Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Összefogtak a csongrádi kriptáért

A piroskavárosi ferences kolostor építtetőinek síremlékeit összefogással újítatná föl a csongrádi önkormányzat és a helyi egyházközség. Az adományozó Lukacsovics Ernő és felesége, Faragó Ágnes utód nélkül maradt, kriptájuk az elmúlt évtizedekben megrongálódott, több millió forintra lenne szükség a helyreállításhoz. A város pályázati források kiaknázásával, a csongrádi gyülekezet gyűjtéssel vállal szerepet a felújításban.
Az egykor köztiszteletnek örvendő Faragó család kriptája ma szinte romokban hever – több millió forint kellene a helyreállításra. Fotó: Tésik Attila
Régóta betervezett feladat Csongrádon a megrongálódott Lukacsovics és Faragó kripta helyreállítása, az eddig halogatott megvalósítás tavaly – a piroskavárosi templom felszentelésének 75. évfordulóján – megint előtérbe került, és már tervek is készülnek a városházán. A teljes felújítás közel tízmillió forintot igényel.

A két gondozatlan síremlék Lukacsovics Ernő és felesége, Faragó Ágnes, valamint utóbbi édesanyja, a parasztnábob gazdaasszony, Faragó Antalné Bagi Ágnes nyughelye, akik jelentős szerepet vállaltak a múlt század harmincas éveiben a szegény cselédek és kubikosok lakta csongrádi Piroskaváros hitéleti felemelkedésében. A közel ötezer léleknek otthont adó városrészben 1930-ban szentelték fel az új templomot, de mivel saját pap is kellett a híveknek, Szedlacsek István csongrádi plébános a ferences rend tagjait látta legalkalmasabbnak a lelki szolgálatra.

A ferences kolostor felépítésére Faragó Antalné Bagi Ágnest kérte föl, aki 1932-ben igent mondott a kezdeményezésre. A kolostorépítés ügye halála után sem akadt el, mivel örökösei, Faragó Ágnes és férje, Lukacsovics Ernő azonnal kész volt a munkálatok elindítására. Az adományozók ötvenezer pengőjéből 1936-ra felépült a neoromán stílusú épület, amit az alapítólevél szerint az építtetők – az egyházi javak lefoglalása esetén – Csongrádra hagyományoztak. Az tizenöt évvel későbbi államosítás a piroskavárosi zárda és kolostor mellett a Faragó családot is utolérte: Hunyadi téri házukat elvették, Faragó Ágnes nyomorban élte utolsó éveit, az utód nélkül maradt család kriptáját pedig senki sem gondozta az utóbbi évtizedekben.

Fejér Zoltán önkormányzati képviselő és Veréb László plébános együtt tárgyalt a városházán a felújítás kérdéseiről. A Kossuth téri plébánia vezetője érdeklődésünkre elmondta, mivel a munkálatok költsége meghaladná az egymillió forintot, a város saját keretéből nem tudja fedezni a renoválást, ezért pályázati forrásokra lesz szükség. László atya hozzátette, elképzelhető, hogy gyűjtést szerveznek a hívők körében, mert minél előbb jó állapotban szeretnék látni a nagyra becsült csongrádi család síremlékeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett a nádas Csongrádnál

Senki nem sérült meg abban a tűzben, amelyhez tegnap délután, öt óra után néhány perccel riasztották… Tovább olvasom