Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Nem levéltári anyag a Csongrádi anekdoták - Megkezdődött az ünnepi könyvhét a Tisza-parti városban

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából a helyi szerzőket és legújabb műveiket mutatja be a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár. Első alkalommal Toldi Zsuzsanna hozta el legfrissebb, Csongrádi anekdoták című kisregényét.
A könyv megírására három évvel ezelőtt kérte fel a Csongrádról származó Józsa István országgyűlési képviselő, Toldi Zsuzsa pedig azonnal igent mondott. A város múltját idéző történetek szájhagyomány útján maradtak fenn, ezeket a helyi idősektől gyűjtötte össze a szerző, aki egy fiktív keretbe illesztette az anekdotákat. – Nem egy levéltári anyagot akartam létrehozni. Úgy gondoltam, hogy jobban megmaradnak az anekdoták, ha egy történetbe ágyazva adom vissza őket. A XX. század közepére helyeztem a cselekményt, a szereplők egy disznóvágáson mesélik el a történeteiket. A keret teljesen fiktív, de az anekdoták valódiak – mesélt nemrég elkészült kisregényéről Toldi Zsuzsa.
Valódi történetek fiktív keretben. A város és lakói múltját meséli el a Csongrádi anekdoták Toldi Zsuzsanna legújabb könyvében. Fotó: Majzik Attila
Valódi történetek fiktív keretben. A város és lakói múltját meséli el a Csongrádi anekdoták Toldi Zsuzsanna legújabb könyvében. Fotó: Majzik Attila
A műben egy szentesi történet egyik legendás szereplője is életre kél, és csatlakozik a csongrádi disznótorhoz: a frakk­járól elhíresült Bagi uram. Az anekdotikus hős maga is beszáll a mesélésbe, a nagy eszem-iszom közepette dőlnek belőle a történetek.

És ahogy egy városi anekdotatárhoz illik, ennek a könyvnek sincs lezárása, hiszen még biztosan vannak el nem mesélt, le nem jegyzett történetek, így valójában sosem lesz vége a Csongrádi anekdotáknak.

A csongrádi könyvtárban következő alkalommal, június 27-én Kálmán Áron tervező­grafikus Csontváry-könyvét ismerhetik meg az érdeklődők.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezeti és természeti felmérés kezdődött Csongrádon

Környezeti és természeti felmérés kezdődött Csongrádon
A féléves projektben középiskolások is részt vesznek, így az érettségihez szükséges közösségi… Tovább olvasom