Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Megújuló energia - a nagy lehetőség

Csongrád - Biogázerőmű és új, napkollektorokkal felszerelt intézmény a közművelődésnek. Térségünk bővelkedik a megújuló energiák adta lehetőségekben. Szentes, Hódmezővásárhely és Szeged évtizedek óta hasznosítja a föld hőjét, Makó pedig egy lépésre van a csatlakozástól.
Az elmúlt hetekben két újabb, megújuló energiákat is hasznosító szegedi beruházásról értesülhettünk. Az egyik az EDF Démász Zrt. épülő biogázerőműve, a másik az új tudományos közművelődési intézmény, amely otthont ad majd a Százszorszép Gyermekháznak, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjához tartozó látványlaboratóriumoknak és az egyetem informatikatörténeti múzeumának is. A 7000 négyzetméter alapterületű épület hűtését és fűtését a tervek szerint hőszivattyúk és napkollektorok biztosítják, a felhasznált villamos energia egy részét pedig napelemek termelik majd.

A megújuló energiák hasznosítása nem új keletű, most azonban kiemelt helyen szerepel az Unió és így a tagállamok energiapolitikájában is. A fosszilis energiahordozók fogyatkozása és a szén-dioxid-kibocsátás rohamos növekedése cselekvésre kényszerítette Európát.

A napra és a föld hőjére is egyre jobban építenek Csongrádban. Fotó: Schmidt Andrea
A napra és a föld hőjére is egyre jobban építenek Csongrádban.
Fotó: Schmidt Andrea

Térségünkben a geotermális energia felhasználása tekint vissza a legkomolyabb múltra. Szegeden 1962, Szentesen 1986, Hódmezővásárhelyen pedig 1967 óta üzemel termálkút. Szentesen 1400 lakás és 1690 közintézmény fűtését biztosítják geotermikus energiával. Vásárhelyen 2725 lakás részesül ilyen fűtésben, valamint 184 közületi és egyéb fogyasztó hőellátását oldják meg így. Szegeden 3 termálkút található: a Molnár utcai kútpár 2004 óta nem üzemel, a harmadik, a Székely sori kút fűtési idényen kívül 1703 otthon használatimelegvíz-szükségletének előállítását biztosítja, míg idényen belül 662 lakás fűtési ellátásába segít be. Mórahalom, Kistelek és Csongrád is csatlakozott már a sorhoz, bár esetükben nagyrészt közintézmények fűtéséről beszélhetünk. A makói projekt várhatóan a napokban fejeződik be, és onnantól kezdve valamennyi távfűtéses lakás és intézmény geotermális energiát használ majd.

120 jogszabályból egy törvényjavaslat

A megújuló energiaforrások elterjedését szolgáló törvényjavaslat kidolgozását kezdi meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Erre azért van szükség, mert több mint 120 jogszabályban elszórva találhatók a megújulókra vonatkozó rendelkezések, a rendszer átláthatatlan, ez gondot okoz az alkalmazás terén is – nyilatkozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár. Hozzátette: a geotermiában olyan lehetőségek rejlenek, amelyek kihasználása 10 év alatt megnégyszerezhetné az előállított mennyiséget. – A geotermia helyi energiaforrás, amelyet szállítani csak korlátozottan, kis távolságra érdemes. Ezért törekedni kell arra, hogy minden településen, ahol az adottság megvan rá, létesüljenek geotermikus energiahasznosító rendszerek – mondja Szita Gábor. Az Unió által Magyarországra szabott célkitűzés 2020-ig: 13 százalék megújuló energiából előállított szelet a bruttó energiafogyasztás egészéből. Ehhez képest Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 14,65 százalékban határozza meg a 2020-ig elérni kívánt értéket.

– Magyarországon szerencsésen találkozik a két természeti adottság: a föld belseje felé az átlagosnál gyorsabban emelkedik a hőmérséklet, és a kőzetek többségében nagy mennyiségű víz található. A föld melegéhez való hozzáféréshez tehát nem kell nagyon mélyre fúrnunk, és van is mivel azt kiemelnünk – mondja Szita Gábor, a Magyar Geotermális Egyesület elnöke.

