Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Napszámosok, könyvvel vagy feketén

A munkáltatók szerint a napszámosok ódzkodnak a legális foglalkoztatástól, utóbbiak viszont kenyéradóikra neheztelnek, és kiszolgáltatottnak érzik magukat. A hivatalos szervek az alkalmi munkavállalói kiskönyv kiváltásában és használatában, a napszámosok a sűrűbb ellenőrzésben, a foglalkoztatók pedig a hatékonyabb tájékoztatásban látják a megoldást az évtizedes problémára.
Mária és Erzsébet a kék könyv birtokában is úgy érzi, kiszolgáltatott. Fotó: Bíró Dániel
A tyúk és a tojás sajátos esete jut eszébe az embernek, ha azon morfondírozik, a munkavállaló vagy a munkaadó hibáztatható-e előbb a több évtizedes múlttal bíró és a mai napig népszerű feketemunkáért. A kérdést az érintetteknél is felvetettük, de mindenki másként és másban kereste a hibát, továbbá az is kiderült, hogy a probléma megoldására kitalált, és tavaly augusztusban bevezetett alkalmi munkavállalói kiskönyvről megoszlanak a vélemények.

Egy csongrádi termelő, aki kérte, nevét ne írjuk le, a munkaügyi tájékoztatásban talált kivetnivalót. Szerinte nem megfelelően informálják az álláskeresőket arról, hogy a szabályos keretek között végzett munkájuk miatt nem esnek el szociális és egészségügyi juttatásoktól, ezért a napszámot vállalók ódzkodnak a kék könyv kiváltásától, mellesleg bruttó órabér helyett nettót remélnek. A lapunknak nyilatkozó szőlész szerint tájékozató brosúrák kellenének a munkaügyi kirendeltségekbe, az állam részéről pedig rugalmasabb támogatási szisztémák, amelyekkel nem csak a nagy foglalkoztatók járnak jól, ha tartósan munkanélküli embereket alkalmaznak, hanem a kisebb igényű gazdaságok is.

Borsos bírság

Egy illegálisan foglalkoztatott személy esetében 30 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a munkaügyi főfelügyelőség, ha viszont több feketemunkás akad fönn a revizorok hálóján, akár 8 millió forintos bírságot is fizethet az érintett munkaadó. A Dél-alföldi Munkaügyi Főfelügyelőség egyébként idén eddig több mint 100 millió forint bírságot szabott ki, ennek 90 százalékát feketemunka miatt.

Mária és Erzsébet, aki szentesi fóliákban vállalt alkalmi munkát, úgy érzi, hiába törekszik munkája kifehérítésére, ha a kenyéradója nem partner ebben. Ők úgy tapasztalják, a gazdálkodó gyakran kiadja vállalkozásnak a munkát, utóbbi elkéri ugyan a kék könyvet, de bele semmit sem ragaszt, sőt kevesebb pénzt ad a napszámért, mint amiben előre megegyeztek. Nekik például 350 forintos órabért ígértek, de csak 320-at kapnak. Mindeközben a termelő mossa kezeit, a közbeiktatott vállalkozás feje pedig csak akkor bélyegez, ha éppen ellenőrzik. Mária szerint hiába van kiskönyvük, az állam szemszögéből ledolgozott napjaik nem szaporodnak. Úgy vélik, sűrű ellenőrzésekkel elejét lehetne venni a kiskapus praktikáknak.

Az egyik kéri, a másik nem

Próbát tettünk a csongrádi és szentesi gazdálkodók között, ők mennyire igénylik a kék könyvet leendő dolgozóiktól. Négy olyan termelőt hívtunk fel telefonon, aki újsághirdetésben keresett földjére napszámost. Kettőjüket a megbeszélhető, illetve a megoldható kategóriába soroltak azért, mert nincs kiskönyvünk, a másik kettő viszont ragaszkodott ahhoz, hogy ha munkába állunk, legyen ilyenünk.

Balázs Mihály, a regionális munkaügyi főfelügyelet vezetője sem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy a foglalkoztatókat vagy a munkavállalókat terheli-e nagyobb felelősség a feketemunka miatt. Azt viszont kijelentette, ők csupán a munkáltatókat ellenőrzik, és őket is büntetik. Úgy vélte, az alkalmazóknak csak egy része hajlik a legális foglalkoztatásra, sokan viszont egyáltalán nem figyelnek a részletekre, így a kiskönyvben rejlő lehetőségekre sem. Hozzátette, a foglalkoztatottaknak viszont tudniuk kell, hogy csak kitöltött kék könyvvel biztosítottak arra a napra. Az igazgató szerint egyértelmű, és erről a kiskönyv belső oldalán informálják is az igénylőket, hogy a szociális és egyéb juttatásokat továbbra is megkapják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadászmajális Csongrádon

Vadászmajálist tart a Csongrád Megyei Vadászkamara a csongrádi lőtéren szombaton délelőtt 10-től. A… Tovább olvasom