Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Muflonok legelésztek a csanyteleki Tisza-gáton - fotó

Csanytelek - Csanyteleknél, a Tisza-gát oldalában mufloncsapat legelt. A gyönyörű állatokat szentesi olvasónk, Szabó Ferenc József kapta lencsevégre.
– Amikor a muflonok megláttak, megijedtek, és befutottak a szántásra. Három kos és nyolc jerke vagy anyajuh volt a csapatban. (A nőstény muflont a második évtől az első bárányozásig jerkének, utána anyajuhnak nevezik – a szerk.) Közel voltak, talán 50 méterre. Előkaptam a hátizsákomból a fényképezőgépem, és lefotóztam őket. Pár pillanat múlva elindultak az ártéri erdő felé – mesélte a férfi.

Szabó Ferenc József elmondta, 6-7 éve látott először egy rossz állapotban lévő muflon kost a szentesi híd-
főnél, de azóta sem került ilyen nemes vad a látókörébe.
 
Olvasónk kapta lencsevégre a muflonokat. Fotó: Szabó Ferenc József
Olvasónk kapta lencsevégre a muflonokat. Fotó: Szabó Ferenc József

– Ismereteim szerint egy jó pár évvel ezelőtt Csongrádon egy kertben tartottak muflonokat, ám a jószágok megszöktek – ezt már Gémes Lászlótól, a Csongrád Megyei Vadászkamara elnökétől hallottuk. Szerinte elképzelhető, hogy azokat lehetett látni Csanyteleknél, vagy a leszármazottaikat, mert Csongrád megyére nem jellemző a muflon. Viszont az aranysakál egyre jobban. A Vásárhely 24 írta meg, és lapunk is hírt adott róla, hogy Székkutasnál a minap fácánvadászat közben derült ki: a 47-es főút mellett, a hármas erdősávban, a lakóházakhoz közel aranysakálok, más néven nádi farkasok, vagy toportyánok is tanyáznak. Két példányt kilőttek a vadászok. Ha elszaporodnak, károkat okozhatnak a vadállományban, illetve a háziállatokban is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis tábla, nagy büszkeség - Még mindig tiszta az udvar és rendes a ház

Kis tábla, nagy büszkeség - Még mindig tiszta az udvar és rendes a ház
Egy kis alumíniumtábla, ami a ház büszkesége volt - bár csaknem harminc éve adták át az utolsó ,,Tiszta udvar, rendes ház" táblát, sok épületen még mindig látni. Az sem kizárt, hogy új lendületet kap a mozgalom. Tovább olvasom