Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Négy gidát ellett a csongrádi Szöszi

Négy gidát ellett Szöszi, a csongrádi Bori István fehér kecskéje. A férfi ízületi problémái miatt, orvosi javallatra kezdett el kecsketejet inni, majd kecskéket tartani; tíz év alatt most először lett ilyen nagy a szaporulat. A kiskecskéket még négy hétig látogathatják a környékbeli gyerekek – utána új gazdához kerülnek a gidák.
Két baknak is köze van ahhoz, hogy Szöszi, Bori István kecskéje a minap négy gidát ellett. Ilyesmi kecskéknél előfordul – de nem sűrűn. Az anya egyfolytában vigyázza a kiskecskéket, amelyek – ha nem a macskákkal kokettálnak – egyre csak tejért nyüstölik anyjukat. A csodaszerként emlegetett ital miatt tartja Bori István az állatokat. – Egyszer egy orvos ajánlotta, hogy ízületi és allergiás problémáimra igyak kecsketejet. Megfogadtam a tanácsát, és bevált. Azóta mindennap fél litert iszom – mondja Bori István.

A férfi tíz éve vette az első kecskét, azóta már öt van neki, ráadásul mind anya. Kettő már megellett, de hárman még hasasok, és az is meglehet, hogy nemcsak Szöszi szül négy gidát, hanem a várandósok közül valamelyik. – Nagyon megszerettem ezeket az állatokat. Bármikor képesek felvidítani az embert. Olyan szenvedély ez nekem, mint másnak a kocsma – fűzi hozzá a gazda.

De nemcsak ő van oda a kecskékért, hanem a környékbeli gyerekek is. Sokan átjárnak simogatni a gidákat, mások viszont az értékes tejet viszik literszámra. Bori István azt mondja, a tejérzékenységen kívül még sok egyéb nyavalyát ki lehet küszöbölni a kecsketejjel, amiből tavaly naponta hat litert adott el, idén pedig lefejhet napi tízet is.

A három bakból és egy nőstényből álló gidakvartett hathetes koráig marad Szöszi mellett, utána más gazdához kerülnek, anyjuk pedig tovább tejelhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétdomb jelzi a megyehatárt

Szemétdombok fogadják a Csongrád megyébe érkezőket, ha a 451-es úton jönnek a déli országrészbe.… Tovább olvasom