Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Multinacionális cég tette rá a kezét az üvegbetonra

Egy multinacionális cementgyártó vállalat rátette a kezét Losonczi Áron találmányára, sőt a csongrádi üvegbeton folyamatban lévő szabadalomvédelmi eljárását is megtámadta.
Egy multinacionális cementgyártó vállalat rátette a kezét Losonczi Áron találmányára, sőt a csongrádi üvegbeton folyamatban lévő szabadalomvédelmi eljárását is megtámadta. A feltaláló és a vállalat tavaly már majdnem megállapodást kötött a Litracon nagyipari gyártásáról, de a cég az utolsó pillanatban visszalépett – majd elkezdte gyártani az üvegbetont, önállóan. Losonczi bízik abban, hogy a még másfél, két évig tartó jogi hercehurcából ő kerül ki győztesen.

Csőbe húzták Losonczi Áront: a csongrádi üvegbeton, a Litracon feltalálójának még évekig elhúzódó peres eljárásban kell bizonyítania, hogy az ő agyából pattant ki a speciális fényáteresztő anyag előállításának ötlete. A feltaláló és a találmány sikertörténete nemrég vett fordulatot. Novemberben dobta ugyanis világpiacra saját üvegbeton termékeit az a multinacionális cementgyártó vállalat, amellyel néhány hónappal korábban majdnem együttműködési megállapodást írt alá a fiatal mérnök.

A cégóriás és Losonczi Áron nyolc hónapon keresztül egyeztetett arról, hogyan lehetne nagyipari gyártásban előállítani a Litracont. A gyümölcsöző üzlet reményében a feltaláló minden gyártási részletet megosztott leendő partnereivel, akiknek még csongrádi műhelyét is bemutatta. Már az aláírás előtt voltak a felek, mikor a vállalat bejelentette, belső átszervezés miatt minden új projektjét, így az üvegbeton-előállítást is leállítja. A következő lépés az volt, hogy a tőkeerős cég még a csongrádi üvegbeton szabadalomvédelmi eljárását is megtámadta, így most nem tudni, mikor juthat iparjogvédelmi dokumentumhoz a Litracon.

Losonczi Áron lapunknak elmondta: biztos abban, arra megy ki a játék, hogy ő majd feladja a cégóriással folytatott harcot. De erről szó nincs. Mivel a fényáteresztő betonból készült termékei már komoly presztízzsel bíró luxuscikknek számítanak a világ több kontinensén, a megrendelőknek köszönhetően biztos lábakon áll Áron vállalkozása, így bevételeiből finanszírozni tudja a jogi procedúra költségeit. Bizakodásra adhat okot az is, hogy egy olyan új eljáráson dolgozik a fiatal mérnök, amellyel a fényáteresztő beton előállítása jóval olcsóbbá válhatna a jelenlegi technológiánál.

A keserű tapasztalatok ellenére a feltaláló továbbra sem tett le arról, hogy tőkeerős partnert vonjon be vállalkozásába, de több tanulópénzt már nem szeretne kifizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi koncert

A csongrádi Nagyboldogasszony-templomban tartja záróhangversenyét a 14. tiszazugi zenei fesztivál… Tovább olvasom