Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Nincs megoldás az ügyeletre

Nincs reális esély arra, hogy fél éven belül megoldódjon a gyógyszertári ügyelet kérdése Csongrádon. A városvezetők azt szeretnék, hogy a mentőállomáson működő orvosi ügyeleten rendezzenek be egy kézi gyógyszertárat, ahol a legfontosabb készítmények kiválthatók éjszaka is, de a megyei tiszti főgyógyszerész szerint a jelenlegi jogi szabályozás erre nem ad lehetőséget.
A csongrádi gyógyszertáraknak most havi váltásban kell ügyelniük. Fotó: Tésik Attila
Habár a legutóbbi csongrádi képviselő-testületi ülésen úgy tűnt, körvonalazódik a gyógyszertári ügyelet kérdésének rendezése, a helyzet azóta mégis megváltozott. A grémium által elfogadott tájékoztatóban az szerepelt: a mentőállomásnál működő orvosi ügyeleten kialakítandó kézi gyógyszertár beindítását a mentőszolgálat megyei vezetője támogatja, és ezzel kapcsolatosan tárgyalásokat is folytatott a tiszti főgyógyszerésszel, aki szóban egyetértett a javaslattal.

– Félreérthették a szavaimat, mert én csak azt közöltem, hogy keresni kell a megoldást – nyilatkozta lapunknak Horpácsy András, aki szerint a törvényi szabályozás sem ad arra lehetőséget, hogy olyan településen üzemeljen kézi- vagy fiókgyógyszertár, ahol közforgalmú már működik. A tiszti főgyógyszerész úgy látja, csupán jogszabály-módosítással lehetne feloldani ezt a tizenöt éve sorozatosan megjelenő problémát.

Hozzátette: Debrecenben egy modellkísérlet folyik, amelynek eredménye, tapasztalatai befolyásolhatják a kérdés rendezését, de ennek fényében sincs reális esély arra, hogy fél éven belül megvalósuljon a csongrádiak elképzelése. Horpácsy András lapunknak jelezte, tisztában van azzal, hogy a jelenlegi rendszer – a patikák havonta váltják egymást – a keresgélés miatt a lakosság számára olykor gondot okoz, és a patikusoknak is terhet jelent az ügyelet ellátása – ezért az érintettek kölcsönös megegyezését szorgalmazza.

Somogyi Árpád szerint a gyógyszertárak számának növelése sem hozna megoldást, hiszen a mostani négy is sok ekkora településre, az éjszakázás miatt a túlmunkáért elmarasztalt patikák viszont nehezen birkóznak meg az ügyelet megszervezésével. Az egészségügyért felelős csongrádi alpolgármester továbbra is úgy látja, a kézi gyógyszertár lenne a legjobb megoldás.

A jelenlegi havi helyett a heti váltás és a helyi gyógyszerészek által kidolgozott telefonos ügyeleti rendszer – amelyet tavasszal a testület nem fogadott el – jelentősen javítana a helyzeten – fogalmazott lapunknak a csongrádi Kabay patika vezetője. Móricz Árpádné szerint amíg a munkaügyi felügyelőség és az önkormányzat elvárásainak is meg kell felelni olyan körülmények között, mint a lassan ebbe az ágazatba is begyűrűző szakemberhiány és a törvényhozók döntésképtelensége, ez a – környező településeken is alkalmazott – szisztéma jelentené a járható utat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palotaforradalom egy csongrádi panelban

Nem mindennapi körülmények közt menesztették állásából az egyik csongrádi tízemeletes… Tovább olvasom