Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Megváratják a hivatalok a csongrádi zebrát

Csongrád - Járdaszigettel ellátott gyalogátkelőhely épül nyáron a 451-es főút Csongrádon átvezető szakaszán, a Vasút utcán. Az 1,7 milliós beruházásra pályázaton nyert támogatást a város.
További zebrákat szeretnének kialakítani a Szegedi és a Széchenyi úton, illetve a piroskavárosi iskolánál, összesen mintegy 5 milliós értékben. Ez később lesz. Nem a festékvásárlás tart hosszú ideig, hanem az engedélyeztetés.

A csongrádi Vasút utcán is áthalad a 451-es főút, olyan nagy itt az átmenő forgalom, hogy a helybeliek régóta kérik, lassítsák táblák a forgalmat. Még nagyobb probléma, hogy mindössze két gyalogátkelőhely van a több mint egy kilométer hosszú Vasút utcán, de egyik sem a szociális feladatokat ellátó Gondviselés Háza közelében. Tavaly ezért pályázatot nyújtott be az önkormányzat a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz. A beadványról 2007 novemberében döntöttek: a város 90 százalékos támogatást nyert az 1,7 milliós beruházáshoz, melynek keretében járdasziget is épül a gyalogosoknak.

Már sebességkorlátozó táblákat is kértek a csongrádi Vasút utcára, akkora itt az átmenő forgalom. Fotó: Tésik Attila
Már sebességkorlátozó táblákat is kértek a csongrádi Vasút utcára, akkora itt az átmenő forgalom. Fotó: Tésik Attila

Zebracsíkot viszont azóta sem festettek fel, sem oda, sem máshova, s több képviselő is szóvá tette: miért ilyen bonyolult egy gyalogátkelőhely kialakítása. A polgármesteri hivatal műszaki irodájának munkatársa, Ötvös Tamás lapunk érdeklődésére elmondta, az ügyben eljáró hivatalok kihasználják a számukra adott határidőket, többször hiánypótlást kérnek.

– Előzetesen ugyanis több kritériumnak is meg kell felelni, hogy eredményesen zárulhasson le az engedélyeztetés. Ilyen például, hogy fényerőmérést kellett elvégezniük a kijelölt szakaszon, mert ha az utcai közvilágítás elégtelen, nem kap szabad utat a projekt. Azzal sincsenek tisztában sokan, hogy a zebrák telepítésének költsége igen eltérő, hiszen a fehér festéken kívül a helyszín adottságai is szerepet játszanak – tette hozzá Ötvös.

A Szegedi úton például szintén gyalogátkelőhelyet szeretnének kialakítani, de itt egy „mezei" zebra – a szintkülönbségek, a csapadékvíz-elvezetés és a hiányzó megvilágítás miatt – 3,3 millió forintba kerülne. A piroskavárosi iskola körül két gyalogátkelőhelyet is terveznek: a Bocskai utcainak 324 ezer, a Bercsényi utcainak viszont 1,3 millió forint a bekerülési költsége. Az önkormányzat csak pályázati forrásokból tudja megvalósítani zebraterveit, ezért az utóbb sorolt átkelőhelyek leghamarabb jövőre épülhetnek meg.

Olvasóink írták

  • 2. szemlelodo 2008. május 22. 12:12
    „Kedves előttem szóló!
    Nagy kár generációs problémát gerjeszteni. Örök igazság,hogy Aki fiatalon nem hal meg,az meg is öregszik. Több tiszteletet érdemelnek az elődök még akkor is ha nyugdijasak. A fiatalság nem érdem,csak egy múló állapot.”
  • 1. komcsika 2008. május 22. 08:04
    „Minél több akadályt, minél több kerékkötést. A nyugdíjas fasz várost, hadd kerülje el még az is aki ide tévedt. Öreg othont, fogyatékos otthont, még és még.
    Fiatalok távozzatok!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz éve hiába várnak villanyra Nagyréten

Csongrád - Évtizedek óta várnak villanyra a csongrádi Nagyrétnek a városhoz közelebb első részén a… Tovább olvasom