző javítási munkákat végezzen el. Az erre vonatkozó műszaki felmérések megtörténtek, és a kivitelezés költségeinek becslése is elkészült. Ennek nettó összege 114,1 millió forint, a döntés a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központé. Amennyiben a pénz a rendelkezésükre áll, kiírják a közbeszerzést a felújításra. Addig pedig saját hatáskörben folyamatosan végeznek kátyúzási munkákat ezen a szakaszon – tudtuk meg a közútkezelőtől.

Olvasóink írták

 • 5. godzilla 2011. január 05. 12:15
  „Picipest!
  teljesen igazad van!!!Ha meghal valaki a sz_r út miatt kit fognak hibáztatni??
  Jah és
  Felgyő felé,hogyan jut el a bicajos az új elkerülőn??Ezt tudja vki??Mennyire biztonságos????”
 • 4. picipest 2010. december 23. 10:26
  „viszont Csongrád és Szentes között az út egyre szarabb,néhol olyan lyukak vannak rajta, meg repedések, hogy az komolyan balesetveszélyes,ezt is jó lenne megcsináltatni,kedves illetékesek!!”
 • 3. hank 2010. december 22. 20:53
  „Kíváncsi vagyok, hogy mennyi idő után lesz rendbehozva a régi városi szakasz...”
 • 2. Hidegen 2010. december 21. 23:36
  „Pont akkor mentem arra , mikor még csak az egyik oldali brtonakadélyokat távolították el, de a mésikoldalról valóban azpnnal ráhajtottak az útra. Én is ki akartam próbálni (hivatalosan is) az első napon, de Budapestre kellett sietnem, és arra nagy kerülő lett volna.;)”
 • 1. Hidegen 2010. december 21. 23:31
  „Végre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a felgyői polgármester

Nem értett egyet azzal, hogy a testület tiszteletdíjat szavazott meg magának, ezért lemondott a községet irányító Ábel István. Tovább olvasom