Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Mindszenten a sportorvos

Márciusig egy mindszenti háziorvos látja el a sportorvosi teendőket a csongrádi kistérségben. A változás azt jelenti, hogy – hacsak nem szerveződnek húszfős csoportok – a sportolóknak már ezért is utazniuk kell. A közel 600 igazolt tagot nyilvántartó egyesületek nem örülnek, az önkormányzat viszont azzal érvel, hogy a településnek nem kötelező ezt az ellátást biztosítania.
Az egyik mindszenti doktor, dr. Gémes Csaba lett a csongrádiak sportorvosa. Fotó: Tésik Attila
Eddig legföljebb Szentesre kellett utazniuk a csongrádi kistérség sportolóinak, hogy elindulhassanak a szakági versenyeken. Mostantól viszont Mindszentre kell járniuk sportorvosi vizsgálatra. Csongrádon 2005-ig volt ilyen ellátás, de mivel szigorodtak az előírások, a doktornő pedig nem tette le időben a szükséges szakvizsgát, a városvezetés 2006-ra a szentesi sportorvossal kötött megállapodást. E szerződést az idei évre nem újították meg, helyette az egyik mindszenti háziorvossal, Gémes Csabával egyezett meg a kistérség. Somogyi Árpád, a csongrádi önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke érdeklődésünkre elmondta, pluszjuttatás fejében vállalta orvos kollégája a csongrádi munkát. A kritikákkal kapcsolatban a korábbi alpolgármester fontosnak találta leszögezni, hogy ennek az ellátásnak a biztosítása nem kötelező feladata a városnak. Szerinte egyébként hosszú távon azzal kell számolni, hogy ezért fizetniük kell a sportolóknak.

– Tisztában vagyunk vele, hogy az országos sportegészségügyi intézet keveset fizet ezért a munkáért, így kénytelek vagyunk kipótolni – nyilatkozta lapunknak Petrity Rudolf csongrádi sportreferens, aki azt már nem kívánta elárulni, hogy pontosan mennyit fordít erre a célra a kistérségi társulás. Mivel a térség mintegy hatszáz sportolóját érinti ez a kérdés, s jó részük utánpótlás-versenyző – nekik félévente kell sportorvoshoz járniuk – a kistérség arra törekedett, hogy helyben is elvégezhető legyen a vizsgálat. Ezért a felek abban állapodtak meg, hogy csoportos bejelentkezés esetén havonta kétszer Csongrádon is elérhető lesz a sportorvos. A gördülékeny lebonyolítás érdekében Petrity Rudolfot kell keresni a versenyzőknek, ő szervezi meg az orvoslátogatásokat.

Hiányszakma

Csongrádon kilenc háziorvos dolgozik, és egyik sem vállalkozott sportorvoslásra. Somogyi Árpád mint az egyik körzet doktora, azt mondja erről: benne és egy nyugdíjas kollégájában is felmerült a gondolat, hogy leteszi a szükséges szakvizsgát, de mivel ehhez sok időt kellett volna eltölteni a képzést végző sportkórházban, végül letett róla. Kollégái is elálltak a lehetőségtől, így egyelőre hiányszakma marad Csongrádon ez a hivatás.

– Tekintettel arra, hogy két háziorvosi körzetet látok el Mindszenten, és sportorvosként is dolgozom itt, csak húsz főt meghaladó csoportos igény esetén, havonta legfeljebb kétszer, péntek késő délutánonként tudok elmenni Csongrádra – mondta lapunknak Gémes Csaba. Hozzátette, a szerződés március végéig szól, akkor újból tárgyalóasztalhoz ülnek a felek.

– Nem vagyunk elégedettek ezzel az átmeneti megoldással – fogalmazott Ternai László. A csongrádi sportbizottság elnöke úgy véli, nem havonta, hanem hetente kellene két sportorvosi rendelés Csongrádon, szezonban ez ugyanis kevés, a kényszerű utazás pedig jelentős költséget jelent. Az, hogy mennyire működik majd az új rendszer, egyelőre kérdéses, hiszen például két teljes labdarúgó-, vagy vízilabdacsapatot kell összetoborozni ahhoz, hogy ne kelljen Mindszentre utazniuk vizsgálatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Somogyi Árpád az MSZP-t is gyógyítja

Az elmúlt négy évben Csongrád egyik alpolgármestere volt Somogyi Árpád piroskavárosi háziorvos. A… Tovább olvasom