Európa legnagyobb geotermikus készletével rendelkezünk, ám a felhasználása mégis korlátozott. Erről főképp a jogszabályi környezet tehet, ami megnehezíti, sőt sok esetben el is lehetetleníti az energiaforrást használó vállalkozások létét.

Nap- és szélenergia

Napenergia tekintetében sem áll rosszul Csongrád megye. Szeged mint a napfény városa komoly potenciállal rendelkezik. Az egyetem több mint 20 milliárd forintot nyert az elmúlt években különféle pályázatokon, az így finanszírozott beruházások esetében kiemelt szerepet kapott a megújuló energiaforrások használata. Hőszivattyúk, szürke- és csapadékvíz-felhasználás, mini szolár rendszer és napkollektorok segítik az épületek energiaellátását. 2010 decembere óta, amikor az egyetem mintegy 1,2 milliárd forint összegű Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatást kapott, összesen 2754 új napelem kerülhetett egyetemi épületekre. A megújuló energiaforrások aktív használatának köszönhetően 2009-ben az SZTE Tanulmányi és Információs Központ igazgatósága elnyerte a 2009 legtöbbet zöldült irodája díjat, 2010-ben ugyanezen verseny kreatív különdíját. Dél-Magyarországon kevésbé adottak a lehetőségek a szélenergia gazdaságos hasznosítására, mint Északnyugat-Magyarországon – tudtuk meg Imrovicz Andrástól, a Magyar Szélenergia Társaság korábbi regionális képviselőjétől. De azért nagy magasságokban, 75–100 méteren itt is kinyerhető megfelelő energia. A legközelebbi szélerőmű mégis Mezőtúron található. A KEOP idén a szélenergia háztartási használatát is támogatja.

Olvasóink írták

 • 7. studyfy 2011. július 11. 23:01
  „Szentesen az első kutat 1964-ben fúrták.”
 • 6. daffy 2011. július 09. 23:34
  „Látom azért a kép alapján telt occó kínai dobozra,majd a rozsda elintézi.Szóval Honunk vízkészletét az IMF hitel által cserébe eladtuk.Jövőre na meg aztán még a fúrt kutakra is vízórát kell szerelni,mert,mint említettem az adósságot csökkenteni kell az áldott izraelbe.”
 • 5. hank 2011. július 09. 21:53
  „Kedves dm! A moderálásnak 2 lehetséges végét látom. 1) Senki nem fog kommentezni, mert sok idő fog eltelni a beírás és a kirakás között. 2) Aki majd moderál, csak nyomja mindenre az OK-ot, mert nem lesz ideje mindent elolvasni és utána megítélni, hogy ez kinek milyen lelki sérülést okoz.

  Persze jobbat nem tudok, hacsak azt nem, hogy Csongrád város vezetősége kicsit figyelne a kommentezőkre és esetleg 1-1 ötletet megvalósítana, felkarolna ill. 1-1 hozzászólást komolyan venne.

  Hank”
 • 4. keletaru 2011. július 09. 07:11
  „deka79 :-) Igaz itt hasba beszélésből 5 -s mind bent . Értünk , miattunk , nekünk . Ez a cenzurásdi meg nevetséges más fórumokon nem is használják . Ebből is látszik egy DM szint . Üdv Kuci”
 • 3. joci10 2011. július 08. 20:01
  „1. deka79 2011.07.08. 07:17

  megvalósitás még kb 10év...csongrádi szinten.....sajnos!!

  szerintem lesz az 20 is! ezekkel az emberekkel...a várostábla helyet ki lehetne rakni h nyugdíjas otthon.semmi sincs Csongrádon,ami meg volt szépen el <moderálva>”
 • 2. jóízlés 2011. július 08. 15:56
  „A számokkal baj van,Szentesen termálkutat nem 86-ba fúrtak ,hanem hamarabb ...”
 • 1. deka79 2011. július 08. 07:17
  „megvalósitás még kb 10év...csongrádi szinten.....sajnos!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranydiplomát kapott Pusztai János: művészetnek tartja a tanítást

Aranydiplomát kapott Pusztai János, aki négy évtizeden át dolgozott a csanyteleki általános iskolában. Tovább olvasom