Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Nem támogatják a Tüskevárt

Szeptember helyett leghamarabb karácsonykor tűzhetik műsorukra a Tüskevár című új filmet a magyar mozik. Ez a premieridőpont is feltételes: Balogh György rendező szerint felelőtlenség lenne bármit is mondani a bemutatóról.
Szeptember helyett leghamarabb karácsonykor tűzhetik műsorukra a Tüskevár című új filmet a magyar mozik. Ez a premieridőpont is feltételes: Balogh György rendező szerint felelőtlenség lenne bármit is mondani a bemutatóról. A produkció a Magyar Mozgókép Közalapítvány visszatérítendő támogatására vár, mivel a televíziókra nem számíthatott.

Őszre ígérték az alkotók, mégsem lesz egyhamar Tüskevár-bemutató a hazai mozikban. A negyedik éve készülő játékfilmről utoljára a májusi szegedi tesztvetítést követően adtunk hírt. A közönség részéről jóra értékelt, még befejezetlen művel kapcsolatban azt tervezték a filmkészítők, hogy szeptember környékén bemutatható lesz, mostanra azonban egyértelművé vált, leghamarabb karácsonykor, vagy jövő év elején tűzhetik műsorukra a filmszínházak.

– Azért kínlódunk, mert nincs támogatónk, pedig karnyújtásnyira vagyunk a befejezéstől – mondta lapunknak Balogh György. – A hangtechnikai és digitális utómunkák továbbra is hátravannak. Illetve főcímnek szeretnénk légi felvételeket készíteni a Kis-Balatonról. A Magyar Mozgókép Közalapítvány 25 millió forint visszatérítendő támogatást ítélt meg nekünk korábban, jelenleg ennek az összegnek a folyósítására várunk. Ebből már mozikész állapotba kerülhet a film. A premier időpontjával kapcsolatban viszont felelőtlenség lenne bármit is mondani. Mi nagyon örülnénk, ha 2008 elején bemutathatnánk a Tüskevárt. Személy szerint azt kívánom, hogy pontosan ugyanolyan lassan menjen ki a köztudatból ez a film, mint amilyen lassan elkészült – tette hozzá a rendező.

A Tüskevár újrafilmesítésének ötletét 2004-ben még díjazta a Magyar Mozgókép Közalapítvány, akkor hárommillió forinttal támogatta a film előkészítését. De azóta a szervezet egyetlen vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázatán sem futott be nyertesként a produkció. A közalapítvány honlapján nem az utómunkafázisban lévő, hanem a bemutatóra váró filmek közé sorolják a Tüskevárt.

A javarészt Csongrádon forgatott mozi hiába vonultatott fel ismert színészeket, a megkeresett televíziós társaságok támogatóként nem álltak a Fekete István remekművéből készült játékfilm mögé. A kereskedelmi adókhoz hasonlóan az a Magyar Televízió sem mutatott érdeklődést a film iránt, amely nyáron sokadszorra ismételte a regényből készült televíziós sorozatot, és amely 2005-ben 25 millió forintot költött a Nagy Könyv-játék 12-es döntőjébe került mű népszerűsítésére szánt kisfilmre.

Olvasóink írták

  • 2. Horgász60 2008. június 04. 19:52
    „Kár, hogy rajtam kívül nem járt erre senki. Még mindig nem tudom, mi van a filmmel?”
  • 1. Horgász60 2008. január 28. 21:29
    „Most tulajdonképpen mi van ezzel a filmmel?
    Annyi mindent találtam róla, de nehéz eldönteni, mi a végkifejlet.
    Amúgy a szereposztás egyes részeivel nem értek egyet, de mindezt csak anélkül, hogy láttam voln, valójában milyenek a filmben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi ifjúsági házra még legalább 14 millió Ft kell

Csongrád - Lemondhat az ifjúsági ház felújításáról a csongrádi önkormányzat, ha mai rendkívüli… Tovább olvasom