Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Nem győzik felújítani a járdákat Csongrádon

Csongrád - Csongrádon nem győzik felújítani a város 30-40 éves járdahálózatát. Az önkormányzat tavaly és 2004-ben összesen közel ötvenmillió forintot költött a gyalogutak korszerűsítése, de a pályázati sikernek nem volt komoly látszatja, a lakossági igények továbbra is szaporodnak.
2008-ban egymillió forintot terveznek erre a célra, de arra is lesz lehetőség, hogy az útalaphoz ingyen kapják a homokot és a sódert a tettre kész ingatlantulajdonosok.

Több száz kilométernyi járda hálózza be Csongrádot, ezért nem véletlen, hogy az önkormányzati ülések interpellációs részének évek óta, rendre visszatérő témája a gyalogutak rossz állapota. A városgondnokság tapasztalatai szerint a település jórészt 30-40 éves járdáinál a legtöbb gondot a melléjük ültetett fák gyökérzete jelenti. Egyelőre felmérés, illetve felújítási stratégia nem készült erre a feladatra. A Tisza-parti városban az a szokás alakult ki, hogy a képviselők bejelentéseit sorba veszik, majd az éves felújítási keretet úgy osztják el, hogy lehetőleg mindegyik körzetben történjen valamiféle előrelépés.

Csongrád több száz kilométernyi járdája mindig ad vitatémát a képviselőknek.
Fotó: Bíró Dániel

Az elmúlt időszakban két nagyobb pályázati forrást állt rendelkezésre: 2004-ben 32 millió forintból – kilencmilliós önrésszel – 14 utcában, 5190 négyzetméteren cserélték ki burkolatot, tavaly pedig ötmilliós önkormányzati kerethez 11 milliót nyert a város, amiből az Orgona, a Fő, a Fövenyi, a Vasút, a Bihari János és Hámán Kató utcában, 2770 négyzetméteren végezhetik el a szakaszos felújítást. Utóbbiak közül több helyen erre az évre csúszott át a kivitelezés.

A tettre kész ingatlantulajdonosokat is segíti a város: 2007-ben például 500 ezer forintos keret volt arra, hogy a házuk előtti járdaszakaszt rendbe tegyék az ott lakók. Aki igényelt, ingyen kapott sódert és homokot az útalaphoz. Bodor János érdeklődésünkre elmondta, reményeik szerint az idei költségvetésben is lesz ilyen célra elkülönített keret.

Intézményvezetőként javasolni fogja, hogy a tavalyi félmilliós összeget emeljék meg a döntéshozók, és a kisebb járdajavításokra is tartalékoljanak a büdzsében egymillió forintot.

Akadálymentesítésből közepes

A Mozgáskorlátozottak Csongrádi Egyesületének elnöke, Meló Zoltánné lapunknak közepesre értékelte a helyi közterületek és gyalogutak akadálymentesítését. Szerinte követendő példa lehetne a Fő utca Tisza felőli oldalán elvégzett átalakítás, vagy a Dózsa György tér környéke, mert a város többi részén bőven akad olyan járdaszakasz, amely hagy kívánnivalót maga után. A városgondnokság adatai szerint egyébként 2000 és 2002 között hétmillió forintot költöttek erre, azóta viszont csupán 3,7 milliót.

Olvasóink írták

 • 2. csütörtök 2008. január 24. 13:43
  „Manana,
  ezt pontosan igy kellene csinalni, tehat több szakertellemmel.
  Arrol nem is beszelve, hogyha mindenki ugy csinalja, ahogy akarja, meg rondabb!
  Talan olvasgat valaki, aki illetekes itt a forumba es "leesik a tantusz".
  Mar csak azert, mert mashol is a javaslott modon csinaljak. Mondjuk fejlettebb orszagokban.”
 • 1. Manana 2008. január 24. 08:24
  „Szerintem a járdákat ugy kellene felujitani,hogy az önkormányzat adja az anyagot/amit most elenged adó formájában/,a munkaügyi központ /uram bocsá foglalkoztatási központ/ meg adja a munkaerőt.A müszaki osztály meg adja a szakértelmet.Mert most mi van.Mindenki ugy alakitja ki a háza előtt a járdát ahogy az neki megfelel.Szakértelem és közérdek hijján.A Város Vezetése ,Müszaki Osztálya meg mossa kezét utólag.Jó lenne ha a járdák felujitása terén egységet alakitanának ki és ugyanaz az elv vonatkozna a Bökényre a Fő utcára meg a város peremkerületeire is ,mert az is Csongrád!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád fizeti a marhák takarmányát

Csongrád - Eddig félmillió forintot költött a csongrádi önkormányzat az elkobzott szarvasmarhák tartására, de sokan adakoztak is erre a célra. Tovább olvasom