Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Milliárdokat kell költeni a gátakra

Csak a csongrádi oldalon, a Tisza jobb partján több száz millió forintra lenne szükség az azonnali árvízvédelmi helyreállításhoz. A városban a sárkányfarki zsilipet kellene rendbe hozni, a felgyői töltésrészen pedig egy, a korábbinál laposabb rézsű építése vált szükségessé.
Akár milliárdos nagyságrendű összegre is szükség lehet Csongrádon és környékén az árvízvédelmi művek helyreállításához és megerősítéséhez. Vízügyes források szerint az átszakadt sárkányfarki zsilip és a felgyői töltésrész biztosan a javítandó védművek közt lesz. Április 20-án nagy robajjal tört utat magának a víz a Zsilip utca végén álló száznégy éves aknánál, ezért akkor a biztonság kedvéért bebetonozták a zsilipet, a köréje épített több méter magas támfal pedig a mai napig áll. Úgy tudjuk, csak ennek a helyreállítása elérné a százmillió forintot, hiszen előbb ki kellene bontani, majd felülvizsgálni az átereszt, talajmechanikai fúrásokra is szükség lenne, és csak ezek után derülne ki, mi okozta a nagy ijedelmet Csongrádon, és hogy mennyiben sérült a csatornaszakasz.

Felgyőnél, ahol 1200 méter hosszan ingott meg a töltésszerkezet, a korábbinál laposabb rézsű építése vált indokolttá. Ez azt jelenti, hogy méterenként 20-30 köbméter földdel kellene megtámasztani a meggyengült gátszakaszt.

A bal parti Nagyrétről, ami közigazgatásilag ugyan megyénkhez, de árvízvédelmi szempontból a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz tartozik, lapzártánkig nem tudtunk érdemi információt szerezni, mivel a kialakult helyzetről éppen ülésezett az illetékes hatóság szakmai stábja. Az azonban bizonyos, hogy a Köröszug védműveinél is óriási, milliárdokat felemésztő földmunkákkal lehet csak helyreállítani a megsérült szakaszokat.


Árvízi károkról Vásárhelyen

Húszmillió forintos anyagi kár keletkezett az árvízi munkák során a tavaly felújított Bodzási úton Vásárhelyen. A védekezésben használt teherautók ugyanis tönkretették az út padkáját. Az önkormányzat a megyei katasztrófavédelemhez juttatja el a javítás költségéről szóló számlát – tudtuk meg Csorba Mihály alpolgármestertől, annak kapcsán, hogy felmérték az árvízi károkat. A mártélyi üdülőterületen is elég katasztrofális a helyzet, a kár több mint 30 millió forint. Az önkormányzat munkatársai június 9-én délután 3 órakor a parkolóba invitálják a nyaralótulajdonosokat, hogy megbeszélhessék a helyreállítási munkálatokat.
A szúnyogirtásra 12 millió forintot kapott a katasztrófavédelemtől az önkormányzat – közölte az alpolgármester. A víz egyébként Mártélyon a medertől még mintegy két méterre van kint, s várhatóan egy hét múlva húzódik vissza teljesen, zöldárra pedig, úgy tűnik, nem kell számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cirkusz Csongrádon és Szentesen

Csongrádon tegnap este már láthatta a közönség a Magyar Nemzeti Cirkusz társulatának lenyűgöző… Tovább olvasom