Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Mira világcsúccsal lett bajnok a siketek közt

Felgyő - A magyar csapat első aranyérmét szerezte meg a tajpeji siketlimpián Biatovszki Mira, aki a légpuskás lövészetben nem talált legyőzőre. A 17 éves felgyői lány születése óta hallássérült, azt is inkább csak érzi, ha elsül kezében a fegyver, mégis mindig pontosan céloz.
Biatovszki Mira tiszteletére játszották le először a magyar himnuszt a XXI. nyári siketlimpián Tajpejben. Mira nem ismeretlen olvasóink számára: majdnem napra pontosan két esztendővel ezelőtt, 15 évesen világcsúccsal lett aranyérmes a siketek sportlövő Európa-bajnokságán. Annak a sikernek köszönheti, hogy szeptember 2-án felszállhatott a járatra, ami a hallássérültek világjátékára repítette a magyar küldöttséget. A 17 éves felgyői lánynak és sporttársainak 13 órás repülőúttal és 6 órás időeltolódással kellett megküzdeniük. Bár ötcsillagos szállodában helyezték el őket, a klíma és az európai gyomor számára szokatlan menü megnehezítette a versenyre hangolódást. A landolás után négy nappal kellett csatasorba állnia: 50 méterről kisöbű sportpuskával bejutott a 8-as döntőbe, ahol egy helyet javítva végül hatodikként végzett.

Szeptember 11-én a légpuskás lövészet következett, ahol 10 méterről 40 lövést kellett leadnia. Az alapversenyen 395 körös eredményével beállította a korábbi világcsúcsot, és nem mellesleg első helyen került a döntőbe. Ott az ukrán – 31 éves, többszörös siketlimpiai győztes – Olga Komarenko utolérte.

Mira édesanyja is nagyon büszke lánya teljesítményére. Fotók: Tésik Attila
Mira édesanyja is nagyon büszke lánya teljesítményére.
Fotó: Tésik Attila

– Csak az járt a fejemben, hogy bármi történjen, visszavágok, és nem engedem, hogy legyőzzön – mondta az izgalmas párbajról Mira. Edzője, a szegedi Andrássy Árpád elárulta, abban a kritikus helyzetben már nem tudott segíteni, nem is hallotta volna tanítványa, mit tanácsol, hiszen a fegyver elsülését sem hallja igazán, inkább csak érzi. Ahhoz pedig, hogy a szájáról leolvassa az utasítást, túl messze volt. Végül a felgyői tehetség maga jött rá, hogy elkapkodta az első négy lövést. Visszaállt saját ritmusába, és a végén 0,2 körrel nyert.

Biatovszki Mira, a felgyői sportlövő lány a londoni olimpián is ott lehet
Biatovszki Mira, a felgyői sportlövő lány a londoni olimpián is ott lehet.
Fotó: Tésik Attila

– Győzni mentem Tajpejbe. Számítottam rá, hogy kiélezett versenyben kell bizonyítanom, de arra nem gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz – nyilatkozta Mira, amikor megérkezett Felgyőre, ahol ünnepi fogadtatásban részesült. Ahogy ő az érmet, úgy hordozták őt a tenyerükön a falubeliek, akik magyar zászlókkal, ujjongva jöttek köszönteni a bajnokot. A diadalt követően még egy hetet tölthetett Tajvan fővárosában: szurkolt a többi magyarnak, esténként pedig a bőröndjére fektetett medálián pihentette a szemét. Ráfért egy kis szusszanás, mert neki most kezdődik a tanév. Nem jár speciális iskolába, az órákon a tanárai szájáról olvas. Október elején újabb nemzetközi versenyre utazik, ezúttal Koppenhágába.

Büszke szülők és a papírcéltábla

– Nagyon büszkék vagyunk rá, és arra, hogy a helyszínen láthattuk versenyezni. Boldog volt és meghatott, amikor a dobogó tetejére állt. Hullottak a könnyei, de mi is sírtunk – nyilatkozta lapunknak Mira édesapja, aki feleségével együtt lányuk után utazott Tajpejbe.

