Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Mi lesz a halászházakkal?

Csongrád - Csongrád önkormányzata továbbra is szeretné megvenni a csongrádi Belsőváros 8 régi halászházát, hogy pályázati pénzből fölújítsa. A vételárban most már nem a megyével, hanem az állammal kell megállapodnia.
Hivatalosan még a megyei önkormányzat a 8 belsővárosi halászház tulajdonosa, de már nem dönthet az eladásról, hiszen törvény született a megyei vagyon jövő évi államosításáról. Az állam helyi képviselete, a kormányhivatal azonban még nincs abban a helyzetben, hogy megegyezzen az épületek áráról a várossal. Kőrösi Tibor csongrádi polgármester a közelmúltban B. Nagy László kormánymegbízottal tárgyalt, és az derült ki, a kormányhivatalon belül létrejövő vagyonkezelő szervezet lesz az illetékes tárgyalópartner. Ez első látásra egyszerűbb ügymenetet feltételez, mint az eddigi.

A csongrádi önkormányzat változatlanul szeretné megvenni a halászházakat. A szerző felvétele
A csongrádi önkormányzat változatlanul szeretné megvenni a halászházakat.
A szerző felvétele

A város képviselő-testülete eddig a megyei közgyűléssel tárgyalt, és nem sikerült megállapodni. Ez a 8 csongrádi halászház egykor ajándékként került a megyei tanács tulajdonába, azzal, hogy gondoskodik állaguk megóvásáról. Ez sokáig meg is történt. Hat évvel ezelőtt a megyei önkormányzat fölajánlotta Csongrádnak a házakat és a városi Tourinform-irodát 21 millióért, de a helyi képviselő-testület akkor nem élt a lehetőséggel. Az irodát most a polgárőrök megvették 5,5 millióért, a város pedig bejelentkezett a házakért, 12 millió forintos vételi ajánlattal. A megyei közgyűlés azonban idén tavasszal zárt ülésen úgy határozott, hogy ennyiért nem adja a 8 épületet, mert egy értékbecslés szerint együtt 36 milliót érnek. Akkor úgy volt, a megye új értékbecslést készíttet, és tovább tárgyalnak, de közbeszólt az új törvény.

Kőrösi Tibor polgármestertől tudjuk, hogy a város most még inkább meg akarja venni a házakat, mert talált olyan pályázati lehetőséget, amelynek révén egységes stílusban fel tudná újíttatni a városrészt, olyanra, amilyen például a szentendrei skanzen.

Olvasóink írták

 • 7. tromi 2011. december 07. 11:26
  „Rövid uralkodásuk alatt egyet meg tanultam. Az uralkodásuknak ára van, amit mi lakosok, mi adózók fizetünk. A kéz amely felemelte őket kéri az árát asszem ez is az lesz. A megye vezetői uralkodnak, hisz ha pünkösdit is, de királyt csináltak belőlük...”
 • 6. keletaru 2011. december 06. 20:20
  „Szokás jogán mint Attila idején , vegyük meg azután HERDÁLJUK EL . Ebben úgyí is nagy ez a település ! Üdv kuci
  Mint látszik nem az a fasza gyerek aki "ki" fizeti a számlát hanem az AKI NYAKIK SÜLLYESSZTETTE A TELEPÜLÉST ADÓSSÁGGAL . Szánalmas BAGÁZS .........persze alamizsna jár VASTAGON , felelősségnélkűl .ÉRTÜNK, MIATTUNK, NEKÜNK . a BAGÁZSTÓL ! Üdv Kuci”
 • 5. hajdan61 2011. december 06. 15:00
  „Szerintem is, ha ajándékba kapta, nem teljesítette a kötelességét, akkor vissza kell követelni. A magyar jogrendszerben létezik ilyesmi! (Ajándékozási szerződés megtámadása, vagy hasonló) De szeretnék, ha 36 milla ütné a markukat! Hat évig miért nem csináltak a házakkal valamit, na igen, - költeni kellett volna rájuk, most meg szabadulni tőlük, de busás haszonnal. Jó biznisz nem mondom! Remélem nem ülnek fel ennek a marhaságnak.”
 • 4. gyöngyszem2 2011. december 05. 12:52
  „Teljes mértékben egyetértek norbi56 hozzászólásához.
  Ha ingyen odaadta a város,miért kellene fizetni hogy visszakapja?egyrészt.másrészt hogy növekedett meg az értéke 21mill.-ról 36milliora?,hiszen köztudott hogy egyre kevesebb az ingatlanok értéke. (lehet hogy csak nem értek hozzá?) Harmadsoron pedig ha már évekig nem történtek meg a házak állagának megóvása,ez valóban sok pénzbe fog kerülni nekünk.És nem utolsó sorban az sem mindegy hogy az önkormányzat mit akar kezdeni az ingatlanokkal.
  Itt elgondolkozok azon hogy megéri ez nekünk?
  Még egy kérdés:Akkor amikor ingyen elajándékozták mi haszna volt a városnak belőle?”
 • 3. niemand 2011. december 05. 11:14
  „Engedjük el ezt az értéket? A múlt értékelése a jövő záloga!”
 • 2. Norbi56 2011. december 04. 13:54
  „Úgy tűnik ez a hír sem hoz már lázba senkit Csongrádon.
  Nagy kár lenne megvenni azt, ami jogszerűen a városé !
  Ingyen adta, úgy is kell visszakapnia!
  Vagy kényszerítse ki a rendben tartását és a funkció szerinti használatát, építés- és egyéb hatósági eszközökkel ! Persze azután ha visszakapja, a városra szakad minden, az épületekkel kapcsolatos gond és kötelezettség, ami nem kevés pénzt fog felemészteni , tovább növeli a költségvetés bevételi és kiadási oldalai közötti -immár Grand Canyon méretű - szakadékot!”
 • 1. Robinho 2011. december 03. 19:44
  „Kíváncsi vagyok, mi lesz ebből?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jani bácsi, a csongrádi lakatoskirály

Nem lett próféta saját hazájában, viszont Zuglóban és Siófokon sok vasmunka őrzi keze nyomát a csongrádi lakatosnak, Rajczi Jánosnak. Tovább olvasom