Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Megszépült a bíróság épülete Csongrádon

Szebb lett, mint volt a csongrádi bíróság régi-új Szentháromság téri épülete, átalakítására több mint kétszázmillió forintot fordítottak. A bírák és az ügyészek költözködése miatt szeptember második felében tárgyalási szünet lesz a Tisza-parti városban, az első büntetőtárgyalást október 3-ára tűzték ki.
A régi-új bíróság dísze a lépcsőfordulónál lévő ólomüveg kompozíció, ami a helyi Máté–Lantos szobrász házaspár alkotása. Fotó: Tésik Attila
„Az Igazságnak" – ez áll a Szentháromság téri épület főbejárata fölött. Az 1931-ben emelt épület az ötvenes évek közepéig járásbíráságként működött, utána mintegy ötven évig egészségügyi célokat szolgált, mígnem 2004-ben újra a városi bírósághoz és ügyészséghez került. Először 160 millió forintos felújítási költséggel számoltak az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál, de a végösszeg – amihez a Legfőbb Ügyészség is hozzájárult – bőven meghaladja a kétszázmillió forintot.
A homlokzat teljes körű felújítása drágította meg a munkát. Emellett az L alakú épületet az utcafronton kamerákkal szerelték fel, a környéket így szemmel tarthatja a portaszolgálat. Az akadálymentesített főbejáratot lift egészíti ki.

Tágasabb a tér

– Itt minden helyiség nagyobb, mint a Justh Gyula utcai épületünkben volt – nyilatkozta lapunknak a Városi Bíróság elnöke. Geréby Zsuzsanna azt mondta, szeptember 18-án kezdik meg a költözködést, emiatt a hónap végéig tárgyalást sem tartanak Csongrádon. Már az is eldőlt, hogy a korábban megszokott időponttól eltérően a Szentháromság téren keddenként lesz a bírósági panasznap. Az első tárgyalást október 3-ára tűzték ki Csongrád régi-új bíróságán.

A régi-új bíróság legszebb dísze a lépcsőforduló hatalmas ablakaiba tervezett ólomüveg kompozíció, ami a helyi Máté–Lantos szobrász házaspár alkotása. Közvetlenül a bejáratnál alakították ki a lajstromozót, tőle jobbra található a két tárgyalóterem, melyek közül a nagyobbat kép- és hangrögzítésre alkalmas kamerákkal szerelték fel. Ebben a teremben tartják majd a büntető- tárgyalásokat, ehhez a helyiséghez ugyanis egy udvari bejáratú őrizetes-helyiség is épült, vandálbiztos vécével. A földszinten különválasztották a dolgozói és az ügyfélteret, előbbibe csak kártyával lehet majd belépni. A pincében helyezték el az irattárat, de a titkos iratoknak külön helyiséget alakítottak ki. Az emeleten, a Fő utca felőli részen, kap helyet az ügyészség, míg a Szentháromsági téri szárny lesz a bírósági kollégium otthona, s mindkettőhöz tartozik egy tágas teakonyha.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rohamtempóban építkeznek Csongrádon

Egymás hegyén-hátán dolgoznak az építők a csongrádi gáton: egyszerre zajlik a töltésre tervezett… Tovább olvasom