Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Nagy Testvért kaptak Csongrádon

Nem kérnek a Nagy Testvérből a Zöldfa utcaiak. Szerintük a börtönökben szokás biztonsági kamerát alkalmazni, ezért lakóhelyüket át is keresztelték Nagyfa utcává. A lakások bérlői felügyelet helyett járdát, utat szeretnének, és állítják: ők sem hagynák, hogy eltűnjön fejük fölül a fedél.
A Zöldfa utcaiak kamera helyett járdát és utat szeretnének Fotó: Bíró Dániel
Két kamera figyel a csongrádi Zöldfa utca két lámpaoszlopán: a városszéli zsákutca mindkét oldala éjjel-nappal megfigyelhető szerda délután óta. A vagyonvédelmi beruházásról – okulva a potom pénzen elkelt bérlakások szétlopásából – a múlt héten döntöttek a városházán. Az ott lakók, akikkel az utcán beszéltünk, látták, hogy felszerelték a szerkentyűket, de – állítják – nem érdekli őket. Aztán hármójuk közül az egyik fiatalembernek mégis akad kérdeznivalója: vajon a rendőrségen, vagy az önkormányzatnál figyelik, mi történik a Zöldfa utcában?

A helyszínen már hűvösebb a fogadtatás. Horváthék kijönnek a kapuhoz, és a bérelt lakásuknak szegezett kamera alatt hangos szavakkal magyarázzák, hogy semmibe vette a jogaikat a polgármesteri hivatal. – A börtönökben van ilyen – még a klotyóra sem lehet nyugodtan kimenni, mert valaki szemmel tart – mutat Horváth Zoltánné a magasba, és követeli, hogy szereljék le tüstént a kamerát. Lánya, Anna frappánsan azzal rukkol elő, hogy ez már nem a Zöld-, hanem a Nagyfa utca, hiszen úgy viszonyulnak az emberekhez, mintha bűnözők lennének. Nem érti, miért volt erre szükség, amikor tudvalevő, hogy a széthordott házakban nem laktak bérlők, azért is tűnhetett el szőrén-szálán a falakon kívül minden, a rájuk meredő kamera pedig szükségtelen, ugyanis ők sem hagynák, hogy bárki
Vigyáznak a lakásokra

A lakókörzet képviselője javasolta a kamerák felszerelését, gondolom egyeztetett a környékbeliekkel – mondta lapunknak Gyovai Gáspár, a vagyongazdálkodásért felelős csongrádi alpolgármester. A városvezető elismerte, hogy szükség lenne infrastrukturális beruházásokra a Zöldfa utcában, de hozzátette: ha üresen maradnak a lakások, vagy széthordják őket, nem lesz kinek járdát és utat építeni.  
is elvigye a fejük fölül a fedelet.

– Ezek nem ismerik a paragrafust, Pesten nem lehetne ilyet csinálni – veszi át a szót a fővárosból látogatóba érkezett rokon. Kovács Lászlóné amondó, Csepelen éppen hogy felújítják a cigányok lakásait, akik meg vehemensebbek az átlagnál, üresen álló fürdőszobás otthont foglalnak el maguknak, Csongrádon meg még a rozzant odúkat is kamerákkal figyelik.

– Hallott már ilyenről? – kérdezi Horváthné. – Ahelyett, hogy kamerára költenék a pénzt, lehetne inkább járdát meg utat építeni nekünk, mert a gyerekeknek térdig kell gázolniuk a sárban, hogy eljussanak az iskolába – panaszkodik tovább, most már a bérlakás egyik szobájában. Nemtetszésük kifejezése közepette ki-kikukucskálnak a befüggönyözött ablakon, és azon tanakodnak, hogy a kinti készülék átlát-e a karnisról lelógó textílián. – Mert ha igen – borzong bele az ugyancsak kémlelt szembeszomszéd lakás fiatal háziasszonya –, hogyan szerelmeskedjünk?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A katonák jégorrot törtek a csongrádi révnél

Robbantás helyett jégtöréssel szabadították ki a kompkötelet a csongrádi révnél, a Tiszán átkelni… Tovább olvasom