Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Negatív a szolgáltató mérlege Csongrádon

Közel 43 millió forint veszteséggel zárta az elmúlt évet Csongrád közszolgáltató társasága, a cég úgy számol, idén sem lesz pozitív a mérleg. A Víz- és Kommunális Kft. ügyvezetője szerint azóta tart a pénzügyi lejtmenet, mióta teljes egészében kiépítették a városi szennyvízhálózatot. Az eredményeken javítani 5-10 százalékos díjemeléssel lehetne, de a városvezetés óvja a lakosság pénztárcáját.
Nem firtatták a részleteket a helyi közszolgáltató társaság éves beszámolójának és idei üzleti tervének megtárgyalásakor a csongrádi városatyák, hanem elfogadták az előterjesztésekben foglaltakat, pedig mintegy ötvenmillió forintról volt szó. Ekkora veszteséget halmozott fel a Víz- és Kommunális Kft. 2005-ben, és hasonlóra kell számítani ebben az esztendőben is. Nagypál Sándor volt az egyetlen, aki nemmel szavazott.

Indoklása szerint azért, mert – annak ellenére, hogy a kft. működését felügyelő bizottság tagja – nem lát tisztán a céggel kapcsolatban, különös tekintettel a megítélt jutalmazások, illetve az elmaradt béremelések esetében. Balogh Pál ügyvezető azt mondta, a 2005-re tervezett bérfejlesztés megtörtént, a jutalmazottak névsorát minden illetékes megtekintheti, ahhoz viszont az önkormányzat segítségét kérte, hogy idén is megvalósítható legyen a 120 dolgozó fizetésemelése.

A halogatás sokba kerülhet

Idén eddig 108-an csatlakoztak a szennyvízhálózathoz. Ennek a többszörösére számítottak a társaságnál, hiszen az év elején 400 olyan ingatlanról tudtak, ahol a tulajdonosok – annak ellenére, hogy rendelkeznek szennyvízbekötési tervvel és engedéllyel – nem éltek a rákötés lehetőségével. Akik halogatták a beruházást, azoknak most iparkodniuk kell, különben július elsejétől a fogyasztott vízmennyiség 90 százaléka után köbméterenként 600 forintos szennyvízszállítási díjat lesznek kötelesek fizetni.

A korábbi évhez képest hárommillió forinttal nőtt 2005-ben az önkormányzati kft. vesztesége. A 2006-ra elfogadott üzleti terv alapján idén nyolcmillió forintos ráfizetés várható úgy, hogy közel 32 millió forinttal bővül a társaság bevétele. Az anyag készítői szerint az alapszolgáltatások közül a víz- és szennyvízszolgáltatás nem lesz kifizetődő, minimális nyereségre csak a hulladékszállításnál és a távhőszolgáltatásnál lehet számítani.

– Amióta működtetjük a város egészét lefedő szennyvízelvezető rendszert, jelentős veszteséggel tudunk csak működni – fogalmazott lapunknak Balogh Pál. Az ügyvezető szerint ez a tendencia akkor változhatna, ha olyan díjakat vezetnének be, amelyek valóban fedezik a költségeket, illetve némi hasznot is tartalmaznak: ez 5-10 százalékos emelés lenne, ami pár forintos drágulást jelentene. Hozzátette: a testület döntése értelmében a vízterhelési díjat sem háríthatták át a lakosságra, s ez szintén hozzájárult ahhoz, hogy ilyen helyzet alakult ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kárpát-medence könyvtárosai Csongrádon

Megkezdődött tegnap a hatodik könyvtáros konferencia Csongrádon, amelyet a Kárpát-medencei… Tovább olvasom