Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Németországba és Angliába mennek a csanyteleki fiatalok

Csanytelek - 150 fővel csökkent az utóbbi években a lakosságszám Csanyteleken, ahol jelenleg 2900-an élnek. A fiatalok közül lassan többen dolgoznak már Németországban, Angliában vagy Ausztriában, mint Csanyteleken.
Csanyteleken 130-an kapnak foglalkoztatáshelyettesítő támogatást, közülük 80 embert alkalmaz az önkormányzat, de a fiatalok megtartásához újabb munkahelyekre lenne szükség.

– Erre azonban esélyünk sincs, az infrastruktúra hiányosságai miatt komoly, de még kisebb vállalkozás sem települ Csanytelekre. Márpedig csakis munkahelyek teremtésével tehetnénk élhetőbbé a falut, állíthatnánk meg az elvándorlást, az utóbbi években 150 fővel csökkent a lakosságszám.

A helyi fiatalok közül lassan többen dolgoznak Németországban, Angliában vagy Ausztriában, mint Csanyteleken. Ha a tendencia folytatódik, elöregszünk, alvófaluvá válunk – vázolta félelmeit Forgó Henrik polgármester.

Most felcsillant a fény az alagút végén: a faluvezetés felvette a kapcsolatot B. Nagy László kormánymegbízottal, aki megyejárása keretében Csanytelekre is ellátogatott. Neki is elmondták, szeretnék, ha a forráshiány miatt elutasított pályázataikhoz pénzt kapnának, és megvalósíthatnák a község életében létfontosságú fejlesztéseket, beruházásokat.

Forgó Henrik 1998 óta vezeti a 2900 lelkes Csanyteleket. Elmondta, az utóbbi 5 évben több pályázatuk műszaki tartalma rendben volt, formai hibát sem találtak, de forráshiány miatt mindet elutasították, leszámítva a vasárnap átadott labdarúgópálya öltözőjének rekonstrukcióját. Így elmaradt a csapadékvíz-elvezető, valamint a szárnycsatornák kiépítése, az utak aszfaltozása, egy közösségi tér kialakítása és a művelődési ház felújítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenheten meszeltek, gazoltak

A csongrádi Vitalitás Csongrádi Családi Műhely aktivistái felújították a hétvégén a Csongrád-Alsó vasúti pályaudvar várótermét. Tovább olvasom