Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem kell ingyenebéd Csongrádon

Csongrád - A korábbi évekhez képest jelentősen csökkent a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt igénylők száma Csongrádon, a hivatal szerint a szülők érdektelensége miatt. Általános tapasztalat, hogy a természetbeni juttatásokat nem annyira becsülik meg, mint a pénzt.
Az is óriási probléma, hogy az érintett családok több mint felénél a szülők nem rendszeres munkából élnek.

Csongrád gyermekvédelmi koncepciójának felülvizsgálatakor derült ki, hogy az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt – korábban támogatást – igénylők száma Csongrádon. A mintegy százfős eltérést azonban nem a szociális helyzet hirtelen javulásának tudják be a szakemberek, hanem a szülők érdektelenségének.

Tavaly szűnt meg a rendszeres gyermekvédelmi támogatás rendszere, helyette természetbeni juttatásokkal és kedvezményekkel segíthet az önkormányzat a rászoruló családokon, de ezeket igényelni kell a polgármesteri hivatalnál – mondta Uzsoki Zsuzsanna. A szociálpolitikai iroda vezetője szerint általános tapasztalat, hogy hiába a széles körű tájékoztatás az oktatási intézményekben és a különböző szakszolgálatoknál, mivel nincs havi pénzfolyósítás, a szülők nem kérik a kedvezmények megállapítását.

Pedig a rászoruló picik bölcsődében és óvodában ingyen étkezhetnek, az alsó tagozatos tanulóknak pedig ötvenszázalékos kedvezmény jár. A nagyobbaknál az intézményi térítési díjak harminc százalékát fedezheti a város, de tankönyvtámogatás és évente kétszer ötezer forint is jár a gyerekeknek.

– Nemigen becsülik meg, pedig ennél célirányosabb nem is lehetne ez a segítség – fogalmazott lapunknak Uzsoki Zsuzsanna. Jól példázza a közönyt, hogy akkor is nehezen szánják rá magukat a kedvezmények igénylésére, amikor gyermekük osztálykirándulásáról van szó. Tudniillik Csongrádon ilyen célokat is ötven százalékban támogat saját keretből az önkormányzat.

Az irodavezető mindemellett azt is óriási problémának tartja, hogy a kedvezményben részesülő 505 – rendes és csonka – család több mint felénél a szülők inaktívak, vagyis nem rendszeres munkából élnek, hanem nyugdíjból, segélyből vagy családi pótlékból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéshátrányba kerülhet a kertészágazat Felgyőn

Felgyő - Lépéshátrányba kerülhet a külföldi termelőkkel szemben a hazai kertészágazat – így a… Tovább olvasom