Londonban is ott lehet

Mira tud még jobbat is – szabadkozott Andrássy Árpád, amikor a jövőről kérdeztük. – Fel tudja venni a versenyt az épekkel, nem véletlenül szerepel a junior válogatottban. 2010-ben Szingapúrban rendezik az ifjúsági olimpiát, és ott nagy esélye van a győzelemre. Ha nyer, egyenes útja van a londoni olimpiára – jósolta a szakember, aki úgy határozott, mindent megtesz annak érdekében, hogy Mira teljesítményét is oly módon ismerje el az állam, ahogy az olimpiai és a paralimpiai győztesekét. A felgyői gimnazistának ugyanis csak az épeknek járó jutalom 30 százaléka jár a jelenlegi szabályozás szerint.

Olvasóink írták

 • 14. kicsen 2009. szeptember 23. 22:27
  „Mira fantasztikusak a szüleid edződ de főleg Te! Reméljük ez csak a kezdet de nem elszállni,irány London
  szeretnénk ott is büszkék lenni!”
 • 13. keletaru 2009. szeptember 23. 08:32
  „" épeknek járó jutalom 30 százaléka jár a jelenlegi " Gratu ! Gondolkozzon mindenki el az esély egyenlőségen 30%-s résznél . Na ilyenkor kellene verni de erősen az asztalt egykét bagázstagnak , akkor tán elhinnénk hogy értünk vannak . Sok sikert kitartást szép volt , igaz ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni . Üdv Kuci”
 • 12. csillagszorok 2009. szeptember 22. 22:38
  „A siket sportoló nem hallja, vagy csak nagyon rosszul a bírót, az edzőt, a sporttársait, ez azért elég zavaró lehet versenyzés közben és edzésen is ha a hallók között sportol, -ha jól meggondoljuk valahogy csak fel kellene készülni egy világversenyre- arról már nem is szólva hogy beszélni is sokkal rosszabbul tud, így a problémái megoldására is elég sok félreértés tisztázása után kerülhet sor. Kitartó munkával és türelmes segítőkkel a siket sportoló is képes lehet elérni a hallók szintjét, csak sokkal hosszabb időre van szüksége hozzá. A siket lövők döntőjét pl. élő hang helyett fényjelzésekkel vezénylik, de ugyanazon szabályok betartásával mint a hallók versenyében.”
 • 11. Rosmary53 2009. szeptember 22. 22:20
  „Kedves Mira, szívből gratulálok teljesítményedhez!”
 • 10. barkzso 2009. szeptember 22. 19:27
  „Gratula kislány, csak így tovább!!”
 • 9. THK 2009. szeptember 22. 18:27
  „tényleg le a kalappal, csak azon akadtam meg: lövészetben milyen hátrányt jelent ha hallássérült vki?”
 • 8. flexsnake 2009. szeptember 22. 18:25
  „Nem semmi. Simán versenybe szállhatna a normál versenyen.
  A 30% szerintem érthető azt nem a siketekre találták ki hanem például a láb nélküli futókra. Nem tudnak olyan teljesítményt nyújtani mint az épek. Ebben semmi felháborító nincs, a saját teljesítményük mindenképpen egyedülálló. Vannak olyan sérültek viszont akiknek a normális olimpián lenne a helyük. Egy siketnek a teljesítményére semmilyen hatással nincs az hogy most ő hall van sem.”
 • 7. seggempartja 2009. szeptember 22. 17:10
  „Tengermély tiszteletem az ifjú hölgynek és további sikeres sportolói karriert kívánok! Ugyanakkor szerintem is felháborító a 30%-nyi jutalom, hiszen ez a teljesítmény ugyanúgy figyelemre méltó, mint a többi olimpikoné!”
 • 6. andrisne 2009. szeptember 22. 16:21
  „Szívből gratulálok Mira!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Szerintem felháboritó,hogy nem annyi pénzt kapnak a fogyatékkal élő versenyzők,mint az épek.Ők is ugyanannyit tesznek a győzelemért.”
 • 5. Kudara 2009. szeptember 22. 15:52
  „Jah, és gratulálok én is! :)”
 • 4. Kudara 2009. szeptember 22. 15:51
  „Lehet én nem nézek elég tv-t (akkor elnézést kérek, de) az ilyen olimpiákat miért nem közvetítik????”
 • 3. stevestrong 2009. szeptember 22. 15:31
  „Grat!”
 • 2. triniti 2009. szeptember 22. 15:15
  „GRATULÁLUNK!!!”
 • 1. SBetti 2009. szeptember 22. 12:37
  „Mira: szívből gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmond a csongrádi IH üzemeltetője?

Bedobta a törülközőt a tavaly felújított csongrádi ifjúsági ház üzemeltetője: októbertől másnak adná át a helyét. Tovább olvasom