Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Mindenki találhat munkát Felgyőn

Felgyő - Jövőre lesz hatvanéves Felgyő. Az 1400 lelkes településen ugyan fogy a népesség, de nem számottevően. Ugyanakkor a faluban gyakorlatilag nincs munkanélküliség.
A hivatalos adatok szerint 6 százalékos az állástalanok aránya, Ábel István polgármester viszont úgy látja, községükben mindenki talál munkát, sőt egyes vállalkozásokhoz vidékről jönnek dolgozni.

– Négy nagyobb agrárcégnél dolgoznak a legtöbben nálunk – vezet be a település gazdasági életébe Ábel István polgármester. – Folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően egyre több a munka Felgyőn, de az is lényeges, hogy rajtuk kívül több olyan gazdálkodó van, akinek családi vállalkozása annyira felfutott, hogy alkalmazottakra volt szükségük.

A falu első embere úgy érzi – bár 20 milliós forráshiánya van az önkormányzatnak – úgy érzi, nincs oka panaszra.

A faluban 1993 óta templom is áll. Fotó: Tésik Attila
A faluban 1993 óta templom is áll. Fotó: Tésik Attila

A Csongrádhoz közeli település száz százalékban csatornázott, összes utcája aszfaltozott, illetve 11 éve saját kábeltelevíziós hálózattal is rendelkezik. Utóbbit nemrégiben egy szolgáltató céggel közösen korszerűsítették, így a tulajdonjog 50 százaléka a fejlesztő Tanet Kft.-hez került. Az együttműködésnek köszönhetően a szolgáltatói díjakból bevételhez is jut a község, illetve az is örömteli, hogy már több mint 100 felgyői házba kötötték be a széles sávú internetet. A faluban 1993 óta templom is áll, öt éve fiókgyógyszertár nyílt, nemrég adták át az új orvosi rendelőt, a téeszirodából kialakított könyvtárat és a külsőleg megújult községházat.

Majorságok között kisvasút járt

Felgyő neve 1075-ben szerepel először írott forrásban, a jelenlegi falu majorokból alakult ki. A terület szinte mindig lakott volt, ezt jelzi, hogy a község környékén 148 régészeti lelőhelyet tartanak nyilván, ebből már 136-ot már azonosítottak. A XVIII. században a Károlyi grófok dohánykertészeket telepítettek le, majorokat építettek. Bő száz évvel később Gróf Károlyi László ófelgyői uradalmában épült meg Alsómajor és Felsőmajor között a kisvasútvonal első szakasza. 1924-ben ért el a vasút Csongrád állomásra, ahol nagyvasúti kapcsolatot teremtett a Kiskunfélegyháza–Szentes–Orosháza vasútvonallal. A 17 kilométer hosszú hálózatot 1968-ra felszámolták.

– Oktatási intézményeink, az iskola és az óvoda, valamint a szociális ellátás kistérségi társulásban működik, méghozzá nagyon jól – szögezte le Ábel István. – Féltünk az átállástól, voltak kétségeink, de aggodalmaink alaptalannak bizonyultak. Önállóságunk és a munkahelyek is megmaradtak, a kistérségben nincs irigység a települések között, sőt inkább önzetlenség jellemző a társult önkormányzatokra, s így könnyebb előre haladni – tette hozzá. Példaként említette, hogy egy kistérségi összefogásnak köszönhető, hogy hamarosan kerékpárút épülhet Felgyő és Csongrád között, illetve szintén a társulás keretein belül nyert a falu 18 millió forintot az iskola fűtésének korszerűsítésére, hőszigetelésére és festésére. Egyedül is boldogulnak a pályázatírással: az úgynevezett majsai út felújításához és szélesítéséhez 310 millió forint támogatást kaptak. Ezzel a fejlesztéssel részben megépülhet a Felgyőt Tömörkénnyel összekötő műút, másrészt a környék kommunális hulladéka is könnyebben eljuthat Felgyő közigazgatási határán épült lerakóhoz.

A rövid távú tervek között szerepel a védőnői szolgálat és a szociális ellátások átköltöztetése a felújításra váró régi orvosi rendelőbe. A település külterületén, a mintegy 150 lakott tanya között 16,5 kilométer hosszú gazdátlan villanyhálózat vár modernizációra, ezt 2013-ra ígérte legutóbb a Démász. Felgyőnek több hektáros agráripari parkja van, ahová még mindig várnak betelepülni kész vállalkozásokat. Bár az idegenforgalomhoz is adott a környezet, hiszen a közeli Tisza, a falut szegélyező tórendszer és a vadászturizmus megadhatná a kezdő lökést, igazából senki nem akar ebbe az ágazatba tőkét fektetni.

Dicséreteket és ötleteket is kaptunk

Megyejáró körutunkat kedden Felgyőn folytattuk: olvasóinkkal találkoztunk a falu új könyvtárában. Szót ejtettünk az újságkészítésről, a lapunk által szervezett programokról, majd játszottunk.

Dicséretek mellett ötleteket is kaptunk a felgyői összejövetelen, ahová nemcsak helybeli olvasók jöttek el, hanem két csongrádi előfizetőnk is. Ábel István polgármester például azt mondta, kifogástalan az újság, de ha még férne valahová, több receptet szeretne látni a lapban. Ő szívesen olvasná ezeket, mert szeret főzni. Mások azt szorgalmazták, hogy mezőgazdasági, illetve kertészeti témájú írások is kerüljenek a lapba, ez nagy segítséget jelentene a gazdálkodóknak. Felvetődött: sok új permetszer jelenik meg, amelyekről nem lehet tudni, milyen a hatásuk, ezért egy ezekkel foglalkozó szaktanácsadó jellegű írás esetleg rovat is elkelne. Más olvasók szívesen vennének olyan évfordulónaptárt is, amely történelmi személyiségekről szól.

Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes a lap felépítéséről és a várható külső megújulásról beszélt az érdeklődőknek. A jelenlévők megtudhatták, hogy 99 hét múlva lesz 100 éves Délmagyarország, amely a megyei napilapok közül a legidősebb, és hogy a Délvilággal együtt naponta 180 ezren olvassák. A kerek évfordulóig sokat szépül a lap: októbertől minden oldal színes lesz, az újság pedig vastagabb, és mindig egy tagból fog állni, ugyanis hamarosan munkába áll az új nyomdagép Szegeden. Az internetes kiadásunk is egyre népszerűbb, naponta 18-20 ezren kattintanak rá.

Olvasóink írták

  • 1. Túri 2008. július 03. 17:23
    „Gratulálok a felgyöieknek a kitartó munkájukhoz és eredményeikhez. Csak így tovább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden Felgyőn jár a Délvilág

Felgyő - Folytatjuk a Délmagyarország és a Délvilág megyejáró sorozatát, amikor is szerkesztőségi… Tovább olvasom