Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Nem támogatja Bokros leválását a miniszter

Bokros - Miniszteri falba ütközött Bokros: az önkormányzati tárca vezetője nem terjeszti a köztársasági elnök elé a Csongrádhoz tartozó városrész önállósodási kérelmét. A bokrosiak fellebbeznek.
Már biztos nem lesz zökkenőmentes Bokros önállósodása. Az önkormányzati miniszter, Varga Zoltán minap postázott levelében az áll, hogy a tárcavezető az új község alakítására irányuló kezdeményezést nem terjeszti elő a köztársasági elnökhöz. A határozat indoklásában korábbi aggályok köszönnek vissza. A miniszter szerint a kezdeményezők nem tudták kellően alátámasztani, hogy az óvodai nevelés, az iskolai oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátások színvonala nem csökkenne, ha önálló településsé válna a városrész. Megállapításait arra az áprilisi kistérségi döntésre alapozta, miszerint a társuláshoz nem csatlakozhat Bokros. Mint arról beszámoltunk, erre a határozatra mondta a szavazásnál tartózkodó tömörkényi polgármester, hogy fölösleges kirekesztés, hiszen 2010 őszén másképp is dönthetnek majd az akkori településvezetők.

Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet Varga Zoltán, hogy maga az előkészítő bizottság sem számolt például az iskola önálló fenntartásával, erre vonatkozó elképzelések nem szerepeltek a bokrosiak anyagaiban. Lehet, hogy nem véletlen, hiszen az intézmény községi működtetése esetén az iskola nem tudja teljesíteni az előírt gyereklétszámot, s így 7–8. osztály nem indítható. Lényeges része a határozatnak, hogy a miniszter szerint a falu költségvetése az indokoltnál nagyobb mértékben alapoz az iparűzésiadó-bevételre.

Az iskola fenntartásán bukhat el a bokrosiak önállósodási kezdeményezése. Fotó: Bíró Dániel
Az iskola fenntartásán bukhat el a bokrosiak önállósodási kezdeményezése.
Fotó: Bíró Dániel

– Természetesen föllebbezünk az ügyben eljáró Fővárosi Bíróságon – mondta lapunknak Balogh János. Az önállósodási bizottság elnöke hozzátette, már egyeztettek a miniszteri szinten úgyszintén elutasított miskolctapolcaiakkal, akik Miskolcról szeretnének leválni. Balogh szerint nevetséges a kikosarazó kistérségi határozatra hivatkozni, hiszen 2011 végéig mindenképp a társulás működteti majd az iskolát, a szorgalmi időszak alatt ugyanis nem lehet fenntartót váltani. – Abban bízunk, hogy a majdani kistérségi vezetés másképp dönt majd, mint a mostani – fogalmazott az elnök, aki szerint csak véleményezhetne a miniszter, de nem tagadhatná meg a felterjesztést.

– Tudomásul veszem a határozatot, mint ahogy a népszavazás eredményét is tudomásul vettem – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. A csongrádi polgármester úgy véli, beigazolódtak azok a kételyek, amelyekre eddig csak legyintettek Bokroson. Szerinte sokan örülnek is a miniszter határozatának, ugyanis sok bokrosi – 220 aláíró – megkereste, hogy szeretnék, ha a városrész továbbra is Csongrádhoz tartozna.

Gyovai nem lepődött meg

Gyovai Gáspár alpolgármestert, Bokros önkormányzati képviselőjét nem lepte meg a minisztériumi elutasítás. Úgy véli, most keresni kell az együttműködési lehetőségeket. Példaként említette az egyházat, amely akár szerepet vállalhatna az iskola fenntartásában.

Olvasóink írták

 • 4. KovácsPistike 2009. június 08. 21:31
  „Ez a Varga menjen vissza az mszmp-be, ahonnan jött.”
 • 3. Power 2009. június 07. 23:58
  „Nem támogatom az illegitim kormány egyik miniszterét sem! Leváltásukat támogatom.”
 • 2. bekoantal 2009. június 07. 22:35
  „No azért a két települést ne vegyük egy kalap alá! Mert Miskolctapolcán vannak olyan dolgok, amiket nem lehet onnan elvinni, ezért özönlenek is oda a turisták, rendesen növelve a pénzforgalmat. Bokroson is van ilyen fejőstehén, de egyáltalán nem biztos, hogy hosszú távon megmarad. Barlangfürdő vs. pusztaromantika? Igényes hegyi turistautak vs. kutyamacskaeledelgyárszennyvízszag? Melyiknek van jövője?”
 • 1. keletaru 2009. június 05. 22:29
  „" A miniszter szerint a kezdeményezők nem tudták kellően alátámasztani, hogy az óvodai nevelés, az iskolai oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátások színvonala nem csökkenne, ha önálló településsé válna a városrész. " Hol él ez az ember ? Csongrádon az elmúlt években ezen intézmények szinvonala , száma úgy zuhan mint játszótéren a gyerek csúzdáról ! Lehet itt sem lesz meg a gyereklétszám ha ilyen mértékben ugrik a "Magyar Puma" . S láthatjuk alpolgálmester is ,most így választások előtt már mozog , biztos azért mert be kell járatni az új ......-t ! De azért esküszünk minden ciklusnál , település érdekei meg egyéb finom ságokra ? Értünk ? Értünk ! Tudjuk mi is mennyi az idő ...Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem válhat le Bokros?

Csongrád - Miniszteri falba ütközött Bokros:
az önkormányzati tárca vezetője nem terjeszti a… Tovább olvasom