Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Nem vándorol tovább a Körös-torkolat

Nem vándorol tovább a Körös torkolata – a folyó megfékezésére összesen 916 millió forintot fordítottak Csongrádon, ebből 366 milliót a kormány fedezett.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is részt vett tegnap a csongrádi Körös-toroki kanyarulat folyószabályozási munkáinak ünnepélyes műszaki átadásán. Az összesen 916 millió forintot felemésztő beavatkozásra azért volt szükség, mert az utóbbi évszázadokban mintegy négyszáz métert vándorolt el a folyótorkolat, ami a korabeli térképek szerint egykor a belvárossal szemközt volt.

A további vándorlás nehezítette volna hajóközlekedést, s nem mellesleg elsodorta volna a Körös-torok méltán híres homokfövenyét. Ezért a helyzet stabilizálása érdekében a vízügy előbb 550 millió forint felhasználásával megerősítette a Tisza bal partját, legutóbb pedig a kormányzat áldozott további 366 milliót a partrendezés befejezésére. A munkálatok során közel 40 ezer köbméter követ, földet és kőpaplant építettek be a folyópart 560 méteres szakaszán. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter megtekintette a Sárkányfarki zsilip helyreállítási és a gátrekonstrukció felújítási munkáit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült a bíróság épülete Csongrádon

Szebb lett, mint volt a csongrádi bíróság régi-új Szentháromság téri épülete, átalakítására több… Tovább olvasom