Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Ókori romhoz hasonlítják a félbehagyott Tescót

Csongrád - Csongrádi Stonehenge. Ez a legújabb csúfneve a város szélén álló félbemaradt építménynek, amely eredetileg Tesco Áruháznak épült, és 2010-ben nyílt volna meg.
„A csongrádi Stonehenge-nél lévő körforgalomnál kell elfordulnod..." Ez egy Facebookon talált üzenetből való: az újságíró egyik tiszakécskei, Szentesen is dolgozó ismerőse magyarázta így el a barátjának, hogyan jut el Kiskunfélegyházára.

Az igazi Stonehenge egy kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális építmény Nagy-Britanniában. A világörökség része, idegenforgalmi látványosság, Kr. e. 2500-tól 2100-ig épült. A régészek szerint valamilyen emlékmű lehet, amely az ott élt törzsek egységét jelképezte. A csongrádi áruháztorzó tényleg hasonlít rá valamelyest, fehér oszlopaival és áthidalóival.

Ez a betonmonstrum – ahogyan a szegedi Centrum-gödör – egy félbemaradt építkezés nyoma. A helybelieket foglalkoztatja az épület, névadó fantáziájukat is megmozgatta. Csongrádon leggyakrabban csontvázként említik. Lehetett hallani az Akropoliszt is. A város előző polgármestere, Kőrösi Tibor egy alkalommal lapunknak nyilatkozva görög templomromnak titulálta az építményt. Murányi László önkormányzati képviselőnek is az ókort juttatja az eszébe.

Őskori és ókori építményekre emlékezteti a város lakóit és az átutazókat a világgazdasági válság csongrádi mementója. Fotó: Schmidt Andrea
Őskori és ókori építményekre emlékezteti a város lakóit és az átutazókat a világgazdasági válság csongrádi mementója. Fotó: Schmidt Andrea

– Lupanarium. Jártam az eltemetett városban, Pompejiben, ahol az úton végig kőbe faragott, félreérthetetlen jel mutatta, merre kell menni a város széli nyilvánosház felé, ahol nemcsak a falak voltak kőből, hanem az ágyak is. Az pont ugyanilyen formájú – mondta a képviselő.

A Tesco 2008-ban kapott építési engedélyt a csongrádi területre, 2010 karácsonyára szerette volna megnyitni az áruházat. A fő tartószerkezet el is készült. Azt, hogy miért hagyta félbe az építést, nem magyarázta meg a vállalat, valószínű, hogy a világgazdasági válság szólt közbe. A kudarcnak a város kereskedői örültek, akik munkahelyet reméltek, már nem annyira. Ma már az sem szól a folytatás mellett, hogy a Tesco nemrég bezárta 13 hazai üzletét, elküldte félezer dolgozóját. A csongrádi építési engedély idén jár le, így ha folytatni akarják, új engedélyt kell kérni. A cég legutóbb azt válaszolta lapunknak, hogy egyelőre a továbbépítést és az eladást sem tervezi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos üzemcsarnok Csongrádon

A csarnokból egyebek mellett fém légcsatornák, szelepek, elszívók kerülnek piacra. Tovább olvasom