Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Öntsünk tiszta szódavizet a pohárba - szódatörténelem Csongrádon

Csongrád - Megelevenedik a szódatörténelem a csongrádi múzeumban. A helyi szódásoknak is jutott egy vitrin.
A fülledt nyárestéken mindenki jó szívvel gondol Jedlik Ányosra, amikor szisszen a szóda, szénsavas zuhatagként csapódva a boros- vagy szörpös pohárba. Valójában azonban nem neki, hanem az angol Joseph Priestley-nek kell hálálkodnunk, ő volt az első, aki vízben oldotta a szén-dioxidot. Persze Jedlik nagyságát sem vitathatjuk, neki köszönhető a szóda olcsó, nagyüzemi előállítása és gyors magyarországi elterjedése.
Öntsünk tiszta szódavizet a pohárba - szódatörténelem Csongrádon. Fotó: Majzik Attila - GALÉRIA
Mindezeket az „A szódavíz – egy magyar kultuszital" című vándorkiállításán tudhatja meg a látogató a csongrádi Tari László Múzeumban. A kiállítás Bánffi István tulajdona, ő egy ötgenerációs szódás család tagja, a tárlatot pedig Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója mutatta be.

A kiállításon a csongrádi szódások is kaptak egy vitrint. A városban húsz éve még hatan foglalkoztak a szénsavat ital palackozásával, ám mára már csak egy szódás család maradt, Nagygyörgy János és felesége látja el a csongrádiakat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy épületet korszerűsített a csongrádi önkormányzat

Két iskolát és két óvodát újítottak fel pályázati forrásból Csongrádon. Az utólagos hőszigeteléstől és a nyílászárók cseréjétől télen melegebbet, év közben nagyobb komfortot várnak. Tovább olvasom